• Business

    Uber Technologies: Η πρώτη ηχηρή αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους μετά την είσοδο της στην Wall Street

    • Bloomberg
    Ο Nelson Chai, οικονομικός διευθυντής της Uber, παρακολουθεί τις συναλλαγές κατά την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2019. Φωτογράφος Michael Nagle/Bloomberg

    Ο Nelson Chai, οικονομικός διευθυντής της Uber, παρακολουθεί τις συναλλαγές κατά την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2019. Φωτογράφος Michael Nagle/Bloomberg


    Ο Οικονομικός Διευθυντής της Uber Technologies, Nelson Chai, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το bloomberg, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική αποχώρηση στελέχους από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το 2019.

    Ο Chai ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Dara Khosrowshahi για τις προθέσεις του, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση για το χρονοδιάγραμμα, αναφέρουν οι πηγές.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Nelson ήταν απαραίτητος για να θέσει την Uber σε ασφαλή οικονομική βάση, να κατευθύνει την εταιρεία μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βελτιωμένα αποτελέσματα, ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και να την οδηγήσει προς λειτουργικά κέρδη, δήλωσε εκπρόσωπος της Uber.

    «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις πιθανές αποφάσεις σταδιοδρομίας κανενός στελέχους κατά τη διάρκεια μίας ήσυχης περιόδου», πρόσθεσε.

    Σημαντικά ορόσημα

    Η επικείμενη αποχώρηση του Chai βάζει τέλος σε μια σχεδόν πενταετή θητεία του βετεράνου του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Uber, που περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα.

    Αφού επιλέχτηκε το 2018 από τον Khosrowshahi για να δρομολογήσει την αρχική δημόσια προσφορά της Uber και να διορθώσει τον ισολογισμό της, ο 58χρονος οικονομικός διευθυντής ανέλαβε να επιβάλει στην εταιρεία την πειθαρχία που απαιτούσε η παραμονή της στην Wall Street.

    Σημειώνεται ότι η Uber λειτουργούσε χωρίς Οικονομικό Διευθυντή για περισσότερα από τρία χρόνια έως ότου ο Chai εντάχθηκε σε αυτήν.

    Ο Chai επέβλεψε μερικά από τα μεγαλύτερα deals της Uber ως δημόσια εταιρεία. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έκλεισε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η εξαγορά έναντι 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Postmates το 2020 και της εταιρείας logistics Transplace για 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο, κινήσεις που την βοήθησαν να διαφοροποιηθεί πέρα από τις μεταφορές επιβατών.

    Όταν η πανδημία αποδεκάτισε τη ζήτηση για ταξίδια, οι κρατήσεις της Uber μειώθηκαν έως και 80% και η εταιρεία απέλυσε περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους.

    Σε φάση ανάπτυξης

    Το επόμενο έτος, ο Chai οδήγησε την Uber στο πρώτο τρίμηνο με θετικά προσαρμοσμένα Ebitda. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα για τους επενδυτές, ότι η εταιρεία περνούσε στη φάση ανάπτυξής με κάθε κόστος.

    Η Uber εμφάνισε προσαρμοσμένα Ebitda ύψους 186 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

    Αν και δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει ετήσιο κέρδος με βάση τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές, ο Chai και ο Khosrowshahi έχουν επισημάνει ότι αυτός είναι ο επόμενος στόχος.

    Η εταιρεία αξιολόγησης Moody’s αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας νωρίτερα φέτος, επικαλούμενη σημαντικές βελτιώσεις στην κερδοφορία και τη δημιουργία ταμειακών ροών που αναμένει να διατηρηθούν.

    Πριν από την Uber, ο Chai ήταν μακροχρόνιος συνεργάτης του βετεράνου της Wall Street, John Thain —πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs.

    Αργότερα ανέλαβε σημαντικές θέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην Merrill Lynch και στο CIT Group.

    Πριν ενταχθεί στην Uber, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Warranty Group, η οποία υποστηριζόταν από τον κολοσσό private equity TPG.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αεροδρόμια: Αυτά είναι τα 10 χειρότερα της Ευρώπης φέτος

    Birkenstock: Η Louis Vuitton σκέφτεται να εισάγει τα δημοφιλή σανδάλια στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 6 δισ. δολάρια

    Golden Goose: Κίνηση έκπληξη από την εταιρεία των sneakers των 500 δολ. που λατρεύουν Selena Gomez και Taylor Swift



    ΣΧΟΛΙΑ