• Architecture & Design

    Μέσα στο όμορφο, γεμάτο βιβλία σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Πελοπόννησο

    Μέσα στο όμορφο, γεμάτο βιβλία σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Πελοπόννησο


    Σε ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Miguel Flores-Vianna “Haute Bohemians: Greece”, ο συγγραφέας επισκέπτεται το σπίτι του θρυλικού συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στη Μάνη.

    «Είναι ένα δωμάτιο του κόσμου», έγραψε ο ποιητής John Betjeman όταν περιέγραψε το σαλόνι των Joan και Patrick Leigh Fermor στο σπίτι τους στην Καρδαμύλη, στην άκρη της Δυτικής Πελοποννήσου. Αναφερόταν, αναμφίβολα, στην ομορφιά και την τοποθεσία του χώρου—στους πρόποδες του Ταΰγετου και με θέα τον Μεσσηνιακό Κόλπο—αλλά και στην επικονίαση ιδεών, έργων και συζητήσεων που πρέπει να γίνονταν μέσα στα τείχη του, όσο οι Leigh Fermors ήταν στην κατοικία. Είναι μια κλασική περίπτωση του «αν αυτοί οι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν».

    Έπειτα από πολλά χρόνια που επισκέπτονταν για διακοπές σπίτια φίλων τους, ο συγγραφέας Patrick Leigh Fermor και η φωτογράφος Joan Eyres Monsell βρήκαν το τέλειο μέρος για να χτίσουν το δικό τους ελληνικό σπίτι. Λίγο έξω από την πόλη της Καρδαμύλης, στην κορυφή της χερσονήσου της Μάνης, ο Leigh Fermor βρήκε, ενώ κολυμπούσε σε κοντινή απόσταση, ένα ακρωτήρι που “κάθεται” ανάμεσα σε δύο κολπίσκους, καλυμμένους με αιωνόβιες ελιές και τις κομψές ακίδες των κυπαρισσιών. Η ομορφιά και η απομόνωση της γης βοήθησαν το ζευγάρι να αποφασίσει να χτίσει ένα σπίτι που είναι, κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο, που ενώνει βουνό με θάλασσα, παρελθόν με μέλλον.

    Λίγο σαν μια βάρκα στην ανοιχτή θάλασσα, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι Leigh Fermors σχεδίασαν δωμάτιο με δωμάτιο με θέα στους κήπους και στο νερό, το σπίτι διασταυρώνεται συνεχώς από ανέμους, τυλιγμένο από τις μυρωδιές των κήπων και του δάσους γύρω του. Καθώς σχεδίασε το σπίτι (και πολλά από τα έπιπλα) σχεδόν από ένστικτο, μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι ο Leigh Fermor πρέπει να είχε μια έμφυτη κατανόηση της αναλογίας και της ισορροπίας, καθώς και μια καλά συντονισμένη αίσθηση του θεατρικού. Το κτίριο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά φαίνεται γενναιόδωρο και επεκτατικό. Το πνεύμα των Leigh Fermors στοιχειώνει απαλά τον χώρο, δίνοντάς του μια αίσθηση πολυτέλειας, ηρεμίας και ηρεμίας.

    Το σπίτι της Καρδαμύλης -που έχει αφεθεί στο αγαπημένο τους Μουσείο Μπενάκη- ήταν το ιδανικό μέρος για να αποσυρθεί το ζευγάρι και να εργαστεί με ειρήνη, αλλά και, χάρη στην πάντα περίεργη και γενναιόδωρη φύση του, να καλωσορίσει τον κόσμο όταν έρθει να χτυπήσει.

    //

    Photos: Miguel Flores-Vianna

    &

    Haute Bohemians: Greece by Miguel Flores-Vianna, is published by Vendome Press

    Διαβάστε επίσης:

    Τόμας Φλορ: Ποιος είναι ο Ελβετός που αγόρασε το ακριβότερο διαμέρισμα – Οι σχέσεις του με τους Γλύξμπουργκ

    Εξοχικές κατοικίες στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο



    ΣΧΟΛΙΑ