• Business

    Walmart και Amazon εναντίον Tesla

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Η Walmart Inc. δεν είναι η μόνη εταιρεία της οποίας τα ηλιακά πάνελ που αγόρασε από την Tesla Inc. πήραν φωτιά.

    Την Παρασκευή, η Amazon.com Inc δήλωσε ότι μια φωτιά τον Ιούνιο του 2018 στη στέγη μιας από τις αποθήκες της στο Redlands της Καλιφόρνιας αφορούσε ένα ηλιακό σύστημα που είχε εγκαταστήσει το τμήμα SolarCity της Tesla. Η Amazon δήλωσε στο Bloomgerg ότι από τότε έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του και δεν σχεδιάζει να εγκαταστήσει περισσότερα συστήματα Tesla.

    Η πυρκαγιά στα συστήματα της Amazon έρχονται μόλις τρεις ημέρες αφότου η Walmart κατέθεσε μήνυση εναντίον του Tesla, κατηγορώντας την για αμέλειες που προκάλεσαν πυρκαγιές σε ηλιακά συστήματα σε περισσότερα από 12 καταστήματα. Οι ισχυρισμοί αυτοί απειλούν να βυθίσουν περαιτέρω την ηλιακή επιχείρηση της Tesla σε μια εποχή που η εταιρεία αγωνίζεται να κερδίσει μερίδιο αγοράς.

    Η Walmart και η Tesla εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την επίλυση των ζητημάτων τους. “Και οι δύο εταιρείες θέλουν κάθε σύστημα να λειτουργεί αξιόπιστα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια”, ανέφεραν.

    Η Walmart δήλωσε στη μήνυση ότι είχε μισθώσει ή διέθεσε άδεια χώρου στέγης σε πάνω από 240 καταστήματά της στη μονάδα ενεργειακών λειτουργιών της Tesla, παλαιότερα γνωστή ως SolarCity, για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλιακών συστημάτων. Αλλά από τον Νοέμβριο, έχουν ξεσπάσει φωτιές σε τουλάχιστον επτά από αυτά τα καταστήματα, αναγκάζοντας την αποσύνδεση όλων των ηλιακών πάνελ για την ασφάλεια του κοινού.

    Η Walmart ζητά από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι η Tesla παραβίασε το συμβόλαιό της, να διατάξει την εταιρεία να αφαιρέσει τα ηλιακά πάνελ από όλα τα καταστήματά της και να αποδώσει αποζημιώσεις ίσες με το κόστος και τα έξοδα παροχής συμβουλών σε σχέση με τις πυρκαγιές.

    Γνωστή για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, ο Tesla αγόρασε την SolarCity  πριν από τρία χρόνια σε συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδείχτηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της SolarCity ήταν ο ξάδελφος του CEO της Tesla Elon Musk και ο Musk ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SolarCity.

    Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το Business Insider ανέφερε ότι η Tesla ξεκίνησε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει ένα ελαττωματικό μέρος που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα από τα ηλιακά πάνελ του συστήματος πέρυσι. Δεν ήταν σαφές εάν προβλήματα με το μέρος αυτό γνωστό ως “σύνδεσμος” επηρέασαν τις εγκαταστάσεις στη Walmart ή την  Amazon.



    ΣΧΟΛΙΑ