• Business

    Ξεκινούν από 15 Ιουνίου οι αφίξεις στην Αθήνα από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, με τεστ για όλους

    Χάρης Θεοχάρης

    Χάρης Θεοχάρης


    Ανοίγουν αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα από την 1η Ιουλίου.

    Με σχέδιο η χώρα ανοίγει τα σύνορα της, άνοιγμα που το περιμένουν πολλοί καθώς μεγάλο μέρος της  οικονομικής μας δραστηριότητα στηρίζεται  στον Τουρισμό, ανέφερε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας πως «η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη με σχέδιο».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης ανέφερε πως από 15 Ιουνίου αίρονται οι απαγορεύσεις πτήσεων από Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ανοίγουν μόνο για essential travel η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενώ διατηρείται η απαγόρευση για πτήσεις από Βρετανία και Τουρκία.

    Για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης διατηρείται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

    Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται όμως για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα μετά από καραντίνα.

    Στις χερσαίες αφίξεις παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, αλλά ανοίγουν από Βουλγαρία.

    Η Ελλάδα «ανοίγει» αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία σύνορα  από την 1η Ιουλίου.

    Όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανοίγουν για διεθνείς αφίξεις από την 1η Ιουλίου. Και θα ανανεώνεται διαρκώς η λίστα των χωρών με απαγόρευση πτήσεων (από και προς αυτές) σε συνεργασία με την ΕΕ.

    Επίσης στις χερσαίες αφίξεις θα ανοίξουν τα σύνορα με Αλβανία και  Βόρεια Μακεδονία ενώ θα επανεξεταστεί η κατάσταση για την Τουρκία.

    Παράλληλα, θα επιτραπεί  πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, ξεκινά δηλαδή και η κρουαζιέρα.

    Αναφορικά με τα τεστ στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως από 15 Ιουνίου, θα γίνονται δειγματοληπτικά με τους επισκέπτες να μένουν υποχρεωτικά μία ημέρα σε ξενοδοχεία επιλογής στις δύο πόλης, ενώ όσοι βρίσκονται θετικοί θα μπαίνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία καραντίνας.

    Ωστόσο, όσον αφορά τους ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στην Αθήνα, θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ.

    Από 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα με την άφιξή τους θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF  (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στη χώρα . Τα τεστ σε όλους θα είναι δειγματοληπτικά, ενώ θα συνεχιστεί το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας σε ειδικά ξενοδοχεία για τα θετικά δείγματα.



    ΣΧΟΛΙΑ