• Business

    Βαρδινογιάννης-Περιστέρης: Πώς μπαίνουν στα έργα πληροφορικής και οπτικών ινών

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil – Γιώργος Περιστέρης, Τέρνα Ενεργειακή


    Αυξημένο είναι πλέον το ενδιαφέρον για τα έργα τεχνολογίας και πληροφορικής, με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, διεκδικώντας να πάρουν και εκείνοι μερίδιο από την πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Nova με την σύμπραξη του ομίλου Βαρδινογιάννη δημιούργησε νέα εταιρεία, την Nova ICT, η οποία θα διαχειρίζεται τα έργα τεχνολογίας και πληροφορικής που τρέχει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, με στόχο όμως να χτυπήσει μελλοντικά και νέους διαγωνισμούς για περισσότερα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη. Έχοντας ήδη οριστεί ανάδοχος για υλοποίηση τεσσάρων Lots από το γιγάντιο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τοποθέτηση οπτικών ινών, ίδρυσε νέα εταιρεία μαζί με την Grid Telecom θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, την ΤΕΡΝΑ Fiber, με σκοπό να «τρέξει» το εν λόγω έργο, μόλις πέσουν και οι τελικές υπογραφές.

    Η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να στραφεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το σημαντικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ο μεγάλος όγκος έργων, δίνει την ευκαιρία σε όλο και περισσότερες εταιρείες, όχι μόνο τεχνολογίας και πληροφορικής, να βγουν μπροστά και να αναλάβουν μεγάλα έργα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το portfolio αλλά και τα κέρδη τους. Είναι άλλωστε

    Με…άρωμα Βαρδινογιάννη η Nova ICT

    Σε μια κίνηση, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί συνεργασίας του ομίλου Βαρδινογιάννη με την United Group, προχώρησαν οι δύο πλευρές, με την ίδρυση της Nova ICT, εταιρεία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα του ICT.

    Στην νεοσύστατη εταιρεία, η οποία ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία της, η Nova θα έχει ως συνεταίρο την εταιρεία PINSTON HOLDINGS LIMITED, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Η Pinston θα συνεισφέρει 500.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου θα το εισφέρει η Nova.

    Όπως αποδεικνύεται από τη σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έχει ισχυρή παρουσία και συμμετοχή. Ως πρόεδρος της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος, ο οποίος είναι επί σειρά ετών το δεξί χέρι του Γιάννη Βαρδινογιάννη και ως γνωστόν διετέλεσε και πρόεδρος στο Star Channel, ενώ σήμερα κατέχει θέση ευθύνης στην Ελλάκτωρ. To άλλο στέλεχος της Motor Oil το οποίο είναι μέλος του πρώτου ΔΣ της Nova ICT είναι ο κ. Νίκος Γιαννακάκης, o οποίος έχει θέση Γενικού Διευθυντή Πληροφορικής στη Motor Oil.

    Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του τομέα έργων ICT στη Nova, ενώ το ΔΣ συμπληρώνουν ο CEO της Nova κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και ο CFO της εταιρείας κ. Γιώργος Λάμπρου.

    ΤΕΡΝΑ Fiber: Η εταιρεία για οπτικές ίνες

    Ένας μήνας απέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές για το μεγάλο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ, που αφορά την τοποθέτηση οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Και κάπου εδώ έρχεται η κίνηση του ισχυρού άνδρα της Τέρνα Ενεργειακής Γιώργου Περιστέρη να ιδρύσει νέα εταιρεία, η οποία θα έχει στην ευθύνη της να τρέξει και να ολοκληρώσει το έργο.

    Η Τέρνα Ενεργειακή, σε κοινοπραξία με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, έχει οριστεί ανάδοχος σε τέσσερα από τα επτά Lots του Ultra Fast Broadband και πριν από λίγες ημέρες προχώρησαν από κοινού στην ίδρυση της ΤΕΡΝΑ Fiber. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, η δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Fiber επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην περάτωση του έργου UFBB, ωστόσο δεν αποκλείεται να κυνηγήσει μελλοντικά περισσότερα έργα οπτικών ινών και ICT.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Fiber ορίζεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 100.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα καταβάλει το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 50.100 ευρώ ενώ η Grid Telecom το υπόλοιπο 49,9%, δηλαδή 49.900 ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με το καταστατικό, οι ιδρυτές της εταιρείας δηλώνουν ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί με το ποσό των 12.638.305 ευρώ, μέσω καταβολή μετρητών από τους ιδρυτές, αναλογικά προς το ποσοστό συμμετοχής εκάστου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

    Ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να τρέξει την εταιρεία, ωστόσο το πρώτο ΔΣ αποτελείται από μεγάλα ονόματα της ΤΕΡΝΑ, όπως αυτά του Γιώργου Αγραφιώτη, αναπληρωτή CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Αλέξανδρο Καρυωτάκη, επικεφαλής του Τμήματος Παραχωρήσεων της εταιρείας. Το ΔΣ από τον Διευθυντή της Grid Telecom Γιώργο Ψυρρή αλλά και τους Ηλία Παϊζάνη, Ιωάννη Τσιοτινό, Φραντζή Σιγάλα και Χαράλαμπο Κοτσόκολο.

    Το έργο του UFBB έχει χωριστεί σε 7 LOTs, εκ των οποίων τα τέσσερα έχει αναλάβει να τρέξει η ΤΕΡΝΑ Fiber και τα υπόλοιπα τρία ο ΟΤΕ.

    Συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει αναλάβει:

     -Lot 2: Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

    – Lot 4: Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

    – Lot 5: Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

    – Lot 6: Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Περιστέρης: Η νέα εταιρεία για οπτικές ίνες – Το έργο των 870 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ