• Architecture & Design

    Ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι με χαρακτήρα στη Φοινικιά Σαντορίνης (11 φωτογραφίες)

    • NewsRoom


    Οι A2 Architects ανακαίνισαν μια κατοικία στη Φοινικιά, έναν παραδοσιακό οικισμό στα βόρεια της Σαντορίνης, τοποθετημένη ανάμεσα στα υπόσκαφα και στις δυο εκκλησίες του χωριού, με θέα στους αμπελώνες της πλαγιάς και στην θάλασσα. Το οίκημα χτίστηκε το 1870 και αρχικά χρησίμευε ως κάναβα (οινοποιείο) και κατοικία των εργατών του πατητηριού. Η παλιά ξύλινη θύρα οδηγεί από το σοκάκι στην πλακόστρωτη αυλή και στην κύρια κατοικία.

    Η κάναβα ενώθηκε διακριτικά με τους παλιούς χώρους διημέρευσης και μετατράπηκε στον ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας. Δίπλα στον χώρο της κάναβας, δημιουργήθηκε ο προθάλαμος που οδηγεί στο λουτρό και στα δύο υπνοδωμάτια, τα οποία διαμορφωθήκαν στο τμήμα του κτίσματος, που βρισκόταν οι χώροι διημέρευσης.

    Στο κεντρικό υπνοδωμάτιο, συνενώθηκε το παλιό καθιστικό με μία μικρή αποθήκη και το εξωτερικό λουτρό , δημιουργώντας έτσι ένα νέο ευρύχωρο υπνοδωμάτιο με δικό του λουτρό και πρόσβαση στην αυλή. Το δεύτερο υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε από την συνένωση της παλιάς κάμαρας και του μαγειρείου , αποκτώντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με το μεγάλο ύψος του, την παλιά εστία που χρησιμεύει πια ως ερμάριο, και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό από τα παράθυρα-φεγγίτες.

    Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ιστορία του κτίσματος, στην παραδοσιακή τυπολογία και αρχιτεκτονική και στη συντήρηση των επί μέρους στοιχείων του, όπως οι θολωτές κατασκευές, τα μικρά ανοίγματα, οι εσοχές, η εστία. Τα λουτρά κατασκευάστηκαν από πατητή τσιμεντοκονία με κτιστούς πάγκους και ντους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα μικρό ξενοδοχείο-γλυπτό κρεμασμένο στους ηφαιστειακούς βράχους της Σαντορίνης (20 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Erosantorini: Μια λευκή κατοικία με απίστευτη θέα στη Σαντορίνη (16 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ