• Business

    Vodafone-Three: Στο μικροσκόπιο το φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης – Τι εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές

    • Bloomberg
    Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell (Πηγή: gov.uk)


    Προκαταρκτική έρευνα εκκινεί η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού (CMA), σχετικά με τη συγχώνευση της Vodafone Group και της βρετανικής μονάδας Three της CK Hutchison Holdings, η οποία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2023, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2024 και εναπόκειται στην έγκριση των εποπτικών αρχών.

    Το σχέδιο των δύο εταιρειών για τη δημιουργία του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει εσόδων, βρίσκεται τώρα υπό διερεύνηση.

    Η Αρχή δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επανεξέτασης της συγχώνευσής, μήνες αφότου η υπηρεσία ξεκίνησε να συγκεντρώνει στοιχεία από την αγορά σχετικά με το deal, καθώς έχει δεχτεί κριτική για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

    Η CMA έχει προθεσμία έως τις 22 Μαρτίου για να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τη συμφωνία για μια εις βάθος έρευνα.

    Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, η μετοχή της Vodafone σημείωνε άνοδο 1,26% στο Λονδίνο την Παρασκευή περίπου στις 12:58 ώρα Ελλάδος.

    Σημαντική πρόκληση

    Ωστόσο, το συγκεκριμένο deal ενδέχεται να “σκοντάψει” σε μία σημαντική πρόκληση όσον αφορά την τελική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Μια προσφορά από την Three το 2016 για εξαγορά της O2, βρήκε μπροστά της την ΕΕ, η οποία “μπλόκαρε” το deal ύψους μέχρι και 10,25 δισ. στερλίνων, το οποία θα οδηγούσε στην συγχώνευση των υπηρεσιών της Three με την O2.

    Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι θα μείωνε τον αριθμό των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τέσσερις σε τρεις, γεγονός όμοιο και σήμερα, εάν ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, το deal του 2016, θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και μείωση των επιλογών για τους καταναλωτές.

    Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της ΕΕ ελήφθη πριν από το Brexit.

    Επενδύσεις 11 δισεκατομμυρίων λιρών

    Την ίδια στιγμή, οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση του deal, θα ωφελήσει την αγορά της Βρετανίας.

    «Με τον συνδυασμό των δύο δικτύων, η Three UK και η Vodafone UK θα “ξεκλειδώσουν” επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών, που θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να κλείσει το χάσμα του 5G με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες και να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του, που είναι να πρωτοπορήσει στην ψηφιακή συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone UK, Ahmed Essam.

    «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συναλλαγή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πελάτες μας, τη χώρα και τον ανταγωνισμό, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την CMA, καθώς εξετάζουν την πρότασή μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Three UK, Robert Finnegan.

    Από την άλλη, η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell, ανέφερε ότι, πριν η υπηρεσία προχωρήσει στα επόμενα βήματα, θα αξιολογηθεί εάν και πώς αυτή η σύνδεση μεταξύ ανταγωνιστικών δικτύων, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ανταγωνισμό.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κορυφαίος εργοδότης η Vodafone Ελλάδας και το 2024

    Vodafone: Mega Deal $1,5 δισ. με την Microsoft – Τι σχεδιάζουν οι δύο κολοσσοί

    Aramco: Συνεχίζει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – «Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι»



    ΣΧΟΛΙΑ