• City Stories

    5 ξεχωριστές ιδέες για γρήγορες αποδράσεις αυτό το Σαββατοκύριακο

    Ζαρούχλα


    Αυτή την εβδομάδα, το σκηνικό του καιρού άλλαξε, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι ο χειμώνας βρίσκεται πλέον προ των πυλών και μια νέα εποχή ξεκινά, με διαφορετικούς χρωματισμούς και αύρα.

    Και, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί προς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρόγνωση. Είναι, λοιπόν, μια τέλεια ευκαιρία να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα και να κάνουμε μια μικρή απόδραση, σε κάποιον από τους πολυάριθμους πανέμορφους ελληνικούς προορισμούς που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα.

    Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές ιδέες για το που θα μπορούσατε να περάσετε το Σαββατοκύριακο που έρχεται, μακριά από τους γρήγορους και κουραστικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης. Και, για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά, οι προορισμοί αυτοί είναι τόσο κοντά, που μπορούν να μετατραπούν ακόμη και σε μια μονοήμερη εκδρομή, που θα μας ανανεώσει.

    ΖΑΡΟΥΧΛΑ – ΛΙΜΝΗ ΤΡΑΒΛΟΥ

    Ζαρούχλα

    Το όμορφο, καταπράσινο ορεινό χωριό μπορεί να μην προδιαθέτει θετικά αρχικά τον υποψήφιο ταξιδιώτη με το περίεργο όνομά του, κρύβει ωστόσο έναν μικρό «παράδεισο», κρυμμένο καλά ανάμεσα στα αναρίθμητα έλατα και τις καστανιές.

    Ο λόγος για την Ζαρούχλα, το πνιγµένο στα πλατάνια, τα πεύκα και τα ρυάκια χωριό. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, το κρυμμένο μυστικό της ορεινής Αχαΐας είναι ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στη μέση του πουθενά. Το τοπίο του γραφικού χωριού συνθέτουν πέτρινα σπίτια και ατμοσφαιρικοί ξενώνες, σε συνδυασμό με το κελάρυσμα του ποταμού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελμό και διασχίζει το χωριό. Επίκεντρο της οµορφιάς του αποτελεί ο γραφικός οικισµός των 100 φιλόξενων κατοίκων του. Τα καλόγουστα καφέ, οι παραδοσιακές ταβέρνες, αλλά και τα χαριτωμένα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα ολοκληρώνουν το όμορφο σκηνικό της περιοχής.

    Το μέρος θα σας καλωσορίσει µε το άφθονο καθαρό οξυγόνο που διαθέτει και έπειτα θα σας συνεπάρει σε ένα κάλεσμα για την ανακάλυψη της κρυφής ομορφιάς του. Η Ζαρούχλα ενδείκνυται για τους λάτρεις της φύσης, καθώς περιλαμβάνει τοπία ξεχωριστού ενδιαφέροντος, ενώ προτείνεται και για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.

    Τα άνετα παπούτσια κρίνονται απαραίτητα εδώ, καθώς έχετε πολλά να ανακαλύψετε. Κάντε μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα γραφικά µονοπάτια του χωριού.

    Λίμνη Τσιβλού

    Μια εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το χωριό είναι απολύτως επιβεβλημένη, καθώς θα συμπληρώσει άψογα την απόδραση σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς σημείο της Ελλάδας. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται κρυμμένη σε ένα πυκνό ελατόδασος, σε υψόµετρο 800 µέτρων και ξεχωρίζει στο ορεινό τοπίο, µε κρυστάλλινα γαλάζια νερά της.

    Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή ακόμη και με τα πόδια, αφού η περίµετρός της είναι µόνο 1.800 µέτρα.

    Επιπλέον, για όποιον ενδιαφέρεται για λίγο σκι, η ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τη Ζαρούχλα με τα Καλάβρυτα έχει διευκολύνει και την πρόσβαση στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαρούχλα εξελίσσεται, με τα χρόνια, σε ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της ορεινής Πελοποννήσου.

    ΒΥΤΙΝΑ

    Βυτίνα

    Μια ηµερήσια απόδραση σε έναν από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο είναι αρκετή για να μας πείσει ότι ο χειμώνας μας μπορεί να είναι πολύ ωραίος!

    Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο χωριό, χτισµένο σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του Μαινάλου, η Βυτίνα βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης και αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία, αφού έχει ένα σταθερό, φανατικό κοινό, που την προτιμά για τις χειμερινές της εξορμήσεις.

    Οι εικόνες από το χωριό συντίθενται από το μαύρο μάρμαρο των σπιτιών, ένα μάρμαρο που παράγεται στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια που θα δείτε εδώ αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους.

    Κεντρικό σημείο του χωριού είναι η ολοζώντανη πλατεία, µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης, Ματθαίου Πόταγα, γύρω από την οποία απλώνονται γενναιόδωρα καλές ταβέρνες, καφέ, αλλά και μπαράκια. Αν θέλετε να κρατήσετε μια ανάμνηση από το μέρος, εκτός φυσικά από τις φωτογραφίες που θα τραβήξετε, ένα ξυλόγλυπτο από τα παραδοσιακά μαγαζάκια που τα πωλούν είναι μια ιδανική λύση.

    Αν επισκεφθείτε την Βυτίνα, θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσετε τον διάσημο, ρομαντικό «Δρόμο της Αγάπης», που απλώνεται ανάμεσα στις σειρές των δέντρων. Κάντε βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια και παρατηρήστε τα παλιά, πέτρινα αρχοντικά, που µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου.

    Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά, αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

    ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ

    Καστάνιτσα

    Η Καστάνιτσα, ένας επίσης άγνωστος σχετικά προορισμός της Πελοποννήσου, προσφέρεται για μοναδικές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ η ομορφιά του θα σε συνεπάρει!

    Χτισµένη στη ράχη ενός απότοµου λόφου του Πάρνωνα, σε ένα τοπίο κατάμεστο από καστανιές, η επίσκεψη σε αυτό το χωριό θα σας ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα μέρος ήρεμο και χαλαρό, κάνοντάς σας να ξεχάσετε εντελώς τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

    Η γραφική ομορφιά του χωριού θα σας εντυπωσιάσει, καθώς χαρακτηρίζεται από ξεχωριστό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος, διαφορετικό μάλιστα από το τυπικό στυλ ενός αρκαδικού χωριού. Χαρακτηριστικές εικόνες του μέρους αποτελούν τα πετρόκτιστα σπίτια µε τις πλακοσκεπείς στέγες, τα όµορφα ξύλινα µπαλκόνια, οι πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, αλλά και τα ιδιαίτερα πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών.

    Η βόλτα με τα πόδια θα γίνει το βασικό σας όπλο στην εξερεύνηση αυτού του χωριού, καθώς στα σοκάκια του δεν περνάει αυτοκίνητο, επομένως θα το αφήσετε στην είσοδο του χωριού και θα ξεκινήσει από εκεί τον περίπατο της ανακάλυψης.

    ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΛΙΒΑΔΕΙΑ

    Λιβαδειά

    Χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, σε απόσταση μόλις 140 χλμ. από την Αθήνα, η Λιβαδειά οφείλει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της στον ποταμό Έρκυνα που τη διασχίζει. Η είσοδος στην πόλη μπορεί να μην προϊδεάσει τον επισκέπτη για την όμορφη, καταπράσινη συνέχεια που θα αντικρίσει κατά την βόλτα του στην πόλη της Λιβαδειάς.

    Κεντρικό σημείο συνάντησης η γραφική πλατεία της Κρύας, με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού και την καταπράσινη φύση, θα δημιουργήσει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ξεκούρασης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βόλτα κατά μήκος του ποταμού.

    Οι πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ο νερόμυλος, η νεροτριβή, οι πεζούλες, το όμορφο πέτρινο θέατρο της πόλης, σε συνδυασμό με τα παλιά παραδοσιακά κτίρια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό, που προσφέρεται τόσο για εξερεύνηση, όσο και για οπτική απόλαυση, για όποιον επιλέξει να καθίσει σε ένα από τα όμορφα μαγαζάκια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

    Η περιοχή της Κρύας ενδείκνυται και για αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν πολλές αναρριχητικές διαδρομές, ύψους έως και 70 μέτρα. Η τοποθεσία δεν υστερεί και σε ιστορία. Οι δύο αρχαίες πηγές του ποταμού, η Λήθη και η Μνημοσύνη, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την προετοιμασία εκείνων που θα έμπαιναν στο Τροφώνιο Μαντείο για να ζητήσουν χρησμό.

    Όσοι επισκεφθείτε τη Λιβαδειά, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι η περιοχή φημίζεται για τα κρεατικά της, γι’ αυτό οι φαν των ψητών κρεάτων είναι καλό να καθίσετε σε μία από τις πολυάριθμες ταβέρνες και να δοκιμάσετε.

    Ελικώνας

    Σε απόσταση μόλις 22 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται ένας παρθένος βουνίσιος προορισμός, ανέγγιχτος ακόμη από την έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, που ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, καθώς και σε 16 καταπράσινες κορυφές γεμάτες έλατα και δρυς. Ο Ελικώνας απλώνεται σε ύψος 1748 μ, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Παλιοβούνα.

    Πρώτη στάση είναι στο χωριό Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από πέτρα της περιοχής, αλλά και ένα τοπίο γεμάτο έλατα που «ζωγραφίζει» πράσινο το γύρω τοπίο. Το πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας απέχει γύρω στα 5 χλμ. από την Αγία Άννα και είναι ένα από τα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, πηγαίνοντας εκεί.

    Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Κυριάκι, το κεφαλοχώρι του Ελικώνα.

    Χαλαρώστε στην κεντρική πλατεία, στη μέση της οποίας δεσπόζει ο ιστορικός γεροπλάτανος, ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η Εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου. Δροσιστείτε στην πέτρινη Μεγάλη Βρύση και ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, για να απολαύσετε την όμορφη πανοραμική θέα από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου.

    Σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων βρίσκεται και ο Όσιος Λουκάς, στο Στείρι, που αποτελεί το θρησκευτικό αξιοθέατο της περιοχής, που επιβάλλεται να δείτε. Πρόκειται, άλλωστε, για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, με τον παλαιότερο ναό να χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10 αι., ενώ το καθολικό των αρχών του 11ου αι. εντυπωσιάζει με τα ψηφιδωτά και τα μάρμαρα που το κοσμούν.

    ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ναύπλιο

    Ένα αληθινό παραμύθι, μια πόλη μοναδικής ομορφιάς, σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική πρωτεύουσα, καθώς είναι μόλις 1,5 ώρα μακριά. Ίσως ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη της Ελλάδας, για το οποίο είναι αδύνατο να διαλέξεις καταλληλότερη εποχή, καθώς παραμένει πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου.

    Ο λόγος για το κουκλίστικο Ναύπλιο, με την παλιά πόλη που αναδεικνύει τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αλλά και τα δύο ενετικά κάστρα που την πλαισιώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι.

    Αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης και στη συνέχεια ανεβείτε τα σκαλιά (999 κατά την παράδοση, 857 σύμφωνα με άλλους), που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι, για να θαυμάσετε το κάστρο από κοντά και τη θέα από ψηλά. Κατόπιν, επισκεφθείτε την Ακροναυπλία, από την οποία η θέση στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή.

    Ξεχωριστός είναι και ο περίπατος στον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας.

    Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες μικρά όμορφα καφέ και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο.

    Μην ξεχάσετε να περάσετε από την πλατεία Συντάγματος, το κεντρικό σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza. Εκεί θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί. Επιπλέον, στο τέρμα της οδού Σταϊκοπούλου θα βρείτε και το Μουσείο Κομπολογιού.

    Στα σοκάκια που ξεκινούν από αυτό τον δρόμο θα δείτε τουρκικές κρήνες και χαμάμ, ενθύμια της τουρκικής κυριαρχίας, αλλά και ιστορικές εκκλησίες.

    Τα δυο καταπράσινα πάρκα του Ναυπλίου, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για χαλαρούς περιπάτους.

    Ναύπλιο



    ΣΧΟΛΙΑ