• Architecture & Design

    Από τη Μάνη με αγάπη: The Inside Out House in Gonatsa

    Η μονοκατοικία στη Μάνη

    The Inside Out House


    Το γραφείο Etsi Architects κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αρχιτεκτονικού γραφείου της χρονιάς 2024 στα GRAIL Awards – με το έργο τους “The Inside Out House in Gonatsa” να αποσπά το βραβείο στην Κατηγορία “Μονοκατοικία”.

    Το έργο αφορά μία κατοικία 120 τετραγωνικών που σχεδιάστηκε με σκοπό την οπτική ενοποιήση του μέσα με το έξω, το σεβασμό στο τοπίο και την ένταξη του κτιρίου σε αυτό.

    Γκονάτσα: Ισορροπία Ιδιωτικότητας και Αρμονίας με το Φυσικό Περιβάλλον. Σε ένα ξηρό οικόπεδο στην Δυτική Μάνη, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, αυτό το σπίτι σχεδιάστηκε με συμμετρία ως προς τους άξονες, με ανοίγματα σε όλες τις πλευρές και με σκοπό την οπτική ενοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

    Τονίζει την ιδιωτικότητα και την αλληλεπίδραση με τον εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά και λιτή αισθητική.

    Κεντρικοί χώροι περιλαμβάνουν ανοιχτή κουζίνα-τραπεζαρία, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Μεγάλα και μικρά ανοίγματα ενώνουν την κατοικία με το εξωτερικό, προσφέροντας θέα στο βουνό και τη θάλασσα, αλλά και διαφάνεια, εφόσον μπορεί ανεμπόδιστα κανείς να δει από παντού έξω προς κάθε κατεύθυνση. Η ενσωμάτωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο επιτυγχάνεται επίσης με τη χρήση του ίδιου μωσαϊκού δαπέδου, δημιουργία των αρχιτεκτόνων.

    Η μονοκατοικία στη Μάνη

    Η μονοκατοικία στη Μάνη

    Έτσι, το σπίτι ενσωματώνεται ομαλά στο βραχώδες οικόπεδο, επιδιώκοντας τη διατήρηση της φυσικής μορφολογίας και αντανακλώντας την αισθητική των ιδιοκτητών (Beatrix και Wolfgang Preissl) με το λιτό σχεδιασμό του.

    Η μονοκατοικία στη Μάνη

    Η μονοκατοικία στη Μάνη

    //

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Etsi Architects, https://etsi.design/

    Αρχιτεκτονική ομάδα: Ελένη Τσιγαρίδα, Άννα Κουλουμβάκη, Μαρία-Ίριδα Θεοδωρακάκου

    Φωτογραφίες: Julia Kilma

    https://grailawards.gr/

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκινούν οι δοκιμές για τις floating + πισίνες στη Νέα Υόρκη

    Match Point: Η Louis Vuitton ενώνει δυνάμεις με τον Carlos Alcaraz

    Η Mercedes-Benz κατασκευάζει 50 Sony PlayStation 5 τετράτροχα

     



    ΣΧΟΛΙΑ