• Business

    Youtube: Μπλοκάρει τα σχόλια στα βίντεο με παιδιά λόγω φόβου παιδοφιλίας

    • NewsRoom
    youtube


    Την απόφασή του να μπλοκάρει τη δυνατότητα των χρηστών να αφήνουν σχόλια, σε όλα σχεδόν τα αναρτημένα βίντεο, στα οποία απεικονίζονται παιδιά έως 18 ετών, ανακοίνωσε επίσημη πηγή της δημοφιλούς πλατφόρμας του Youtube.

    Στόχος αυτής της απόφασης, όπως είπαν οι ιθύνοντες της πλατφόρμας, είναι η προσπάθεια «να προστατεύσουν καλύτερα τα παιδιά και τις οικογένειες».

    Αφορμή γι’ αυτή την ενέργεια στάθηκε η απόφαση πολλών εταιριών (π.χ Nestle, At&T, Hasbro και άλλες) να σταματήσουν να διαφημίζονται στην πλατφόρμα, εκφράζοντας τη ενόχλησή τους όταν έγινε γνωστό ότι οι διαφημίσεις τους προβάλλονταν αρκετές φορές δίπλα σε επιθετικά η σεξουαλικά σχόλια. Τα σχόλια αυτά εκτιμάται ότι προέρχονται από χρήστες αναμεμειγμένους, με κάποιο τρόπο, με την παιδοφιλία, καθώς συχνά αναρτούνταν σε βίντεο που εμφανίζονταν παιδιά.

    Η απόσυρση των διαφημίσεων από τις εταιρείες έγινε μαζικά την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει αυτό το θέμα, καθώς το 2017 είχε εμφανιστεί ξανά, με το Youtube να δηλώνει ότι θα προβεί στη λήψη μέτρων. Με δημοσίευμα του περιοδικού Wired, όμως, έγινε γνωστό πως έκτοτε η κατάσταση μόνο επιδεινώθηκε παρά βελτιώθηκε.

    Οι πρώτες αντιδράσεις της πλατφόρμας και η απόφαση αναλυτικά

    Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, το Youtube προχώρησε στη δραστική αφαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων σχολίων και ανακοίνωσε την απόφασή του να απαγορεύει εξ ορισμού τη δυνατότητα σχολιασμού, σχεδόν σε όλα τα βίντεο όπου συμμετέχουν παιδιά. Η αλλαγή αυτή στην πλατφόρμα θα γίνει σταδιακά, σε διάστημα κάποιων μηνών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό.

    Βάσει της νέας πολιτικής, στα βίντεο με πολύ μικρά παιδιά αυτόματα θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού από τρίτους. Αυτό πιθανότατα θα αφορά ακόμη και τους ίδιους τους γονείς, που ανεβάζουν βίντεο με τα παιδιά τους.

    Σε βίντεο με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και με εφήβους, το μπλοκάρισμα των σχολίων δεν θα είναι αυτόματο, αλλά θα γίνεται, όταν το βίντεο προσελκύσει παιδοφιλικά σχόλια, κάτι το οποίο θα εντοπίζεται από «έξυπνο» λογισμικό με τον κατάλληλο αλγόριθμο.

    Το YouTube ανέφερε ότι έχει αναπτύξει πλέον ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, που μπορεί να εντοπίσει τα απαράδεκτα σχόλια σε βίντεο με παιδιά και να τα αφαιρέσει αμέσως μόνο του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τελείως ορισμένα κανάλια (π.χ. FilthyFrankClips) που κρίθηκαν ότι έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά, όπως κάποια στα οποία παρεμβαλλόταν σοκαριστικό περιεχόμενο ανάμεσα σε καρτούν.

    Ο προβληματισμός για την απόφαση

    O αντίλογος σε αυτή την απόφαση υποστηρίζει ότι η απαγόρευση θα φέρει άλλα προβλήματα, καθώς τα σχόλια που αφήνουν οι «φαν» στα βίντεο, βοηθούν τους αλγόριθμους του YouTube, ώστε στη συνέχεια να «σερβίρουν» στους χρήστες περιεχόμενο πιο κοντά στις προτιμήσεις τους. Επίσης ορισμένοι δημιουργοί βίντεο εξέφρασαν ανησυχία ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεο τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των καναλιών που έχουν στο YouTube.

    «Κατανοούμε ότι τα σχόλια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ώστε οι δημιουργοί να δημιουργήσουν ένα ακροατήριο και να συνδεθούν μαζί του. Από την άλλη όμως, ξέρουμε ότι αυτό (σ.σ. η απενεργοποίηση πολλών σχολίων) είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κοινότητα του YouTube», αναφέρει το τελευταίο σε ανακοίνωση του.

    Πάντως, παρά τη νέα πολιτική για τα βίντεο με παιδιά, τα σχόλια θα παραμείνουν μέρος του αλγορίθμου, που κάνει συστάσεις στους χρήστες τι να παρακολουθήσουν. Επίσης, ορισμένοι δημιουργοί βίντεο με παιδιά, που έχουν κανάλι στο YouTube, θα διατηρήσουν το δικαίωμα σχολιασμού, εφόσον δεσμευθούν ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά και θα περιορίζουν όταν πρέπει, τα σχόλια που θα αναρτώνται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλήγμα στο YouTube: Γιατί μεγάλες εταιρείες αποσύρουν άρον-άρον τις διαφημίσεις τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «Σ’ αγαπώ – Μ’ αγαπάς» επιστρέφει – Πρεμιέρα στο YouTube κανάλι της COSMOTE

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Youtube: «Χάθηκαν» εκατομμύρια βίντεo και σχόλια



    ΣΧΟΛΙΑ