• Architecture & Design

    Apartment obsession στη Θεσσαλονίκη


    Σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πλατείας Αριστοτέλους, ένα κομψό διαμέρισμα που προσφέρει απίστευτη θέα στο λιμάνι, ενώνει το χτες με το σήμερα.

    Το επόμενο διαμέρισμα των ονείρων μας βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός εκ των πιο εμβληματικών κτιρίων του ομφαλού της Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους) και συνδυάζει τη σύγχρονη με την κλασική αισθητική.

    Κάποια διαμερίσματα απλώς φιλοξενούν μονάδες ή οικογένειες. Και κάποια άλλα, μετατρέπουν τη διαβίωση σε εμπειρία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, εξαιτίας της δουλειάς του αρχιτεκτονικού γραφείου ARK4_A Lab of Architecture, δηλαδή του Γιώργου Τυροθουλάκη και της Ευδοκίας Βουδούρη.

    Η αρχιτεκτονική ομάδα παρέλαβε έναν χώρο με μια τυπική διαρρύθμιση τριών δωματίων και κλήθηκε να δημιουργήσει μία ανανεωμένη εκδοχή του με μελετημένες επεμβάσεις. Τα παλαιά ξύλινα δάπεδα επανήλθαν στη ζωή με τέτοιο τρόπο που να μετέχουν, σχεδόν, μαζί με τα ίχνη της παλαιάς τοιχοποιίας σε ένα μωσαϊκό χρόνου, προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα και την αίσθηση, τελικά, του άχρονου.

    Στην είσοδο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το δάπεδο μίξης χυτού και αποσπασματικού μαρμάρου σε συνδυασμό – λίγο πριν τον παραδώσει στην κουζίνα (ομολογουμένως το πιο μαγικό σημείο του διαμερίσματος) με την επιμήκης νησίδα, στραμμένη προς την άπλετη θέα στο λιμάνι. Το σαλόνι, το γραφείο και η κυρίως κρεβατοκάμαρα συνθέτουν έναν ενιαίο χώρο με φυσικό χωρισμό που μέσα από απρόσμενες πινελιές contemporary art (μια μοναδική χειροποίητη γύψινη ροζέτα που δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης κοιτάζει το χειροποίητο τζάκι από μωσαικό, μια … Καρυάτιδα και σύγχρονες νότες επίπλων από τις εταιρείες ΗΑΥ, Moroso, Tom Dixon, Karman, & tradition, 101 Copenhagen και Ferm Living) αποκτά έναν ξεχωριστό, ανεπανάληπτο χαρακτήρα.

    Ενιαίες επιφάνειες σε γήινα χρώματα, ιδιαίτερα πετρώματα, μεταλλικές επιφάνειες, παλαιωμένο ξύλο σε διαφορετικές αποχρώσεις, ελληνιστικές αναφορές και επενδύσεις sur mesure υφάσματος είναι υλικά που συνυπάρχουν και συνεργάζονται ώστε αυτή η έντονη (αν και αποδομημένη)  πολυπλοκότητα να δοθεί μέσα από έναν ευανάγνωστο και down tempo σχεδιασμό, που ταιριάζει στην προσωπικότητα του ιδιοκτήτη και κερδίζει κάθε επισκέπτη. Κάτι που, ομολογουμένως, δεν συναντούμε παρά σπάνια στον σχεδιασμό εσωτερικών αστικών χώρων.

    //

    Photography: ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ STUDIO VD, MONICA VINELLA

    Διαβάστε επίσης:

    Όταν ενώνεται το χώμα με το νερό και τον ήλιο: Laspi

    Η νέα έπαυλη αξίας 51 εκατομμυρίων δολαρίων του Tom Ford



    ΣΧΟΛΙΑ