• Business

    «Βλέπει» δύο νέα τάνκερ VLCC η Almi Tankers του Φωστηρόπουλου

    Κώστας Φωστηρόπουλος


    Έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση του στόλου της με δύο νέα τάνκερ τύπου VLCC φέρεται να είναι η Almi Tankers του εφοπλιστή Κώστα Φωστηρόπουλου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αν και επισήμως μέχρι τώρα οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία της Almi Tankers με την Hyundai Heavy Industries για την κατασκευή δύο νέων τάνκερ VLCC, χωρητικότητας 300.000 dwt, που θα παραδοθούν στα τέλη του 2017 και του 2018, έναντι περίπου 77,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε μία περίοδο που οι τιμές των VLCCs βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από 12 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, αφού οι εκτιμήσεις της Clarksons για τις τάσεις τριμήνου ως προς την κατασκευή ενός νεότευκτου VLCC τοποθετούνται στα 78,8 εκατομμύρια ευρώ, ένας αριθμός που είναι ο χαμηλότερος που έχουμε δει από τον Μάιο του 2004 και μετά.

    Μάλιστα, πρόσφατα η Almi Tankers είχε ακουστεί ως υποψήφια διεκδικήτρια των VLCCs της ελληνικής Metrostar, τα οποία τελικά κατέληξαν στην Frontline.

    Σε μία περίοδο όπου τα τάνκερ αποτελούν το «οξυγόνο» των ναυπηγείων παγκοσμίως, με μία σταθερή ροή παραγγελιών που τα κρατούν ζωντανά, η Almi Tankers διαθέτει 13 συνολικά πλοία, εκ των οποίων μόνο τα δύο είναι τύπου VLCC: το χωρητικότητας 319.400 dwt Hydra Voyager (έτος κατασκευής 2013) και το ίδιας χωρητικότητας, κατά ένα χρόνο νεότερο Hercules Voyager, που αμφότερα είναι ναυλωμένα στην Chevron.

    Σημειώνεται ότι η Almi Tankers δεν έχει προχωρήσει σε αγορά νεότευκτου πλοίου από το 2014, όταν ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα αγοράς συνολικά 11 νέων πλοίων, που όλα κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία DSME. Αντίθετα, από τα συνολικά 13 πλοία του στόλου της, μόνο ένα έχει κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries, κι αυτό το απέκτησε ως μεταχειρισμένο. Πρόκειται για το χωρητικότητας 105.500 dwt Almi Spirit (έτος κατασκευής 2005), που η Almi Tankers αγόρασε από την Teekay το 2009.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/oute-gia-astio-den-poulai-o-polemis-new-tinos/62566



    ΣΧΟΛΙΑ