• Architecture & Design

    Το μέλλον συγκρούεται με το παρελθόν σε ένα σπίτι σχήματος UFO στην Ισπανία


    Σε έναν ισπανικό αμπελώνα, η φουτουριστική κατοικία του Έλληνα αρχιτέκτονα Νικόλαου Ξαστερού είναι διάσπαρτη με επικά αντικείμενα πρωτοποριακού design από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

    Αυτό το ασυνήθιστο σπίτι είναι η τελευταία ανακάλυψη του λάτρη της μικροαρχιτεκτονικής και ιδιοκτήτη της γκαλερί Perpignan, Clément Cividino. Το πνευματικό τέκνο του Έλληνα αρχιτέκτονα Νικόλαου Ξαστέρου, το σπίτι σε σχήμα UFO ακολουθεί τα χνάρια άλλων δημιουργιών που μοιάζουν με UFO από τον Raymond Camus (2022) και το Studio Rochel (2021) που στο παρελθόν έχουν κοσμήσει τον καταλανικό αμπελώνα του γκαλερίστα, Terra Remota.

    Ο Cividino συνάντησε για πρώτη φορά αυτό το ασυνήθιστο σπίτι, που ονομάζεται Maison Xasteros το 2016, όταν ένας από τους πελάτες του πήγε διακοπές στην Ελλάδα και του έστειλε μια φωτογραφία αυτού του ασυνήθιστου σπιτιού, που εντοπίστηκε τυχαία σε ένα χωριό νότια της Αθήνας.

    Αμέσως, ο γκαλερίστας αποφάσισε να το επαναπατρίσει στη Γαλλία. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες και αρκετές διαδρομές για τη μεταφορά της κατασκευής και την πλήρη αποκατάσταση της. Το μόνο που άλλαξε ήταν το χρώμα των παραθύρων Altuglas, το οποίο είναι πλέον σε μια καπνιστή-καφέ απόχρωση.

    Κατασκευασμένο από fiberglass και διάστασης 50 τετραγωνικών, το Maison Xasteros είναι ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής – με μόλις δέκα παραδείγματα να έχουν απομείνει σήμερα στον κόσμο. Το μοντέλο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Σεπτέμβριο του 1969 για μια εταιρεία με την επωνυμία Alta, με την οποία συνεργάστηκε ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Ξάστερος. Μεταξύ 1973 και 1978, συνέχισε να τα παράγει με το δικό του όνομα. Αρχικά, το εσωτερικό αυτού του ασυνήθιστου σπιτιού χωριζόταν σε ένα σαλόνι, μια μικρή κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο.

    «Από καθαρά αισθητική άποψη, αυτό είναι το πιο όμορφο και ασυνήθιστο σπίτι που έχει κατασκευαστεί ποτέ από πλαστικό», λέει ο Cividino. «Είναι ένα έξυπνο μείγμα του Futuro House του Matti Suuronen και του έργου του Pascal Haüsermann, ιδιαίτερα των Domobiles του, που είχαν το ίδιο άνοιγμα σε σχήμα στόματος μπροστά».

    Το αρχιτεκτονικό UFO ανακαινίστηκε πλήρως από τον ιδιοκτήτη της γκαλερί, που αμέσως γοητεύτηκε τόσο από τον οραματικό χαρακτήρα του έργου, όσο και από τη σπανιότητά του. Στο εσωτερικό, ο Cividino αναβίωσε την υπέροχη διακόσμηση που γνωρίσαμε μέσα από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, συνδυάζοντας εμβληματικά σχεδιαστικά κομμάτια, όπως το φωτιστικό δαπέδου Raie Manta του Louis Durot, ένα γραφείο Michel Boyer, τα καθίσματα Mario Sabot και Michel Dumas.

    Το σπίτι θα εκτίθεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Terra Remota, έναν αμπελώνα 54 στρεμμάτων στην περιοχή Emporda της Καταλονίας, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και κρασιού.

    //

    Photography: Stephen Julliard

    Source: AD Middle East

    Διαβάστε επίσης:

    To ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort υποψήφιο ξανά για βραβείο AHEAD

    Η Bangalore μπαίνει στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη

    Προσαρμοσμένο σχέδιο, ευγενή υλικά και γοητεία του 18ου αιώνα



    ΣΧΟΛΙΑ