• Business

    «Βουνό» τα προβλήματα για την RBS (μεγαλύτερος πιστωτής Ελλήνων Εφοπλιστών) – 1,15 δισ. ναυτιλιακά δάνεια στο «κόκκινο»


    Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την Royal Bank of Scotland (RBS), με το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της βρετανικής τράπεζας να περιλαμβάνει πλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα του dry bulk, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Τα δάνεια αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία «AQ10» της τράπεζας, η οποία αφορά σε δάνεια που θεωρείται ότι έχουν πιθανότητα 100% να μην αποπληρωθούν. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται πλέον ναυτιλιακά δάνεια συνολικού ύψους 1,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν το ποσό αυτό στα τέλη του 2015 δεν ξεπερνούσε τα 450 εκατομμύρια δολάρια, και αποτελούν πλέον ποσοστό άνω του 15% της συνολικής έκθεσης της τράπεζας σε ναυτιλιακά χρέη, που εκτιμάται στα 8,7 δις δολάρια.

    Από αυτά τα 8,7 δις δολάρια, περίπου τα 7,8 δις είναι συνδεδεμένα με πλοία (περίπου 2,63 δις στο dry bulk και από 1,66 δις σε τάνκερ και φορτηγά πλοία), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων αφορά σε χρηματοδότηση ναυπηγείων.

    «Οι συνθήκες παραμένουν συμπιεσμένες στην αγορά dry bulk, λόγω της συνεχιζόμενης υπερπροσφοράς διαθέσιμου τονάζ και την επιβράδυνσης των κινεζικών εισαγωγών αγαθών», αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της η RBS. «Οι τιμές ναύλωσης των τάνκερ έπεσαν στη διάρκεια [του πρώτου εξαμήνου] και παρέμειναν επικερδείς, αλλά οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων επηρεάστηκαν. Τα ποσοστά απασχόλησης των φορτηγών πλοίων συνέχισαν να επιδεινώνονται».

    Εκπρόσωπος της RBS σημείωσε η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας (περίπου 7,6 δις δολάρια) έχει περάσει στον τομέα Capital Resolution, που ανεπισήμως λειτουργεί ως «bad bank».

    Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις προσπάθειες της RBS να πουλήσει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό της (έχοντας προσελκύσει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της Deutsche Bank, της Credit Suisse και της China Merchants Group); Πάντως σίγουρα δε βοηθούν, και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ίσως θα ήταν πιο συμφέρον για την RBS να «σπάσει» το χαρτοφυλάκιό της σε κομμάτια και να το πουλήσει με αυτόν τον τρόπο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Μαΐου, η RBS ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής των Ελλήνων εφοπλιστών, με μερίδιο αγοράς κοντά στο 12%, σύμφωνα με την Petrofin Research.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/megali-epistrofi-o-viktor-restis-kani-comeback-sta-suezmax-dipli-parangelia/68255



    ΣΧΟΛΙΑ