• Business

    ΧΑ: Εκρηκτική άνοδος σε μετοχές και ομόλογα με καύσιμο τον …ESM


    Με τις τραπεζικές μετοχές να εκτοξεύονται και σύσσωμη την υψηλή κεφαλαιοποίηση να ακολουθεί την άνοδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) κινείται με γνώμονα τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους τις επόμενες ημέρες. 

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο ESM έχει καταρτίσει προτάσεις που μπορούν να μειώσουν το βάρος χρέους της χώρας κατά το ένα πέμπτο το 2060. Σε εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ο ESM, περιγράφει τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο προσεχές μέλλον και προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το “κλείδωμα” των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά ομολόγων.

    Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη 2,97% στις 628,75 μονάδες, ενώ κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 632,62 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 180,91 εκατ. ευρώ, καθώς ενισχύθηκε από τα πακέτα 3,4 εκατ. μετοχών της Τιτάν αξίας 68 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,42%, στις 1.705,13 μονάδες, ενώ πτώση 0,47% σημείωσε ο Mid Cap στις 779,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,83% στις 827,70 μονάδες.

    Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 10,56%, η Eurobank ακολούθησε με κέρδη 10,47%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 6,80% και η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 6,15%.

    Κέρδη 4,22% κατέγραψε η Grivalia, ενώ με άνοδο που ξεπέρασε το  3% τερμάτισαν οι μετοχές ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Βιοχαλκο. Ακολούθησαν οι τίτλοι των εταιριών Σαράντης, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo που σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

    Περιορισμένα κέρδη σημείωσαν οι Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ. Από τους τίτλους του FTSE 25 με αρνητικό πρόσημο αλλά περιορισμένες απώλειες έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Folli Follie και Lamda Development.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τάκης Κανελλόπουλος στο mononews : 20 θεσμικοί επενδυτές εξαγόρασαν το πακέτο μετοχών της ΤΙΤΑΝ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΝΙ: Πολύ πιθανό να γίνει νέο Eurogroup για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έντονη κινητικότητα στη Seanergy: Αναζητά 25 εκατ. δολ. από τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ