• Business

    Warren Buffett: Αγόρασε Coca Cola το 1988 και δεν έχει πουλήσει ούτε μια μετοχή ως τώρα

    Warren Buffett

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    H Berkshire Hathaway η διάσημη εταιρεία του Warren Buffett, με κεφαλαιοποίηση 631 δισ . δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,  επένδυσε στην Coca-Cola το 1988 και ποτέ δεν έχει πουλήσει ούτε μια μετοχή.

    Η Coca-Cola είναι η παλαιότερη θέση του Warren Buffett και της Berkshire Hathaway.

    Είναι αυτή που έχει παράσχει από τις καλύτερες αποδόσεις στην Berkshire, με τη μετοχή να έχει κερδίσει πάνω από 2.000% από τότε που ο διάσημος δισεκατομμυριούχος από την Omaha άρχισε να την αγοράζει πριν από 33 χρόνια.

    Οι σύγχρονοι επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στην επόμενη δεκαετία, εξετάζουν πλέον το πώς ο Buffett παραμένει σε αυτήν την κερδοφόρα επένδυση.

    Σε αυτή την τη θέση εστίασε ο Bill Smead, διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management.

    Τι είδε ο Buffett στην Coca Cola

    “Για τον Buffett και τον [Charlie] Munger, όλες οι επενδύσεις είναι επενδυτικές αξίες. Θέλουν να αγοράσουν κάτι για πολύ λιγότερο από ό,τι νομίζουν ότι αξίζει”, αναφέρει ο Smead.

    Έτσι το ιδανικό βασίζεται στα μαθηματικά της κοινής επένδυσης σε μετοχές.

    Εάν αγοράσει κανείς μια μετοχή στα 30 δολάρια και πληρώσει με μετρητά, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να πάει στο μηδέν.

    Αλλά το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια εκθετική αύξηση», επισήμανε ο Smead.

    Ο Smead εξηγεί πώς οι Buffett και Munger διαφέρουν από τον θρυλικό επενδυτή αξίας, Benjamin Graham, και γιατί η αξία και η ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται.

    Ο Graham «αγόραζε 200 μετοχές στη μισή τιμή και μέσω των κινήσεων της αγοράς γινόταν πλουσιότερος», λέει ο Smead.

    Ο Buffett, από την άλλη πλευρά, “αγοράζει μια επιχείρηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών σε μια εποχή που άλλοι άνθρωποι φοβούνται ή δεν καταλαβαίνουν γιατί θα είναι τόσο καλό για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια – και στη συνέχεια απολαμβάνει την άνοδο, που στην ουσία είναι μια επανεκτίμηση της αγοράς”.

    Ο Smead εξηγεί ότι αυτό είναι “η τιμή που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για κάθε δολάριο αύξησης κερδών καθώς και ο αριθμός κερδών [ο ίδιος] αυξάνεται”.

    Η Coca-Cola είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα

    Η Berkshire αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Coca Cola  από το 1988 έως το 1989, συγκεντρώνοντας πάνω από 23 εκατ.

    Όταν ο Buffett άρχισε να αγοράζει για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο, πολλοί επενδυτές ήταν ακόμα επιφυλακτικοί από τη συντριβή της Μαύρης Δευτέρας τον Οκτώβριο του 1987.

    Ο Buffett πήγε κόντρα σε ότι θεωρούνταν επικίνδυνο.

    Υπερασπίστηκε μάλιστα τη θέση του στην ετήσια επιστολή του στους μετόχους της Berkshire το 1988.

    Επίσης, η Berkshire υπερδιπλασίασε τη θέση σε 100 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το 1994 και μέχρι σήμερα δεν έχει πουλήσει καμία.

    Μετά από δύο split μετοχών, ο αριθμός των μετοχών είναι τώρα 400 εκατομμύρια, αλλά η βάση κόστους της Berkshire παρέμεινε στα 1,3 δισ. δολάρια από το 1994.

    Από το τέλος του έτους 2020, η επένδυση ανήλθε σε 21,5 δισ. δολάρια, ήτοι απόδοση 1550%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ