• City Stories

    Ανάσα ζωής από το Συμβουλευτικό κέντρο της Ένωσης Μαζί για το Παιδί


    Σε καιρούς εξαιρετικά δυσμενείς για τις περισσότερες ελληνικές (και όχι μόνο) οικογένειες, το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους της Ένωσης Μαζί για το Παιδί έχει προχωρήσει στη διοργάνωση νέων ομάδων υποστήριξης, που ανοίγουν σε λίγες ημέρες στο διαδίκτυο.

    Επειδή η ανέχεια, το στρίμωγμα και ο καθημερινός αγώνας ασκεί τεράστια πίεση στους σημερινούς γονείς, πολλές φορές προκύπτουν συγκρούσεις με τα παιδιά και μεγάλη στεναχώρια. Ο φαύλος κύκλος…

    Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες χρειάζονται διεξόδους αποφόρτισης, να μοιραστούν ανησυχίες να αναζητήσουν λύσεις.

    Πέρα από την υποστήριξη, οι διαδικτυακές αυτές ομάδες προσφέρουν επιπλέον ακριβώς αυτό: Εκπαίδευση και καθοδήγηση για πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς.

    Με τη συμβολή ειδικών συντονιστών διερευνώνται από κοινού εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης καθημερινών θεμάτων που ταλανίζουν γονείς και κηδεμόνες, έτσι ώστε να οδηγηθούν σε διαφορετικά και ίσως πιο κατάλληλα ή αποτελεσματικά «εργαλεία» στην επικοινωνία τους με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

    Η συμμετοχή στις ομάδες επίσης εμπλουτίζει και ενισχύει τις δεξιότητές τους όσον αφορά τα πιο δυσεπίλυτα συναισθηματικά κομμάτια της αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους έτσι όπως προκύπτουν στην πρακτική καθημερινότητα.

    Η κάθε ομάδα δηλαδή διακρίνεται από χαρακτήρα ψυχοεκπαιδευτικό με συγκεκριμένη θεματολογία και ολοκληρώνεται με πέντε εβδομαδιαίες συνεδρίες που διαρκούν μιάμιση ώρα έκαστη. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να συμμετέχουν και στις πέντε συναντήσεις εκτός σοβαρού απροόπτου. Έπειτα από την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προ-εγγραφών και την πρώτη συνάντηση δεν θα γίνουν δεκτές νέες συμμετοχές.

    Το κυριότερο: Η συμμετοχή στις ομάδες παρέχεται δωρεάν.

    Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή βοηθείας του Μαζί για το Παιδί, γνωστή ως Γραμμή 115 25, απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν παιδιά ή έφηβοι έως 18 ετών. Όταν κρίνεται απαραίτητο, παραπέμπει σε άλλους φορείς ή ενημερώνει για άλλες υπηρεσίες υποστήριξης σε πανελλαδικό επίπεδο. Και φυσικά ενημερώνει για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ίδια η Ένωση. Τέλος, δέχεται καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων.

    Παράλληλα λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγησή τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

    Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται και ζωντανές συνεδρίες με όλη την οικογένεια ή με συγκεκριμένα μέλη καθεμίας που προσφέρουν ψυχολογική στήριξη για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων μεταξύ άλλων).

    Αυτή τη στιγμή λειτουργούν και διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

    Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» σφραγίζονται με το απόρρητο, οι συζητήσεις παραμένουν απολύτως εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

    Το επιστημονικό προσωπικό απαρτίζεται από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από τον αντίστοιχο κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

    Πληροφορίες:
    Ομάδα προσχολικής ηλικίας ( 2-6 ετών). Κάθε Πέμπτη, 10:30-12:00. Έναρξη: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου
    Ομάδα σχολικής ηλικίας (6-12 ετών). Κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30. Έναρξη: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου

    Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

    Για περισσότερες διευκρινήσεις: Τηλεφωνική Γραμμή 115 25 ή στο email: [email protected]

    Τρόπoς Διεξαγωγής: Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM.

    Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»



    ΣΧΟΛΙΑ