• Business

    Βιομηχανία: Σε συναγερμό για το ενεργειακό κόστος-Ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα επιδιώξει να έχει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, ευρύτατη ομάδα εκπροσώπων όλων των Βιομηχανικών Συνδέσμων  της χώρας, με θέμα την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την επιβίωσή της.

    Πηγές της βιομηχανίας, τονίζουν, ότι ήδη οι επιπτώσεις της πτώσης της ζήτησης και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων είναι εμφανείς, στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν τόσο την πτώση της μεταποίησης όσο και την αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών λόγω της αύξησης των εισαγωγών. “Τέλειωσαν οι αντοχές της αγοράς και οι βιομηχανίες ματώνουν κάθε μήνα από τα υπερβολικά κόστη ενέργειας, η παραγωγή μειώνεται και απειλούνται θέσεις εργασίας”, σημειώνει πηγή του κλάδου στο mononews.gr.

    “Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, αλλιώς η παραγωγή θα συνεχίσει να μειώνεται και η απειλή ακόμη και για κλείσιμο μονάδων είναι άμεση. Επιδιώκουμε μια ευρεία συνάντηση όλων των φορέων και των Συνδέσμων που εκπροσωπούν τη βιομηχανία, σε υψηλό επίπεδο, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό γιατί η βιομηχανία είναι εθνικό κεφάλαιο και η μείωση της παραγωγής επηρεάζει την οικονομία. Έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Ενέργειας, γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση το ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, με το ενεργειακό κόστος για να μας κρατήσουν ζωντανούς. Δεν μπορεί να πληρώνει η ενεργοβόρος βιομηχανία την ενέργεια στην τιμή της χονδρεμπορικής δηλαδή στα 240 ευρώ/MWh που είναι σήμερα όταν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη την πληρώνουν κάτω από 100 ευρώ. Ούτε είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση το ίδιο -μέσω των μικρών  επιδοτήσεων- όλες οι επιχειρήσεις  οι εμπορικές και οι βιομηχανικές που εξαρτώνται από το κόστος ενέργειας. Χρειαζόμαστε ορατότητα για τους επόμενους μήνες και τιμή ενέργειας μέχρι 100 ευρώ/Mwh”, σημειώνει γνωστός βιομήχανος.

    Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ευρεία σύσκεψη για τη βιομηχανία με τη συμμετοχή Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, και περιφερειακών είχε γίνει το Μάρτιο του 2022 με κοινό αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος, στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη. Η σημερινή συγκυρία όμως είναι πολύ χειρότερη, με το ενεργειακό κόστος υψηλότερο, και το οικονομικό περιβάλλον δυσχερέστερο λόγω υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

    Τι θα γίνει με τα διμερή συμβόλαια

    Το 2023, βρίσκει τη βιομηχανία σε πολύ δύσκολη θέση, όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, καθώς ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου σε αρκετές βιομηχανίες  έληξαν οι συμβάσεις προμήθειας που είχαν με τη ΔΕΗ και ακόμη δεν έχει βρεθεί το διάδοχο σχήμα. Αίτημα της βιομηχανίας είναι να δοθεί η δυνατότητα  διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, ως μια μόνιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς οι συμβάσεις αυτές μειώνουν δραστικά το κόστος του ηλεκτρισμού. Η θέσπιση του Μηχανισμού πλαφόν από το καλοκαίρι του 2022, κατάργησε και τα λίγα διμερή συμβόλαια που μέχρι τότε υπήρχαν και σήμερα αναζητείται φόρμουλα ώστε να εξαιρεθούν από το πλαφόν οι ποσότητες ενέργειας που προορίζονται για διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ προετοιμάζει ένα νέο καθεστώς που θα διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ ενεργοβόρων βιομηχανιών και παραγωγών ενέργειας.  Ειδικότερα, το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα  ετοιμάζει την αναγκαία ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων PPAs από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η σύναψη τέτοιων συμβάσεων και να καλυφθεί η βιομηχανία. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει υπογραφεί με τη μορφή υπουργικής απόφασης μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

    Από τη βιομηχανία διαμηνύεται ότι πρέπει να γίνει η νέα αυτή προσπάθεια σε συντονισμό με τη βιομηχανία ώστε να είναι εφικτή και αποδοτική και να εφαρμοστεί άμεσα.

    “Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του ο υπουργός, πρέπει όμως να το συζητήσει με τους φορείς της βιομηχανίας γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες ή για επιπλέον καθυστερήσεις. Και δεν πρέπει να περιοριστεί η δυνατότητα για διμερή στα συμβόλαια με φυσική παράδοση (για τις άμεσες ανάγκες της ημέρας) αλλά να είναι και μεσοπρόθεσμα ώστε να μπορούν να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες σε ενέργεια και να έχουμε ορατότητα για το κόστος μας στους επόμενους μήνες” τονίζεται χαρακτηριστικά από εκπρόσωπο της βιομηχανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ