• Architecture & Design

    Ένα μαγευτικό διαμέρισμα στα νότια προάστια με θέα τον Φαληρικό όρμο

    • NewsRoom


    Το μικρό διαμέρισμα με το δυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά.

    Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η όποια ιεράρχηση των χώρων μπροστά στη θέα.

    Η νέα διαρρύθμιση όφειλε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατοίκησης δύο ατόμων με τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης.

    Μπροστά στη θέα παρατάχθηκε η καθημερινή λειτουργία της κατοικίας: η κουζίνα με τον αναρτημένο πάγκο της, το τραπέζι και η καθιστική γωνία. Εντός του χώρου επιλέχθηκε η εγκατάσταση ενός ξύλινου «κύβου» για να διαφοροποιήσει και να ενσωματώσει τις βοηθητικές και τις αθέατες πλευρές κατοίκησης.

    Πίσω από το ξύλινο πέτασμα στην πλευρά της κουζίνας, βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι, και το εντοιχισμένο ψυγείο. Κατά μήκος του διαδρόμου βρίσκεται η είσοδος στο λουτρό και πίσω από την απόληξη του ξύλινου πετάσματος χωροθετείται το υπνοδωμάτιο.

    Η ντουζιέρα με το μικρό της προθάλαμο είναι προσβάσιμη μόνο από το υπνοδωμάτιο, πίσω από τον τοίχο του κρεβατιού. Σε συνέχεια με το παράθυρο του υπνοδωματίου σχηματίζεται μικρό γραφείο.

    Ο σχεδιασμός, προκειμένου να εντείνει την αίσθηση ευρυχωρίας ασχολήθηκε και με το σχεδιασμό της περιορισμένης επίπλωσής του.

    Το σκηνικό της άναρχης πόλης, το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τα ανοίγματα της κατοικίας βρίσκεται σε μία ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις ήρεμες γραμμές του εσωτερικού.

    Η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν παρέμεινε σκόπιμα μικρή. Το δάπεδο έχει μία εννιαία γκρι απόχρωση και διατρέχει όλους τους χώρους.

    Οι επιφάνειες και οι αποθηκευτικοί χώροι στην περίμετρο έχουν λευκή απόχρωση προκειμένου να περνούν απαρατήρητες. Οι ξύλινες κατακόρυφες επιφάνειες εισάγουν μία ενδιαφέρουσα σωματική εμπειρία στο χώρο και μία ήπια αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά.

     

    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ