• City Stories

    4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Κίνα»


    Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Κίνα»

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Κίνα», που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη, η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει την όπερα για παιδιά και νέους «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», της Λένας Πλάτωνος.

    Το έργο θα παρουσιαστεί στο Κινηματοθέατρο Αστόρια τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 21.00 και την Τρίτη 9 Ιουλίου στις 18.00 και στις 21.00.

    Η παιδική όπερα που έγραψε η Λένα Πλάτωνος το 1986, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως αναφέρει η δημιουργός του.

    Για πρώτη φορά ανέβηκε στη σκηνή ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ τη σεζόν 2018/19.

    Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας όπου η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

    Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

    Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η ίδια σκηνοθετεί ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα.

    Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animation στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros.

    Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη.

    Για την ίδια το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία. 

    Ηράκλειο | 8 Ιουλίου – 21.00 | 9 Ιουλίου – 18.00 & 21.00
    Κινηματοθέατρο Αστόρια

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Μουσική: Λένα Πλάτωνος

    Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος

    Ποιητικό κείμενο: Γιώργος Βολουδάκης

    Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη

    Animation: Ειρήνη Βιανέλλη

    Video mapping: Μιχάλης Κλουκίνας

    Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού

    Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

    Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

    Μουσική διδασκαλία, πλήκτρα: Μιχάλης Παπαπέτρου

    Σχεδιασμός ήχου – programming – μείξεις: Στέργιος Τσιρλιάγκος

    Αποκατάσταση μουσικού υλικού: Νέστωρ Ταίηλορ

    ΔΙΑΝΟΜΗ

    Αυτοκράτορας: Νίκος Κοτενίδης

    Αυλικός / Θάνατος: Γιώργος Ρούπας

    Αηδόνι: Μαριλένα Στριφτόμπολα

    Ψαράς / Αυλάρχης / Τεχνικός: Γιάννης Φίλιας

    Φίλη του αηδονιού / Τεχνικός: Νίκη Χαζιράκη

    Βιολιστής / Αρχιμουσικός Σα(ν)λιέρι: Δημήτρης Ναλμπάντης

    Αφήγηση: Μαρία Σκουλά

    Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros



    ΣΧΟΛΙΑ