• Business

    Τσούμα (ΗΔΙΚΑ): Προς υλοποίηση συμβάσεις €250 εκατ. το 2024-2025

    Νίκη Τσούμα, πρόεδρος και CEO ΗΔΙΚΑ


    «Στόχος μας για την επόμενη διετία είναι να έχουμε υλοποιήσει όλες τις συμβάσεις έργων που τρέχουμε, οι οποίες ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ και εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

    «Όλα τα έργα για την ψηφιακή υγεία είναι πολύπλοκα, δύσκολα και όλοι, τόσο εμείς από την ΗΔΙΚΑ όσο και οι ανάδοχοι που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων, τρέχουμε με γοργούς ρυθμούς ώστε να μην χάσουμε τα χρονοδιαγράμματα του RRF» είπε η κ. Τσούμα κατά την διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης.

    Όπως η Νίκη Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων. Η ψηφιοποίηση, άλλωστε, του τομέα της Υγειάς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

    Μάλιστα όπως είπε περιμένουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο το επόμενο, διάστημα, το e-ραντεβού, μια πλατφόρμα με την οποία ο πολίτης-ασθενής, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού για εξέταση στο νοσοκομείο, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη εξυπηρέτηση και γλυτώνοντας από καθυστερήσεις και χρόνιες παθογένειες.

    Επίσης τόνισε ότι σχεδιάζεται ήδη η «είσοδος» της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, όπως έχει γίνει ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και έχουν βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών

    Τα μεγάλα έργα

    Ένα από τα σημαντικότερα έργα που τρέχει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ο Ατομικός Φάκελος Υγείας, έργο αξίας 45 εκατ. ευρώ.

    Προσωρινός ανάδοχος του έργου έχει οριστεί το σχήμα ΟΤΕ-Byte και αυτή την στιγμή η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές.

    Το εν λόγω έργο κρίνεται σημαντικό για το… μέλλον της δημόσιας υγείας, καθώς μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου, ο γιατρός θα μπορεί να δει το ιστορικό του ασθενούς, το οποίο θα είναι αποθηκευμένο ψηφιακά αρχεία. Μέσα από το Πληροφοριακό σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα αφενός στην ιατρική κοινότητα – επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών τους και αφετέρου στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον πλήρη ιατρικό τους φάκελο.

    Ένα ακόμα σημαντικό έργο είναι η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου να έχει ήδη ξεκινήσει.

    Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι ακόμα ένα σημαντικό έργο που τρέχει η ΗΔΙΚΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

    Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Delivery Hero: Ξαφνικός «θάνατος» για το InstaShop στην Ελλάδα

    Lamda Development: Σε ανώνυμη εταιρία μετατράπηκε το Εκπτωτικό Χωριό

    Γραμμή 4 Μετρό: To ΣτΕ έκανε μερικώς δεκτή την προσφυγή του Νικόλα Πατέρα



    ΣΧΟΛΙΑ