• Business

    Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρεία του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

    • Bloomberg
    Yvon Chouinard

    Yvon Chouinard


    O ιδρυτής της εταιρείας λιανικής πώλησης ρούχων για εξωτερικούς χώρους Patagonia, Yvon Chouinard και η οικογένειά του παραχωρούν την ιδιοκτησία της σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης.

    Ο Chouinard, σκέφτηκε να πουλήσει την επιχείρηση που ίδρυσε πριν από πενήντα χρόνια ή να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο, αλλά τελικά προχώρησε σε μία ασυνήθιστη κίνηση για να διασφαλίσει ότι τα κέρδη της εταιρείας θα διατεθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

    «Τι καταστροφή θα ήταν αυτό», έγραψε, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, με έδρα την Ventura, στην Καλιφόρνια. «Ακόμη και οι εισηγμένες εταιρείες με καλές προθέσεις βρίσκονται υπό υπερβολική πίεση προκειμένου να παράγουν βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης ζωτικότητας και ευθύνης».

    Ο Chouinard, η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του συμμετείχαν στη μεταβίβαση του ποσοστού που κατείχαν στην Patagonia, η αξία της οποίας ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι ανέφεραν για πρώτη φορά την απόφαση του δισεκατομμυριούχου.

     

     

    «Αντί να δημιουργούμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο που δημιουργεί η Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή όλου αυτού του πλούτου».

    Όλες οι μετοχές της εταιρείας με δικαίωμα ψήφου θα μεταβιβαστούν στο Patagonia Purpose Trust και οι μετοχές της χωρίς δικαίωμα ψήφου στην περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση Holdfast Collective. Πρόκειται για την τελευταία και πιο δραστική κίνηση που έχει πραγματοποιεί η Patagonia για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Η εταιρεία χαρίζει το 1% των πωλήσεων της κάθε χρόνο και είναι πιστοποιημένη B Corp από την B Lab, την μη κερδοσκοπική εταιρεία που μετρά την κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση μιας εταιρείας.

    «Ενώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, δεν είναι αρκετό», έγραψε. «Χρειαζόταν να βρούμε έναν τρόπο να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφες τις αξίες της εταιρείας».

    Ο Yvon Chouinard είναι Αμερικανός ορειβάτης, περιβαλλοντολόγος, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας που ίδρυσε την εταιρεία του το 1973.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχασαν 93 δισ. δολάρια μετά τo sell off των μετοχών λόγω πληθωρισμού

    Amancio Ortega: Το νέο στοίχημα των 700 εκατ. δολαρίων του μεγιστάνα ιδρυτή των Zara



    ΣΧΟΛΙΑ