• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις μετοχές – Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας

    UBS, Chief Executive Sergio Ermotti

    Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS


    Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα μειωθεί κατά 0,5% σε σχέση με το 2023, σχεδόν αποκλειστικά λόγω των ΗΠΑ (ήπια ύφεση το επόμενο έτος στα μέσα τρίμηνα) και της Κίνας (διαδοχική σταθεροποίηση, αλλά όχι επανάληψη της φετινής αναπήδησης του πρώτου τριμήνου).

    «Η νομισματική σύσφιξη έχει οδηγήσει την παγκόσμια πιστωτική ώθηση στο ασθενέστερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίση (GFC), τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται υπό πίεση και αργά αλλά σταθερά η αγορά εργασίας παρουσιάζει κάποιες ρωγμές. Τα στοιχεία φαίνονται πιο συμβατά με δυναμική στα τέλη του κύκλου, παρά με επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου. Ταυτόχρονα όμως, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ωθώντας τους πραγματικούς μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα, και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να χαλαρώσουν, καθώς κάθε κεντρική τράπεζα (εκτός της BoJ) χαλαρώνει την πολιτική της το επόμενο έτος. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα είναι 2,6% για την παγκόσμια οικονομία, για τις ΗΠΑ 1,2%, για την Κίνα 4,4% και την Ευρωζώνη 0,6%», προβλέπει ο Arend Kapteyn.

    Οι μετοχές και ο δείκτης στις ΗΠΑ S&P 500 οδεύουν προς νέο ιστορικό υψηλό, αλλά το α’ τρίμηνο θα υπάρξουν ‘αναταραχές’ και αντίθετοι άνεμοι. «Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο σχεδόν 15% από τις 27 Οκτωβρίου και είναι έτοιμος να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και η σύσφιξη των πιστωτικών περιθωρίων είναι οι βασικοί παράγοντες. Το 2023 ήταν μια χρονιά κορυφαίων αποδόσεων, ωστόσο, 7 μετοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της απόδοσης του S&P 500. Τα τελευταία 2 χρόνια, οι αποδόσεις είναι πολύ πιο επίπεδες, με τα κέρδη ανά μετοχή να είναι 10% υψηλότερα και τους πολλαπλασιαστές -12% χαμηλότερους», υπογραμμίζει η τράπεζα.

    «Πιστεύουμε ότι η άνοδος της αγοράς θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον, πριν αντιμετωπίσει υφεσιακούς αντίθετους ανέμους. Είμαστε εποικοδομητικά τοποθετημένοι μέχρι να επιδεινωθούν τα δεδομένα, με έμφαση : 1) στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, 2) τις πιστωτικές επιδόσεις και 3) τις προβλέψεις των κερδών. Προτιμούμε τις μετοχές παγκόσμιας ανάπτυξης σε περιόδους μέτριας ανάπτυξης και πτώσης των επιτοκίων. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX και τα πιστωτικά περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά κατά το τελευταίο έτος, περιορίζοντας την ανοδική αποτίμηση και την πιθανή ανατίμηση των μετοχών. Αυτό αποτελεί σημαντικό αντίβαρο για τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, παρόλο που η προσαρμογή των θέσεων και η δυναμική μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη του ράλι, βραχυπρόθεσμα. Ένα ράλι αρκετά μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις συνεχείς εκπλήξεις των κερδών, οι οποίες μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες αν ο χαμηλότερος πληθωρισμός συνεπάγεται και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους», προβλέπει η τράπεζα.

    Αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, η UBS εκτιμά ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται τώρα στις 11 Απριλίου. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι το επιτόκιο του συμβολαίου Euribor που λήγει στις 25 Δεκεμβρίου κατευθύνεται προς τα κάτω. Από πλευράς τακτικής, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 24 Μαρτίου είναι σημαντική (15 μονάδες βάσης μειώσεων τιμολογούνται), καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν θα είναι διαθέσιμα αρκετά στοιχεία για τους μισθούς και τα κέρδη μέχρι τότε. Βλέπουμε μεγαλύτερη αξία στα 2ετή ομόλογα σε σύγκριση με τα 10ετή. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε αύξηση στις αποδόσεις των 10ετών bund θα αποτελούσε ελκυστικό σημείο εισόδου. Πιστεύουμε ότι η αγορά θα δοκιμάσει τον στόχο μας για το τέλος του 2025 για 180 μονάδες βάσης στα 10ετή bunds ήδη το 2024», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η στροφή της FED συντρίβει το δολάριο

    Goldman Sachs: Ο δεκάλογος των επενδυτικών θεμάτων για την επόμενη χρονιά

    J.P. Morgan & Morgan Stanley: «Ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες και το 2024 – Top pick η Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ