• Business

    Viohalco στη Βουλή: «Νομοθετήστε κονδύλια Έρευνας και Ανάπτυξης και για τις μεγάλες βιομηχανίες»


    Την ανάγκη να επιδοτηθούν με κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΕΓΕΤ) και οι μεγάλες βιομηχανίες, τόνισαν σήμερα, στελέχη των θυγατρικών της Viohalco, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Η πρόταση των στελεχών της Viohalco ήταν να προστεθούν στα προγράμματα της ΓΕΓΕΤ και κάποια στοχευμένα προγράμματα με βάση τις ανάγκες της αγοράς, τα οποία θα απευθύνονται στις μεγάλες βιομηχανίες με την υποχρέωση να συνεργαστούν και με κάποιες μικρές.

    Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν “Η εφαρμοσμένη έρευνα  και η καινοτομία ως μοχλοί ανάπτυξης των εταιριών της Viohaco.Λειτουργία, δράσεις αποτελέσματα και προοπτικές. Τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής ενημέρωσαν οι κ.κ  Ανδρέας Μαυρουδής, Κίμων Δανιηλίδης, Γ.Πανταζόπουλος και η κα Θεοφανή Τζεβελέκου.

    Τα στελέχη των εταιρειών της Viohalco αφού παρουσίασαν την ανοδική  πορεία της εταιρείας και τη μεγάλη της εξωστρέφεια, με το 90% των προϊόντων των εταιρειών να  απευθύνονται στις διεθνείς αγορές, τόνισαν τη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι μεγάλες εξαγωγές, σημείωσαν,  βασίζονται στην εξωστρέφεια των εταιρειών, τη στρατηγική τους και την έμφαση που δίνουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

    Καταλύτες στην θετική πορεία των εταιρειών είναι το ότι είναι κοντά στους πελάτες τους με στοχευμένη έρευνα, η κουλτούρα καινοτομίας, η εκπαίδευση και η ενθάρρυνση των ανθρώπων τους, η έξυπνη χρήση όλων των πόρων και η συνεργασία με Πανεπιστήμια.

    “Οι μεγάλες βιομηχανίες χρειάζονται τη στήριξη του κράτους”

    “Μπορούμε όμως να πάμε ακόμη πιο γρήγορα, όταν στην προσπάθειά μας συμβάλει και η Πολιτεία. Οι μεγάλες βιομηχανίες χρειάζονται τη στήριξη του κράτους, όπως το χρειάζονται και οι μικρές.  Θέλουμε να βγει ένα μικρό κονδύλι που να επιβάλει τη συνεργασία των μεγάλων επιχειρήσεων γιατί είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα την αγορά και τις ανάγκες της. Νομοθετείστε, ένα μικρό κομμάτι από τα κονδύλια να απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την υποχρέωση να έχουν στην ομάδα τους και μικρές και ίσως και κάποιο Πανεπιστήμιο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις τραβάνε το κάρο, και μπορούν να τραβήξουν και τις μικρές στη σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κίμων Δανιηλίδης Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Μετάλλων (ΕΛΚΕΜΕ).

    Επίσης ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι πολλές έρευνες που χρηματοδοτούνται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μένουν στο επίπεδο 7 γιατί δεν ενδιαφέρουν την αγορά, ενώ αν τα προγράμματα είναι στοχευμένα είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε προϊόντα που θα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.



    ΣΧΟΛΙΑ