• City Stories

    Από την απαξίωση στην πράσινη αναγέννηση με πεντάστερο: Glamping το πρώην Κάμπινγκ της Βούλας

    Από την απαξίωση στην πράσινη αναγέννηση με πεντάστερο: Glamping το πρώην Κάμπινγκ της Βούλας

    Glamping το πρώην Κάμπινγκ της Βούλας


    Ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης, το πρώην «Κάμπινγκ της Βούλας» βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη ανάπλασής του από την ανάδοχο εταιρεία (συμφερόντων Grivalia Hospitality).

    Η ανάπλαση αυτή συνιστά μια εμβληματική παρέμβαση / επένδυση με στόχο την ανάδειξη ενός κομβικού σημείου της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο είχε φτάσει σε σημείο πλήρους απαξίωσης. Η απόλυτη εγκατάλειψή του για πολλά χρόνια – απότοκο της αδυναμίας του κράτους να το διατηρήσει αξιοπρεπές και ασφαλές, παρά τις πολλές προσπάθειες της τοπικής αρχής – είχε αποτέλεσμα τη μετατροπή του σε πεδίο άσκησης έκνομων δραστηριοτήτων με συνέπεια την αδυναμία του να αποτελέσει έναν χώρο ασφαλούς επίσκεψης μετά τη δύση του ηλίου.

    Παρανόμως κατειλημμένα κτήρια που λειτουργούν ως… εξοχικά (!), κτίσματα ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, θλιβερά παραπήγματα που αποτελούν εστίες μόλυνσης, ατάκτως ερριμμένα σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά, λιμνάζοντα ύδατα γεμάτα βρομιές συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του πρώην «Κάμπινγκ Βούλας».

    Όλη αυτή η συσσώρευση σκουπιδιών και διάσπαρτων εύφλεκτων υλικών αποτέλεσε την καύσιμη ύλη για την πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019, λόγω εμπρησμού, η οποία ευτυχώς ελέγχθηκε εγκαίρως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν επεκταθεί και απειλήσει τον διπλανό χώρο του ΠΙΚΠΑ και τη ζωή των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται εκεί.

    Ωστόσο αυτή η παρακμιακή και άνομη κατάσταση, η οποία επικρατεί μέσα στο κέντρο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δίπλα από το κέντρο της Γλυφάδας και της Βούλας, αναμένεται ότι θα πάρει σύντομα τέλος, τέλος. Ως πρώτο βήμα, πολύ σύντομα, θα αρχίσει η ριζική αναβάθμιση της έκτασης με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης εντός του 2022, αφού προηγουμένως εκκενωθούν με ευθύνη του Δήμου τα κατειλημμένα, τα ημι-ερειπωμένα και τα άλλα επικίνδυνα υφιστάμενα κτίσματα.

    Ο στόχος της εμβληματικής επένδυσης, με προϋπολογισμό πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, είναι να μετατρέψει την έκταση του πρώην “Κάμπινγκ Βούλας” σε πεντάστερο Glamping και σε μια όαση, έναν νέο πράσινο πνεύμονα.

    Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με μια σειρά δραστικών παρεμβάσεων τις οποίες περιλαμβάνει η πρόταση των επενδυτών:

    ● Θα φυτευτούν περισσότερα από 450 νέα δέντρα.

    ● Θα γίνει φύτευση ειδών με μειωμένες απαιτήσεις νερού και θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν μια σειρά άλλα μέτρα για την αποδοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    ● Διατηρείται η ελεύθερη πρόσβαση στη παραλία.

    ● Δημιουργούνται, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, περισσότερες από 350 νέες θέσεις εργασίας.

    ● Η λειτουργία του πεντάστερου Glamping θα αποτελέσει μια νέα, πολύ σημαντική πηγή κρατικών και δημοτικών εσόδων.

    ● Αναβαθμίζεται, με ευθύνη της αναδόχου, η παραλία ελεύθερης πρόσβασης και κατασκευάζεται νέος χώρος δημόσιου πάρκινγκ.

    ● Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προβλέπει πολύ περιορισμένες και ήπιες νέες αναπτύξεις και αναπλάσεις τμημάτων των υφιστάμενων κτισμάτων. Η συνολική κάλυψη της έκτασης με κτήρια θα φτάσει μόλις τα 2.091,06 τ.μ. σε μια συνολική έκταση 56 στρεμμάτων.

    ● Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά αξιοσημείωτες «πράσινες» παρεμβάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη χρησιμοποίηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον για τα κτίσματα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τη δημιουργία δικτύου για χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης.

    ● Θα δημιουργηθούν πολυτελείς σκηνές (Glamping), εκ των οποίων κάποιες είναι προδιαγραφών ΑμεΑ, 22 τουριστικά δωμάτια τύπου «bungalow», τρία εστιατόρια / αναψυκτήρια, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, κέντρο αναζωογόνησης, περιπάτων και άλλα πολλά.

    ● Η ανάδοχος αναλαμβάνει, μέσω δωρεάς της στον Δήμο, τη μελέτη και κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων λύνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο και πολυετές πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής.

    Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αναμένεται ότι θα επιφέρει τη συνολική αναβάθμιση όχι μόνο του απαξιωμένου χώρου, αλλά ολόκληρου του αθηναϊκού παραλιακού μετώπου.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς αναγνωρίζεται η «θετική διαφορά», η «φροντίδα» και ο «εθελοντισμός»;

    Κατερίνα Κοσκινά: Προεδρεύει στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για νέους καλλιτέχνες

    NN Group: Απέκτησε τις δραστηριότητες της MetLife στην Πολωνία και στην Ελλάδα, έναντι €584 εκατ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ