• Business

    Ζημιές από κέρδη για την ΑΒ Βασιλόπουλος

    • Άννα Διανά
    Νίκος Λαβίδας, Επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος

    Νίκος Λαβίδας, Επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος


    Σε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 30,7 εκατ. ευρώ πέρασε η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2022 καταγράφοντας οριακή αύξηση των πωλήσεων.

    Η εν Ελλάδι θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου Ahold Delhaize σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2022 πέτυχε πωλήσεις ύψους 1,981 δισ. ευρώ από 1,966 δισ. ευρώ το 2021, δηλαδή εμφάνισε ανάπτυξη μόλις 0,76%, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς.

    Τα λειτουργικά της κέρδη συρρικνώθηκαν στα 20,143 εκατ. ευρώ από 66,727 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,098 εκατ. ευρώ από κέρδη 42,972 εκατ. ευρώ.

    Το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για την ακρίβεια

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας υπό τον κ. Νίκο Λαβίδα, η απώλεια της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα χρήσης κατά 24 εκατ. ευρώ και κατά 9 εκατ. ευρώ λόγω συνεπακόλουθων αυξήσεων στο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Επιπλέον αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας είχαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το καλάθι του νοικοκυριού και το περιθώριο κέρδους. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται,  η νομοθετική διάταξη για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», σε περισσότερα από 70 προϊόντα, συμπίεσε τα αποτελέσματα κατά  1 εκατ. ευρώ ενώ το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιβάρυνε περαιτέρω τα αποτελέσματα κατά  9 εκατ. ευρώ.

    Μείωση προσωπικού

    Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, καταγράφεται και μείωση προσωπικού εκτός από τις αποχωρήσεις στελεχών.

    Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε ο πρόεδρος και CFO της εταιρείας κ. Σοφοκλής Γιαννακού ενώ λίγους μήνες πριν είχε παραιτηθεί Ο Δημήτρης Αρτικόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΒ Βασιλόπουλος μετά από μια πορεία 27 χρόνων ως στέλεχος και εργαζόμενος της εταιρείας.

    Στην περσινή χρήση η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων μείωσε τον αριθμό του προσωπικού της κατά 878 άτομα με τον συνολικό αριθμό της να ανέρχεται σε 13.896 άτομα.

    Το δίκτυο πωλήσεών της αριθμούσε στο τέλος της χρήσης 632 καταστήματα από τα οποία 318 είναι εταιρικά καταστήματα λιανικής πώλησης, 300 άνηκαν στο δίκτυο δικαιόχρησης (Franchising) και 14 καταστήματα ήταν καταστήματα χονδρικής πώλησης.

    Προσφυγή για το πρόστιμο

    Η ΑΒ στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται και στο πρόστιμο που της επεβλήθη φέτος από τη ΔΙΜΕΑ για παραβίαση των περιθωρίων κέρδους.

    Όπως αναφέρει, η εταιρεία κατέθεσε στις 21.04.2023 προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου καθώς αφενός στερείται νομίμου ερείσματος και αφετέρου δεν ελήφθησαν υπόψη τα πραγματικά γεγονότα με αποτέλεσμα τον εσφαλμένο υπολογισμό του προστίμου.

    Ομολογιακό δάνειο

    Επιπλέον στις 10.07.2023 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση ανεξασφάλιστου ομολογιακού δανείου ανώτατου ποσού 70 εκατομμυρίων ευρώ διάρκεια πέντε ημερολογιακών ετών και ετήσιο σταθερό επιτόκιο 6.16% με βάση πρόγραμμα έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου μετά σύμβασης κάλυψης ομολογιών. Στόχος της χρηματοδότησης είναι να καλυφθεί το επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εpsilon Net: Τα ιστορικά υψηλά και ο τζίρος, μία μέρα μετά την επιστολή της Κεφαλαιαγοράς

    ΚτΠ: Ψηφιακά έργα άνω των €1 δισ. την τετραετία

    Αλαλούμ με τις ασφαλιστικές για τον ΕΝΦΙΑ 10%



    ΣΧΟΛΙΑ