• Business

    UBS: Βουτιά 52% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου – Προσέλκυσε νέα κεφάλαια 28 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Sergio Ermotti, CEO UBS

    Sergio Ermotti, CEO UBS


    Η UBS προσέλκυσε 28 δισεκατομμύρια δολάρια από πλούσιους πελάτες τους μήνες πριν από την εξαγορά της Credit Suisse, μια πρώιμη ένδειξη για το πόσα περιουσιακά στοιχεία θα μπορέσουν να διατηρήσουν οι δύο τράπεζες μαζί.

    Στα καθαρά νέα κεφάλαια του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας διεθνώς, περιλαμβάνονται και τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήρθαν σε 10 ημέρες, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του μικρότερου ανταγωνιστή της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εκροές περίπου 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η Credit Suisse το πρώτο τρίμηνο.

    Οι εισροές ήταν ένα φωτεινό σημείο για το πρώτο τρίμηνο της UBS, κατά το οποίο τα κέρδη της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς διέθεσε 665 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εξωδικαστικού διακανονισμού που συνδέεται με τον ρόλο της στην πώληση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στα 1,03 δισ. δολάρια μειωμένα κατά 52% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές περίμεναν 1,86 δισ. δολάρια.

    Παρά την εισροή νέων κεφαλαίων, τα έσοδα στον κλάδο πλούτου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με την UBS να επισημαίνει την «υποτονική» δραστηριότητα πελατών στο πλαίσιο της πρόσφατης αναταραχής της αγοράς.

    Στην επενδυτική τράπεζα, όπου οι traders και οι dealmakers έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν την αστάθεια από την τραπεζική κρίση και την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, τα έσοδα από τις συναλλαγές μετοχών μειώθηκαν κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με πτώση 14% στις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Οι συναλλαγές σταθερού εισοδήματος κατέγραψαν κέρδη 0,8%.

    Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πρόσφατες ανησυχίες για τη ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο καταστέλλουν τη δραστηριότητα των πελατών και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα νέα κεφάλαια τους επόμενους μήνες.

    Η μεγάλη πρόκληση του νέου CEO

    Η διατήρηση πελατών και περιουσιακών στοιχείων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Sergio Ermotti, ο οποίος επανήλθε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της UBS καθώς η εταιρεία ξεκινά μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση μετά τη διάσωση του μικρότερου ανταγωνιστή της στα τέλη Μαρτίου.

    «Κάνουμε ένα ακόμη μετασχηματιστικό βήμα στο ταξίδι της UBS, παραμένοντας αφοσιωμένοι στην κουλτούρα, τη στρατηγική και την πειθαρχημένη διαχείριση κινδύνων μας», δήλωσε ο Ermotti. «Με αυτή τη συναλλαγή, αναμένουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος και πραγματικά παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου».

    Η UBS επωφελήθηκε από τα προβλήματα της Credit Suisse, με πλούσιους πελάτες να της φέρνουν 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία που προσθέτουν στα ταμεία της τέλη ήδη από το τέταρτο τρίμηνο. Τώρα πληρώνει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια για μια εταιρεία που ολοκλήρωσε τον Μάρτιο με λογιστική αξία 54 δισεκατομμυρίων φράγκων, παρέχοντάς της άφθονη προστασία έναντι ζημιών.

    Ο Ermotti έχει συνομιλίες με πρώην τραπεζίτες της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Tom Naratil, για την επιστροφή του στην εταιρεία, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια ομάδα διαχείρισης με εκτεταμένες θεσμικές γνώσεις για την επίβλεψη της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

    Ο Christian Bluhm συμφώνησε να παραμείνει στο ρόλο του ως Chief Risk Officer της τράπεζας, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, ενώ ο διορισμένος διάδοχός του Damian Vogel θα είναι τώρα επικεφαλής ελέγχου κινδύνου των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ενοποίηση.

    Η UBS ζήτησε επίσης βοήθεια από τον σύμβουλο στρατηγικής Oliver Wyman για την ενσωμάτωση, επανασυνδέοντας τον Ermotti με τον πρώην σύμβουλο Huw van Steenis, αντιπρόεδρο της εταιρείας που αποχώρησε από την ελβετική τράπεζα υπό τον πρώην CEO Ralph Hamers, ανέφερε το Bloomberg.

    Για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία και να συγκεντρώσει κεφάλαια κατά τη διάρκεια της ενοποίησης, η UBS έθεσε σε αναμονή τις επαναγορές μετοχών της και πρόσφατα κέρδισε έγκριση για τη χρήση μετοχών που εξαγοράστηκαν τον περασμένο χρόνο για να πληρώσει για την Credit Suisse.

    Ο πρόεδρος Colm Kelleher είπε ότι η συγχώνευση θα διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια και ότι η πολυπλοκότητα της συμφωνίας την καθιστά πιο δύσκολη ακόμη και από τις έκτακτες διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την κορύφωση της κρίσης του 2008.

    Κατά την πρώτη θητεία του Ermotti ως CEO, η τράπεζα απομακρύνθηκε από την επενδυτική τραπεζική, επιτρέποντάς της να πραγματοποιεί προβλέψιμα κέρδη μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. H ελβετική τράπεζα είπε ότι σχεδιάζει να περικόψει σημαντικά την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse και να διασφαλίσει ότι το προφίλ κινδύνου της είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με το δικό της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Συνεχίζεται το δράμα με εκροές 69 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο

    UBS: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ