Όταν το 1986 ο ιδρυτής της Akrolithos, Γιώργος Χατζησάββας, αντάλλασσε ένα φορτηγό φυσικές πλάκες Παγγαίου με μια φωτογραφική μηχανή Canon – σπάνια και πανάκριβη για την εποχή – κανείς δεν φανταζόταν ότι επρόκειτο για την πρώτη εξαγωγή μιας επιχείρησης που σήμερα στέλνει προϊόντα σε 97 χώρες και στις έξι ηπείρους.
Από μια αποθήκη 45 τετραγωνικών στο Χρυσόκαστρο της Καβάλας, η Akrolithos εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, με εξαγωγική δραστηριότητα που το 2024 ξεπέρασε το 71% στο συνολικό κύκλο εργασιών που έφτασε στα 17,5 εκατ. ευρώ.
Η μετάβαση της Akrolithos από μικρή τοπική επιχείρηση σε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα με διεθνές αποτύπωμα, δεν ήταν εύκολη. Το 2009, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασε το 70% του εγχώριου κύκλου εργασιών της.
«Ηταν κεραυνός εν αιθρία. Από τη μία μέρα στην άλλη, οι πελάτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν, η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε και βρεθήκαμε με το 88% των πωλήσεών μας να εξαρτάται από την Ελλάδα», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζησάββας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Κηπιά Καβάλας.
Το ρίσκο στην περίοδο της κρίσης
Αντί να αναδιπλωθεί, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να κάνει το ακριβώς αντίθετο από ό,τι συνέβαινε στη μνημονιακή Ελλάδα και να επενδύσει. Την περίοδο 2009-2019 υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 20 εκατ. ευρώ, με αντικατάσταση και προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, βελτίωση παραγωγικής διαδικασίας, ενίσχυση της συσκευασίας, σχεδιασμό νέων προϊόντων, επέκταση σε διεθνείς εκθέσεις και στοχευμένη αναδιάρθρωση του δικτύου εξαγωγών.
Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, καθώς μέχρι το 2019 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν πλέον το 73% του κύκλου εργασιών, το προσωπικό υπερδιπλασιάστηκε και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 8,5 εκατ. ευρώ στα 13 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Akrolithos παραμένει έως σήμερα μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση. Ο Γιώργος Χατζησάββας, ιδρυτής και πρόεδρος, έχει πλέον στο πλευρό του τα δύο του παιδιά. Τον Γιάννη Χατζησάββα, οικονομολόγο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, και την Ευφροσύνη Χατζησάββα, αρχιτέκτονα και εμπορική διευθύντρια για την ελληνική αγορά.
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1979 από μια αποθήκη 45 τ.μ. στο Χρυσόκαστρο Καβάλας. Το 1995, μεταφέρθηκε σε έκταση 13 στρεμμάτων στα Κηπιά, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο με show room. Σήμερα, το βιομηχανικό συγκρότημα εκτείνεται σε 200 στρέμματα, με 14.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, σύγχρονα γραφεία, εκθεσιακό κέντρο 4 στρεμμάτων και 97 εργαζομένους.
Η κάθοδος στην Αττική και η νέα επενδυτική φάση για την Akrolithos
Μετά από χρόνια προσανατολισμού στις διεθνείς αγορές, η Akrolithos επιχειρεί πλέον να ξαναχτίσει συστηματικά την παρουσία της στην εγχώρια αγορά, ξεκινώντας από την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί ήδη νέο showroom 350 τ.μ. στο Μαρούσι, ενώ έχει αποκτήσει οικόπεδο 10 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Βάρης–Κορωπίου έναντι 3 εκατ. ευρώ, με υφιστάμενο κτίριο 1.000 τ.μ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ακόμη ενός κτιρίου τουλάχιστον 2.000 τ.μ. (σ.σ. στον χώρο υπάρχει ένα κτίριο 1.000τ.μ.), ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της επένδυσης σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος φυσικών πετρωμάτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο της Αττικής αλλά και των νησιών, όπου καταγράφεται υψηλή κατασκευαστική δραστηριότητα.
Με εξαγωγές σε 97 χώρες και παρουσία σε έργα υποδομής και υψηλής αισθητικής ανά τον κόσμο, η Akrolithos έχει εδραιώσει τη θέση της ως μία από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες φυσικών πετρωμάτων. Η Αυστραλία παραμένει η πιο δυναμική αγορά της, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από παραγωγούς της Κίνας. Στην εγχώρια αγορά, προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», το project του Ελληνικού, καθώς και σε αναπλάσεις σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπως η Πανεπιστημίου, η Ηρώδου Αττικού και το Χαλάνδρι.
Η πρώτη ύλη της εταιρείας προέρχεται κυρίως από τέσσερα λατομεία σχιστόλιθου που διαθέτει στην Καβάλα, με ακόμη τρεις άδειες σε φάση έγκρισης, ενώ έχει και δραστηριότητα στην Κομοτηνή.
Επέκταση στα κεραμικά πλακάκια
Μαζί με την εγκατάσταση στο Κορωπί, η Akrolithos πραγματοποιεί και ένα σημαντικό προϊοντικό άνοιγμα, καθώς για πρώτη φορά επεκτείνεται πέρα από τα φυσικά πετρώματα, εισερχόμενη στην αγορά των κεραμικών πλακιδίων. Το νέο αυτό σκέλος, που θα στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο εντός του οικοπέδου της Βάρης–Κορωπίου, αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά διακόσμησης και δόμησης, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο πελατών τόσο στο χονδρικό εμπόριο όσο και σε σημεία μεταπώλησης.
Η επέκταση στα κεραμικά πλακίδια συνοδεύεται από αντίστοιχες επενδύσεις και στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, με τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής και αποθήκευσης, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου που υλοποιείται μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: «Στοπ» στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2027
ΑΒΑΞ: Έτος ορόσημο και κερδοφόρο το 2024 για τον όμιλο – Οι τομείς που στοχεύει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής
- e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται έως τις 2 Μαΐου η προθεσμία καταβολής δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
- Βασιλιάς Κάρολος: «Οι πιο σκοτεινές στιγμές της ασθένειας μπορεί να φωτιστούν από τη μεγαλύτερη συμπόνια»
- Ανάλυση CNBC: Οι ιστορικές πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ για τους λάθος λόγους
