• Business

    UBS: Ποιος ακτιβιστής επενδυτής πόνταρε 1,2 δισ. δολάρια στην ελβετική τράπεζα

    • NewsRoom
    Lars Förberg, συνιδρυτής Cevian Capital

    Lars Förberg, συνιδρυτής Cevian Capital


    Η μεγαλύτερη ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία στην Ευρώπη, Cevian Capital, απέκτησε μερίδιο αξίας 1,2 δισ. δολαρίων στην UBS, στοιχηματίζοντας ότι η ελβετική τράπεζα μπορεί να διπλασιάσει την αξία της τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η FT, η Cevian έχει επενδύσει λιγότερο από το 1/10 του συνολικού χαρτοφυλακίου της σε μετοχές της UBS από τον περασμένο Μάρτιο, που η κορυφαία τράπεζα προχώρησε στην διάσωση και εξαγορά της Credit Suisse. Και περιλαμβάνεται πλέον στους 10 μεγαλύτερους επενδυτές της.

    Ο Lars Förberg, συνιδρυτής της Cevian δήλωσε στους FT ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ευκαιρία. «Η UBS αποτιμάται ως μια μεσαία ευρωπαϊκή τράπεζα, όχι ως κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου. Εάν το κενό της αποτίμησης της σε σχέση με την Morgan Stanley . . . κλείσει, η μετοχή της UBS αξίζει 50 ελβετικα φράγκα (57,56 δολάρια)», τόνισε.

    Οι μετοχές της UBS αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% από τότε που συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, κλείνοντας λίγο πάνω από το 25 ελβετικά φράγκα τη Δευτέρα.

    Αν και αποτελεί μία από τις τράπεζες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη αξία, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις αντίστοιχες τράπεζες της Wall Street, αναφέρει το άρθρο.

    Διαπραγματεύεται με περίπου 1,2 φορές την λογιστική αξία των παγίων της, σε σύγκριση με περίπου δύο φορές που διαπραγματεύεται η Morgan Stanley. Και οι δύο τράπεζες έχουν μεγάλη δραστηριότητα στη διαχείριση περιουσίας.

    Η Cevian είχε επενδύσει κατά το παρελθόν στις Danske Bank και Swedbank. Διατηρεί επίσης μερίδιο και κατέχει μία θέση στο ΔΣ της Nordea, της μεγαλύτερης λιανικής και εταιρικής τράπεζας των χωρών της Σκανδιναβίας.

    Πηγές που γνωρίζουν την στρατηγική της Cevian, υποστηρίζουν ότι η ακτιβιστική επενδυτική παρακολουθούσε την UBS εδώ και περίπου 15 χρόνια. Ενώ ήταν πολύ κοντά στο να αγοράσει ποσοστό στην Credit Suisse πριν καταρρεύσει, αλλά θεώρησε την επένδυση πολύ επικίνδυνη.

    Eκτιμά ότι η UBS μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα αυξάνοντας την εστίασή της στη διαχείριση πλούτου, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου υστερεί έναντι της Morgan Stanley.

    «Από άποψη κερδών και αποτίμησης, η UBS θα πρέπει πραγματικά να θεωρείται ως διαχειριστής περιουσίας με τραπεζική άδεια, όχι ως τράπεζα με τμήμα διαχείρισης περιουσίας», δήλωσε ο Förberg. «Η αντίληψη ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να αλλάξουν δεν είναι σωστή. Υπάρχουν πολλοί μοχλοί που μπορείτε να τραβήξετε. . . πιστεύουμε ότι η UBS μπορεί να γίνει σημαντικά πιο κερδοφόρα με την πάροδο του χρόνου».

    Η Cevian Capital είναι μια σουηδική επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 από τους Christer Gardell και Lars Förberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις μετοχές – Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας

    UBS: Αισιοδοξία για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία – Τι άλλαξε η αναβάθμιση της Fitch [γραφήματα]

    Τι δείχνει η έκθεση της UBS για τους δισεκατομμυριούχους – Πόσο αυξάνεται η ανισότητα στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ