• Business

    Βεργίνα: Ανάπτυξη παρά το «εμπάργκο» του Μασούτη–Νέα επεισόδια στην κόντρα με την Αθηναϊκή


    Ανοδικά, όπως έκλεισε την περσινή χρονιά, ξεκίνησε τη νέα χρονιά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. Η ακριτική εταιρεία που παράγει την μπίρα Βεργίνα συνεχίζει να κινείται θετικά και το 2018, παρά τις αντιξοότητες και τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την συνέχεια υπό την προϋπόθεση, ότι εξωγενείς παράγοντες δεν θα ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού.

    Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας μετά την αύξηση της τάξης του 3-4% που σημείωσαν το 2017, πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου τους πρώτους δυο μήνες του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Και αυτό παρά την πίεση που δέχεται η κατανάλωση (εκτιμάται ότι πέρυσι υποχώρησε πάνω από 30%) αλλά και την απόφαση του «Μασούτη» να τερματίσει την μεταξύ τους συνεργασία.

    Όπως λέει στο mononews.gr ο διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, Δημήτρης Κρις, η μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της βόρειας Ελλάδας επέλεξε ήδη από πέρυσι να αφήσει εκτός των καταστημάτων της την Βεργίνα και τα αναψυκτικά Tuvunu που επίσης ανήκουν στην εταιρεία, παρότι δεν υστερούν σε τίποτα από τον ανταγωνισμό.

     «Τα προϊόντα μας ήταν πολύ ανταγωνιστικά και ήταν σταθερά μέσα στην κορυφαία δεκάδα, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως εκτός των ραφιών του «Μασούτη» έχουν μείνει και προϊόντα γνωστής βιομηχανίας τροφίμων. Το στέλεχος της ακριτικής ζυθοποιίας δηλώνει πάντως ανοιχτός στην επανεκκίνηση της συνεργασίας με την βορειοελλαδίτικη αλυσίδας, λέγοντας πως η Βεργίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τροφοδοσία μόλις λάβει σχετική παραγγελία.

    Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος λέει ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια ανάπτυξης και επέκτασης σε νέα σημεία, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.

    Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες (στις 22 Μαρτίου) αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε στα ολλανδικά δικαστήρια η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατά της Heineken, μητρικής εταιρείας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με την οποία ζητάει αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ.

    Η κίνηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της απόφασης που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2016, με βάση την οποία επέβαλε πρόστιμο ύψους 31,4 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία στην Ελλάδα.

    Για την ίδια υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κρις ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα, ύστερα από πολλές αναβολές η δίκη των δυο πρώην επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και συγκεκριμένα του κ. Van Herpen και του κ. Ζωούλλη Μηνά, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Κρις (Βεργίνα) στο mononews: «Μεγάλο το πρόστιμο στην Αθηναϊκή, μεγαλύτερη όμως η ζημιά στην ελληνική αγορά»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σούπερ μάρκετ VS προμηθευτές: Βγαίνουν ξανά τα μαχαίρια για τις τιμές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαίνεται ο «πόλεμος» Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης



    ΣΧΟΛΙΑ