• Architecture & Design

    Το ελληνικό έργο “Οι δρόμοι του νερού” διακρίθηκε στον διαγωνισμό WAF 2017! (pics)

    • NewsRoom


    Το έργο “Waterways”, του αρχιτεκτονικού γραφείου “ΜΟΒ αρχιτέκτονες”, έλαβε διάκριση “WAF shortlisted” στον διαγωνισμό “WAF 2017” (World Architecture Festival 2017) στην κατηγορία “Civic – Future Projects”. Είναι η τρίτη φορά που έργο του γραφείου επιλέγεται ως “WAF shortlisted” και η δεύτερη συνεχόμενη.

    Η παρουσίαση των έργων θα γίνει στο Arena Berlin στις 15 – 17 Νοεμβρίου 2017.


    Ακολουθεί κείμενο των αρχιτεκτόνων:

    Η παρούσα μελέτη αποτελεί συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αντικείμενο του οποίου ήταν η ανάπλαση της πλατείας «100 Χουρμαδιές» (Χαρίτου), η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης της Ρόδου.

    Η πλατεία πρωτοσχεδιάστηκε την εποχή της Ιταλικής διακυβέρνησης (1936 – 1941). Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία και περιβάλλεται από μνημεία διαφόρων ιστορικών περιόδων, από ξενοδοχεία και πολιτιστικούς χώρους. Η πρόταση προσανατολίζεται στο να επαναδιατυπώσει τον αστικό χαρακτήρα της πλατείας με έμφαση στο στοιχείο της αναψυχής. Κύριοι κατευθυντήριοι άξονες του σχεδιασμού ήταν αφ’ ενός μεν η λειτουργική επίλυση των κινήσεων των πεζών και των οχημάτων, αφ’ ετέρου δε η νοηματική και λειτουργική ένταξη της πλατείας στο ευρύτερο δίκτυο μνημείων και των χώρων πολιτισμού της πόλης.

    Συνθετική αφετηρία της πρότασης αποτέλεσε η ανάγνωση του ευρύτερου πλαισίου εικόνων-αναφορών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της ιστορίας της πόλης της Ρόδου καθώς και οι αρχικές χαράξεις σύμφωνα με τις οποίες τοποθετήθηκαν και δεσπόζουν σήμερα εμβληματικά 100 χουρμαδιές σε πλήρη ανάπτυξη.

    Η πλατεία ανασυντίθεται ως ένα τοπίο «άνυδρης γης»: απορροφητικό αδρό υλικό καλύπτει την επιφάνεια της καθώς και τις περιμετρικές οδούς που μετατρέπονται σε πεζόδρομους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται σημαντικά ο ζωτικός της χώρος. Αβαθείς χαράξεις εν είδη ρηγματώσεων σχίζουν την επιφάνεια. Οι ρηγματώσεις εκτείνονται σε μήκος, συγκλίνουν, αποκλίνουν, τέμνονται. Το νερό, πηγή ζωής, αναβλύζει από πίδακες, ρέει και γεμίζει σταδιακά τις ρηγματώσεις διαμορφώνοντας ένα δίκτυο από υδάτινα μονοπάτια.

    Τα μονοπάτια διαπλατύνονται κατά τόπους σχηματίζοντας μικρές “οάσεις”. Ταυτόχρονα, οργανωμένα σε δύο βοηθητικούς καννάβους που ορίζονται από τις θέσεις των χουρμαδιών, εμφανίζονται συστήματα που περιλαμβάνουν περιστατικά πρασίνου και καθιστικά. Τα στοιχεία πρασίνου αναδύονται από την επιφάνεια της πλατείας υπό τη μορφή πολύχρωμων εικονοστοιχείων και στη συνέχεια εξαπλώνονται με αφετηρία το νερό, πυκνώνοντας γύρω από τις διαπλατύνσεις των καναλιών.

    Η συνθετική πρόταση μέσω των παραγόμενων εικόνων αναφέρεται σε δύο μείζονα θέματα που εγείρουν παγκόσμιο προβληματισμό και ξετυλίγονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το πρώτο είναι το ζήτημα της ερημοποίησης που ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, απειλεί μεγάλες περιοχές του πλανήτη. Το δεύτερο είναι η μετανάστευση, ηθελημένη ή όχι. Οι «δρόμοι του νερού» είναι δίαυλοι διαμέσου των οποίων αναπτύσσεται η ανθρώπινη δραστηριότητα και ο πολιτισμός.

    Ανέκαθεν, όχι μόνο εξυπηρετούν τη μεταφορά αγαθών, αλλά αποτελούν δίοδο για μεταναστευτικές ροές που ορίζουν την τύχη μεγάλων πληθυσμών και τη συλλογική ιστορία ολόκληρων περιοχών, σε ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου. Και στις δύο αυτές αναγνώσεις, το έργο αποπειράται να αναδείξει τη σημασία του νερού ως πηγή ζωής, ως μέσου ευημερίας και προόδου, ως στοιχείου αναψυχής, ως φορέα αλλαγής και εντέλει ως πηγή αισιοδοξίας.

    Το έργο σχεδιάστηκε με γνώμονα τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στοχεύοντας στην ενίσχυση του αστικού ρόλου της πλατείας και την ταυτόχρονη αύξηση του πράσινου αποτυπώματος. Προτείνεται η πεζοδρόμηση όλων των περιμετρικών οδών, ο περιορισμός της κίνησης των οχημάτων στη περιοχή και η ενθάρρυνση του περιπάτου. Για την κατασκευή επιλέχθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά τα οποία απορροφούν τα όμβρια ύδατα και φυτεύσεις ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

    Στοιχεία έργου:
    Αρχιτεκτονική μελετη: ΜΟΒ αρχιτέκτονες
    Υπεύθυνοι έργου: Β. Μπασκόζος, Δ. Τσαγκαράκη
    Ομάδα μελέτης: Γ. Βελούδιος, Μ. Χαλίμι, Χ. Πιερράκου, Μ. Κόλια
    Σύμβουλος αρχιτεκτονικής τοπίου: Κ. Χανικιάν
    Φορέας διαγωνισμού: Δήμος Ρόδου
    Status: Συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
    Επιφάνεια: 2.800 m²

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με ενδιαφέροντα στοιχεία στη Θεσσαλονίκη (9 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια υπέροχη κατοικία με μοναδικά χαρακτηριστικά στη Μεσσηνία (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπέροχες εξοχικές κατοικίες με σύγχρονα και τοπικά στοιχεία στη Βυζίτσα Πηλίου (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ