• Business

    Βακάκης-Jumbo: Η σιωπή για τις αποδοχές των εργαζόμενων, τα ερωτήματα και οι εκτιμώμενες αυξήσεις των 45 ευρώ το μήνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βακάκης-Jumbo: Η σιωπή για τις αποδοχές των εργαζόμενων, τα ερωτήματα και οι εκτιμώμενες αυξήσεις των 45 ευρώ το μήνα

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo


    Προσωπικό τριών ταχυτήτων, αλλά και ένα… τείχος σιωπής γύρω από τα ερωτήματα που αφορούν τις επί μέρους λεπτομέρειες για τα μισθολογικά τους, συνθέτουν ορισμένες από τις «ψηφίδες» της συγκεντρωτικής πολιτικής του Απόστολου Βακάκη, στην Jumbo.

    Η αυτοαποκαλούμενη «βιομηχανία της χαράς» απασχολεί 3.947 υπαλλήλους σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, που εκφράζει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στοιχείο το οποίο προκύπτει μέσα από την οικονομική κατάσταση της περσινής, ετήσιας χρήσης. Με το εργασιακό δυναμικό να κινείται οριακά υψηλότερα ( 3,2%), στα τέλη του εφετινού πρώτου εξαμήνου.

    Από το σύνολο των υπαλλήλων οι 2.486 λογίζονται από την ίδια την εταιρεία ως πλήρους απασχόλησης, 970 είναι μερικώς απασχολούμενοι και 493 ανήκουν στο έκτακτο προσωπικό. Από το εργατικό αυτό δυναμικό, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το 69%  είναι στην ηλικιακή ομάδα 30-50 ετών.

    Μόλις πρόσφατα ο αναμφίβολα ευφυής και άκρως επιτυχημένος Απόστολος Βακάκης, τον οποίο συνοδεύει η φήμη του σκληρού εργοδότη, όπως επίσης και η οικονομικά ισχυρή Jumbo, βρέθηκαν στο στόχαστρο των οξύτατων επικριτών.  Ο Σύλλογος των Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας  εξακόντισε ιοβόλα βέλη κατά του «νεόδμητου» εσωτερικού κανονισμού εργασίας, ενώ το tweeter πήρε «φωτιά» διατυπώνοντας ακραίους χαρακτηρισμούς περί «εργασιακής γαλέρας» στη Jumbo. Με την ίδια, να απαντά ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό ή το μη σύννομο.

    Για να ακολουθήσει αμέσως και άλλος επικοινωνιακός θόρυβος, μετά από την ανακοίνωση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, για αυξήσεις στο προσωπικό της τάξεως του 2+2% , που θα «τρέξουν» από την αρχή της νέας χρονιάς. Το πρώτο σκέλος της αύξησης είναι ενταγμένο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κατώτατου μισθού. Το επιπλέον 2% η ίδια η Jumbo το χαρακτηρίζει ώς έκτακτη αμοιβή. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο , ότι δεν πρόκειται για μια θεσπισμένη κίνηση με μόνιμο χαρακτήρα.

    Προφανώς, οι δρομολογούμενες μισθολογικές ενισχύσεις αφορούν το προσωπικό στην Ελλάδα. Στο σύνολό του, αν ερμηνεύονται ορθά οι προθέσεις της Jumbo. Η οποία ως όμιλος απασχολούσε ( το 2020) κι άλλα 2.944 άτομα στο εξωτερικό.

    Ανοικτά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

    Το mononews.gr διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την εταιρεία, χωρίς όμως να λάβει την παραμικρή απάντηση. Με τις «πηγές» της Jumbo να επικαλούνται το… γιορτινό φόρτο εργασίας. Παραπέμποντας στο άγνωστο το αν και πότε θα σταθεί δυνατό να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά τους. Η επιλογή της σιωπής είναι μάλλον αυταπόδεικτη. Όχι όμως και η ερμηνεία της…

    Εκ των πραγμάτων, μόνο προσεγγιστικά και σε αδρές γραμμές μπορεί να φιλοτεχνηθεί η «εικόνα» των μισθολογικών δεδομένων της Jumbo. Καθώς πέραν όλων των άλλων, η εταιρεία, στην ετήσια έκθεση αμοιβών, δεν δίνει ακριβή στοιχεία για τις μέσες αποδοχές των εργαζομένων, παρά μόνων τα ποσοστά μεταβολής τους. Τα οποία μάλιστα αν κάποιος τα πάρει τοις μετρητοίς θα αποκομίσει τη στρεβλή εντύπωση ότι η Jumbo μείωσε τις μέσες αποδοχές των υπαλλήλων κατά …17% την περσινή χρονιά.

    Ο ισολογισμός του 2020, που αποτελεί την πιο πρόσφατη αξιολόγηση μιας ολόκληρης χρονιάς, δείχνει ότι ξοδεύτηκαν 61,116 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους στη μητρική. Έναντι των 78,641 εκατ. ευρώ, της χρήσης του 2019.

    Πέρσι όμως και λόγω των συνθηκών της πανδημίας, υπήρξε χρήση των ρυθμίσεων που αφορούσαν την οικονομική στήριξη των υπαλλήλων, που για ένα διάστημα τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Το συνολικό κομμάτι της οικονομικής αρωγής είναι άγνωστο, αλλά είναι εμφανές ότι επέδρασε καταλυτικά στη συνολική μείωση κόστους.

    Όπως και να’ χει στα κονδύλια αυτά, φαίνεται να εμπεριέχεται και το εργοδοτικό κόστος, το οποίο δεν το βλέπουν οι εργαζόμενοι στις μεικτές αποδοχές που λαμβάνουν. Για το 2019 το κόστος αυτό ήταν στο 24,8%, πήγε μετέπειτα στο 24,33% και το 2021 έχει διαμορφωθεί στο 22,53%. Με τις παραδοχές αυτές οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων της, μητρικής πάντα, Jumbo, εκτιμώνται στα επίπεδα των 63 εκατ. ευρώ για το 2019 και στα 49,1 εκατ. ευρώ για το 2020( χωρίς την κρατική στήριξη).

    Το παζλ των μεικτών αποδοχών και οι αυξήσεις

     Στα τέλη βέβαια του πρό πανδημίας 2019, η εταιρεία είχε φτάσει να απασχολεί προσωπικό περίπου 4.600 ατόμων, καθώς όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα στις οικονομικές καταστάσεις, προστέθηκαν  σχεδόν 600 έκτακτοι για τις ανάγκες της γιορτινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης υπολογίζεται ότι για τους πιο μακράς απασχόλησης 4.000 υπαλλήλους, οι μεικτές αποδοχές έφτασαν στα 62 εκατ. ευρώ ή 15.500 ετησίως κατά μέσο όρο. Και συνακόλουθα στις περίπου 12.450 ευρώ για το 2020, στα οποία βέβαια προστέθηκε η κρατική οικονομική στήριξη.

    Δεδομένου όμως του ότι υπάρχουν τρείς κατηγορίες στο απασχολούμενο προσωπικό, είναι ευνόητες και οι αποκλίσεις στους μισθολογικούς μέσους όρους.

    Στο βαθμό που οι υπολογισμοί αποδίδουν σε αδρές γραμμές τη πραγματικότητα ( την οποία μόνο η Jumbo, μπορεί φυσικά να γνωρίζει επακριβώς) τότε το 2+2% των αυξήσεων στους εργαζομένους μεταφράζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από τη στιγμή που δοθεί στους περίπου 4.000 εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη όχι την εξ αντικειμένου  λειψή εικόνα του 2020, αλλά αυτήν του 2019 με τα εκτιμώμενα 62 εκατ. ευρώ των μεικτών αποδοχών.

    Επιμεριζόμενα σε όλο το προσωπικό, τα 2,5 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε περίπου 45 ευρώ το μήνα για το κάθε έναν, με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους. Και αυτά ακαθάριστα, καθώς με τις ισχύουσες διατάξεις οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων απομυζούν τώρα το 14,12% των μεικτών αποδοχών για να έρθει στη συνέχεια η καταβολή των αναλογούντων φόρων.

    Προσεγγιστικά πάντα αυτά τα 45 ευρώ, θα προστεθούν στα περίπου 1.100 ευρώ,  που εκτιμάται ώς ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών όλων των υπαλλήλων και με 14 μισθούς κατ΄ έτος.

    Με αυτούς τους υπολογισμούς, η Jumbo, αν και βρίσκεται στην 11η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων- με χρηματιστηριακή αξία στα 1,7 δισ.. ευρώ- συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες με τον χαμηλότερο «δείκτη» εργασιακών αποδοχών. Όσο κι αν ή ίδια εμφανίζεται απρόθυμη να τις αποκρυπτογραφήσει με σαφήνεια.

    Διαβάστε επίσης 

    Το άλλο πρόσωπο του Βακάκη: Αυξήσεις μισθών και «ποτέ την Κυριακή»

    Απόστολος Βακάκης: Αύξηση επιπλέον 2% στο προσωπικό της Jumbo – Δεν ζητήσαμε να ανοίξουμε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

    Jumbo: Στηρίζουμε 4.000 οικογένειες στην Ελλάδα, κάνουμε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία



    ΣΧΟΛΙΑ