• Business

    Ζωηρό ενδιαφέρον για τη Μπλε Κέδρος: Καλύφθηκε ήδη κατά μία φορά η έκδοση – Σήμερα τελειώνει η δημόσια προσφορά

    Πωλ Ευμορφίδης,

    Πωλ Ευμορφίδης


    Μετουσιώθηκε σε πράξη το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Μπλε Κέδρος. Την εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, συμφερόντων των αδελφών Μιχαήλ και Παύλου Ευμορφίδη, που σήμερα ολοκληρώνει τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς που έχουν καλή γνώση των εξελίξεων, η έκδοση των 17,64 εκατ. ευρώ καλύφθηκε ήδη κατά μία φορά. Έχοντας μπροστά της και τη σημερινή μέρα για να διαμορφωθεί η τελική εικόνα της ζήτησης. Με βάση την οποία θα προκύψει και η τιμολόγηση για τα 7,2 εκατ. νέες μετοχές, το εύρος διάθεσης των οποίων είναι μεταξύ των 2,18 και 2,45 ευρώ η κάθε μία.

    Τα μέχρι τώρα δεδομένα έρχονται να πιστοποιήσουν τα ελκυστικά οικονομικά στοιχεία της Μπλε Κέδρος, τα οποία και την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τα επενδυτικά κεφάλαια. Και μάλιστα μέσα σε περίοδο που στιγματίζεται από την οξυμένη αβεβαιότητα στις αγορές, με συνέπεια να προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες και στη «συμπεριφορά» της επενδυτικής κοινότητας.

    Όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο εύγλωττη την κεκτημένη δυναμική που διαθέτει η Μπλε Κέρδος, από τη στιγμή που καταφέρνει να υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις για να μπει στο χρηματιστήριο (με ελεύθερη διασπορά στο 25% και συμμετοχή άνω των 300 νέων μετόχων).

     Ένα  από τα ισχυρά  ατού στα μάτια των επενδυτών είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία  διαθέτει τις νέες μετοχές με έκπτωση επί της εσωτερικής, λογιστικής της αξίας. Η οποία είναι τώρα στα 97,883 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στα 2,72 ευρώ, ανά υφιστάμενη μετοχή.  Αυτό σημαίνει ότι και τα 2,45 ευρώ που είναι η ανώτατη τιμή της τρέχουσας δημόσιας πρότασης, συνιστούν έκπτωση 9,93% επί της εσωτερικής αξίας της.

    Από εκεί και πέρα η Μπλε Κέδρος, έχει μια πολύ καλή απόδοση της τάξεως του 7,36% ετησίως σε ότι αφορά τα μισθώματά της.  Διότι τα συνολικά 21 ακίνητα, αξίας στα 82.812.800 ευρώ, τα οποία είναι μισθωμένα,  αποφέρουν ετησιοποιημένα έσοδα 6.093.398.  Έχοντας μάλιστα ένα μακρύ χρονικό ορίζοντα 11 ετών, στις συμβάσεις των μισθώσεων.

    Επενδύσεις με προστιθέμενη αξία για τους μετόχους

    Εξ ίσου όμως σημαντικές είναι και οι δρομολογούμενες, νέες επενδύσεις για την εταιρεία, καθώς αποφέρουν προστιθέμενη αξία για τους μετόχους.

    Στο Κουκάκι, θα γίνει ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο σταθμού αυτοκινήτων, με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου. Το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια και ο προϋπολογισμός της επένδυσης, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχείου, εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της  τρέχουσας κεφαλαιακής αύξησης, ενώ τα άλλα 2 εκατ. ευρώ θα είναι πόροι της Εταιρείας και  τραπεζικός δανεισμός.

    Η δεύτερη επενδυτική κίνηση γίνεται στην παραλιακή περιοχή Ξιφιά της Μονεμβασιάς και σε έκταση 17,6 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί τουριστική μονάδα 59 κατοικιών και ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων. Ο προϋπολογισμός του έργου, που βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα του οικολογικού τουρισμού, ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό χρονικό διάστημα υλοποίησής του εκτιμάται  σε 36 μήνες. Η όλη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου (7 εκατ. ευρώ) ενώ τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ, θα είναι ίδια κεφάλαια της Εταιρείας  τραπεζικός δανεισμός.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλε Κέδρος: Μεταξύ €2,18 – €2,45 η τιμή διάθεσης των μετοχών

    Μπλε Κέδρος: Στους μετόχους το 65% των κερδών μετά την ΙΡΟ



    ΣΧΟΛΙΑ