• Architecture & Design

    Όταν ενώνεται το χώμα με το νερό και τον ήλιο: Laspi


    Το αρχιτετονικό στούντιο «Ασκήσεις Εδάφους» παρουσιάζει το θαύμα της ένωσης χώματος με φως και νερό – μια μπρουταλιστική σύνθεση από εμφανές σκυρόδεμα και πέτρα που σκηνοθετείται ως μια εμπειρία επιλεκτικής απομόνωσης, κοντά στη θάλασσα.

    Ταιριαστό με το όνομά του, το LASPI είναι μια μπρουταλιστική σύνθεση από εμφανές σκυρόδεμα και πέτρα που σκηνοθετείται ως μια εμπειρία επιλεκτικής απομόνωσης, κοντά στη θάλασσα, αφιερωμένη στη φροντίδα του σώματος και τη ρέμβη. Με άλλα λόγια, είναι παράδειγμα της τέλειας απόδρασης σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, στην παρθένα, ήσυχη περιοχή του Αμμωνίου, του δήμου Σοφικού, στο δρόμο προς την Αρχαία Επίδαυρο, το συγκρότημα αποτελείται από ένα ζευγάρι κατοικιών, που ονομάζονται «Πέτρες» και «Σκόνη».

    Απλωμένο σε συνολική έκταση 300 τ.μ., σοφά ενταγμένο στο φυσικό τοπίο, το συγκρότημα απολαμβάνει μαγευτική θέα στη θάλασσα, ντυμένο με μπετόν, ξύλο και τερακότα που κυριαρχούν στη σχεδιαστική του ταυτότητα.

    Σχεδιασμένο από το ​​στούντιο αρχιτεκτονικής «Ασκήσεις Εδάφους» (Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Γιώργος Μπουγιούκος, Κωνσταντίνος Τσέλλος), σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Δούρα, κάθε σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, με σαλόνι και ιδιωτική πισίνα στον πρώτο όροφο και τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο στον δεύτερο. Και ενώ τα μεγάλα παράθυρα προσφέρουν πανοραμική θέα στον κόλπο του Σαρωνικού.

    Η κατασκευή αυτή συνδιαλέγεται με τις πέτρινες κυματοειδείς μάντρες, χτισμένες με πέτρες από τις εκσκαφές, οι οποίες αναλαμβάνουν να ορίσουν τους προαύλιους χώρους αλλά και να δημιουργήσουν προθετικά τις άλλες δύο κατοικίες, μέσα από δύο συνεχόμενους ελιγμούς στο νότιο τμήμα και μια κορύφωση στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου.

    Μέσα από την διαπλοκή ανοικτών χώρων με θέα τη θάλασσα, χώρων απομόνωσης ανάμεσα σε μεγάλα δοκάρια αλλά και σκαμμένων αυλών, δημιουργείται ένα συνθετικό βάθος αντίστοιχο με αυτό που χαρακτηρίζει την κατοίκηση ως πράξη, από την συνάθροιση, μέχρι τη φροντίδα του σώματος και τη ρέμβη της θάλασσας.

    Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από έναν χώρο ηλιοθεραπείας και ιδιωτική πισίνα με απέραντη θέα στη θάλασσα. Ενώ η πίσω αυλή είναι ένας ήσυχος και σκιερός χώρος που λειτουργεί ως φυσική προέκταση του σπιτιού.

    Να σημειωθεί πως τα περισσότερα έπιπλα είναι ειδικά σχεδιασμένα από τον καλλιτέχνη, ενώ τα σπίτια παρουσιάζουν νέα έργα τέχνης κάθε χρόνο, με τρεις καλλιτέχνες (Ευγενία Ιωαννίδου, Ορέστης Λαζούρας και Μυρτώ Τζίμα) να εκθέτουν αυτή τη στιγμή.

    Τα κεραμικά πιάτα, ποτήρια και σκεύη κατασκευάζονται κατά παραγγελία από το στούντιο κεραμικής Korkodilos στην Αθήνα, ενώ η οπτική ταυτότητα του LASPI σχεδιάστηκε από το στούντιο OGUST με έδρα την Αθήνα και βασίζεται σε μια προσαρμοσμένη γραμματοσειρά εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

    //

    Photography:  Μυρτώ Τζίμα

    http://www.laspi.life/

    https://www.instagram.com/askiseis_edafous/

    Διαβάστε επίσης:

    Η νέα έπαυλη αξίας 51 εκατομμυρίων δολαρίων του Tom Ford

    Ο Kρόνος προσγειώθηκε στην Αντίπαρο

     



    ΣΧΟΛΙΑ