• Architecture & Design

    Μαροκινή έμπνευση σε αρχοντικό του Λονδίνου


    Το γραφείο εσωτερικής διακόσμησης PL Studio έχει μεταμορφώσει ένα αρχοντικό στο ανατολικό Λονδίνο, χρησιμοποιώντας χρώματα και γραφικά που παίρνουν στοιχεία από το Jardin Majorelle στο Μαρακές.

    Το τριώροφο, νεόδμητο σπίτι έχει αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του κίτρινου θυμίζοντας τη μαροκινή βίλα που κάποτε ήταν το σπίτι του καλλιτέχνη Jacques Majorelle.

    Περαιτέρω πράσινοι τόνοι παραπέμπουν στον καταπράσινο κήπο της βίλας, ενώ οι απαλές ροζ αποχρώσεις φέρνουν μια αίσθηση συνολικής «ζεστασιάς και χαράς» στην παλέτα.

    Το PL Studio σχεδίασε τον χώρο για το δημιουργικό ζευγάρι των Tom Lalande και Julian-Pascal Saadi, που ζουν στο σπίτι με το κουτάβι τους, ράτσας chihuahua, Sasha-Lee.

    Οι ιδρυτές του στούντιο, το ζευγάρι Sabrina Panizza και Aude Lerin, θεώρησαν ότι το σχέδιο έπρεπε οπωςσδήποτε να αντανακλά την αγάπη των πελατών τους για το χρώμα.

    «Παρόλο που θαυμάζαμε την αρχιτεκτονική και μας άρεσε το πώς το αρχοντικό ήταν γεμάτο με φυσικό φως, νιώσαμε ότι συνολικά, η ιδιοκτησία δεν είχε χαρακτήρα και θετικότητα», δήλωσαν οι designers. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι που να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το χαρούμενο πνεύμα των πελατών μας, ένα σπίτι γεμάτο θετική ενέργεια».

    Ο Lalande και η Saadi είχαν μόλις πρόσφατα επιστρέψει από ένα ταξίδι στο Μαρακές, το οποίο και τελικά σήμανε το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό.

    Η αναφορά στο Μαρόκο είναι πιο εμφανής στην αίθουσα υποδοχής στην είσοδο του σπιτιού, η οποία διαθέτει τοίχους στο χρώμα του μπλε κοβαλτίου, ένα χρωματιστό χαλί, φυτά και το κρεμαστό φωτιστικό Tom Dixon Etch από ορείχαλκο σε χρυσό τόνο.

    Το εφέ ενισχύεται από τα γραφικά βαφής που περιλαμβάνουν τοξωτά ανοίγματα και βαθμιδωτούς ογκόλιθους που δημιουργούν επιπλέον επίπεδα. Καθώς η Saadi εργάζεται ως ψυχολόγος, αυτό το δωμάτιο χρησιμεύει κυρίως ως αίθουσα αναμονής για τους πελάτες της.

    Ο κύριος χώρος διαβίωσης του ζευγαριού καταλαμβάνει τα επάνω πατώματα, όπου ένα δωμάτιο σχήματος L δίνει στο ζευγάρι μια συνδυασμένη κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι.

    Τα γεωμετρικά γραφικά τοίχου συνδέουν αυτούς τους τρεις χώρους μαζί, αλλά επίσης τονίζουν τα διαχωριστικά μεταξύ τους. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ένα τρίπτυχο μπλοκ εικόνων που πλαισιώνουν το τραπέζι.

    «Οι πελάτες μας δεν είχαν ξεκάθαρη ιδέα για το τι ήθελαν, αλλά είχαν έντονη επιθυμία να περιβάλλονται από έργα τέχνης, χρώματα και αντικείμενα που θα τους έδιναν καλή ενέργεια, η οποία είναι τόσο δυνατή», είπαν οι Panizza και Lerin. «Δεν φοβήθηκαν το πάντρεμα διαφορετικών αποχρώσεων και συνδυασμών χρωμάτων, οπότε κινηθήκαμε με απολύτως φωτεινά, τολμηρά και ατρόμητα χρώματα».

    Η κυρίως κρεβατοκάμαρα, που βρίσκεται στον μεσαίο όροφο, χρησιμοποιεί διακριτικά διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου για να δημιουργήσει βάθος χρώματος. Αυτό αντισταθμίζεται με μονόχρωμες ρίγες και ποπ ροζ και μπλε.

    Επίσης, σε αυτό το πάτωμα υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο επισκεπτών που λειτουργεί παράλληλα και ως dressing room, το οποίο διαθέτει ριγέ οροφή που μοιάζει με τέντα στην αγορά και ροζ μπάνιο, πλαισιωμένο από μαύρες γραμμικές λεπτομέρειες.

    Οι καμάρες εμφανίζονται σε όλους αυτούς τους χώρους, με τη μορφή καθρέφτη και ντουλάπας, καθώς και σε γραφικά τοίχου.

    Το γραφείο της Saadi στο ισόγειο παίρνει (αν χρειαστεί) τη θέση ενός τρίτου υπνοδωματίου. Αυτό το δωμάτιο έχει διαφορετικό χαρακτήρα από το υπόλοιπο σπίτι, με λεπτομέρειες εμπνευσμένες από την σουρεαλιστική τέχνη.

    Η Panizza ελπίζει ότι το «καλειδοσκοπικό» έργο μπορεί να χρησιμεύσει για να εμπνεύσει τους ανθρώπους που βλέπουν τα νεόδμητα σπίτια του Λονδίνου ως άχαρα σε σύγκριση με τα παλαιότερα ακίνητα της πόλης.

    «Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απολύτως εφικτό να δημιουργηθεί ένα σπίτι με έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα, εν μέσω της γύρω αυστηρότητας. Χρειάζεται απλώς λίγο θάρρος».

    //

    Source: Dezeen

    Photography: Taran Wilkhu

    Διαβάστε επίσης:

    Η διαχρονική γιορτή της αθηναϊκής αστικής ζωής

    Από τη Δανία με αγάπη: Ένα σπίτι που θα λάτρευε τη Μεσόγειο

    Όταν το σκούρο ξύλο αντικατοπτρίζει το δάσος έξω από το Κίεβο



    ΣΧΟΛΙΑ