• Business

    Tσουνάμι για τους αναδρομικούς ελέγχους η απόφαση για τον τραγουδιστή Χατζηγιάννη


    Στον αέρα απειλεί να τινάξει τους αναδρομικούς φοροελέγχους σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους (χάρη στους οποίους το Δημόσιο έχει εισπράξει και προσδοκά ακόμα να εισπράξει μεγάλα ποσά) η υπόθεση Χατζηγιάννη, προκαλώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η υπόθεση Χατζηγιάννη είναι λίγο-πολύ γνωστή: ο διάσημος τραγουδιστής ταλαιπωρήθηκε για χρόνια από τις φορολογικές και δικαστικές αρχές για ένα ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έβγαλε με εμβάσματα στην Κύπρο το 2010, του επιβλήθηκε ένα εξοντωτικό πρόστιμο και ενεπλάκη σε έναν σκληρό δικαστικό αγώνα για να δικαιωθεί, κάτι που τελικά συνέβη την Τετάρτη, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με την οποία ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί, διατάσσεται η επιστροφή ποσού ύψους 800.000 ευρώ στον τραγουδιστή, ενώ αίρονται όλα τα μέτρα κατάσχεσης σε βάρος του.

    Πώς όμως από τη μία μέρα στην άλλη ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έγινε από ένοχος, αθώος; Σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο, το όλο θέμα έχει να κάνει με τον αποσπασματικό και προβληματικό τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναδρομικοί φοροέλεγχοι. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μπορεί να έβγαλε πράγματι μεγάλα ποσά από τη χώρα το 2010, μέρος των οποίων ήταν αδήλωτα, όμως τα χρήματα αυτά δεν τα απέκτησε όλα το 2010, αλλά αποτελούν εισοδήματα που συγκέντρωσε σε βάθος χρόνου, και επομένως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να φορολογηθούν όχι για τη χρονιά κατά την οποία έγιναν τα εμβάσματα, αλλά για τη χρονιά που αποκτήθηκαν.

    Πρόκειται για ένα σφάλμα των αναδρομικών φοροελέγχων που στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι γινόταν κατά το παρελθόν, και υποστηρίζουν ότι πλέον έχει διορθωθεί, δηλαδή πλέον τα αποτελέσματα του ελέγχου δίνονται ανά έτος και όχι αθροιστικά για το σύνολο του μη δικαιολογημένου εισοδήματος σε ένα έτος. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει.

    Κι αυτό γιατί με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ανοίγει ο δρόμος για ένα κύμα προσφυγών κατά των αναδρομικών φοροελέγχων από φορολογούμενους και εταιρείες που έχουν ελεγχθεί με τον ίδιο τρόπο, που με βάση το δεδικασμένο της υπόθεσης Χατζηγιάννη θα δικαιωθούν, προκαλώντας πρόβλημα στην αναμενόμενη είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο.

    Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως η υπόθεση Χατζηγιάννη έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής που δικαιώθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί για υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορά σε φορολογικές παραβάσεις από το μακρινό 1999, με το σκεπτικό ότι το πρόστιμο επιδικάστηκε το 2013, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την παραγραφή του αδικήματος (που είναι δεκαετής), και το γεγονός αυτό «αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου».

    Και σε αυτήν την περίπτωση αναμένονται προσφυγές από φορολογούμενους που ελέγχθηκαν αναδρομικά σε βάθος μεγαλύτερο της δεκαετίας, που επίσης βάζουν σε… περιπέτειες τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου…



    ΣΧΟΛΙΑ