• Τρόφιμα Αγάπης από την ΑΒ Βασιλόπουλος: Φανταστείτε έναν κόσμο όπου υπάρχει φαγητό για όλους

    Όπου κανένα τρόφιμο δεν πάει χαμένο

    Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει πείνα. Έναν κόσμο όπου υπάρχει φαγητό για όλους. Και όπου δεν υπάρχει σπατάλη: κανένα τρόφιμο δεν πάει χαμένο.

    Αυτό είναι το όραμα που εμπνέει το πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης»: «Να είναι γεμάτο το τραπέζι κάθε ανθρώπου». Ένα οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων που οραματίστηκε, σχεδίασε και εφάρμοσε πρώτη στο ελληνικό λιανεμπόριο η ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Η ΑΒ Βασιλόπουλος συγκεντρώνει καθημερινά υγιή τρόφιμα, που όμως έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα επειδή πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους ή λόγω ταλαιπωρημένης/χτυπημένης συσκευασίας και τα προσφέρει σε φορείς και ΜΚΟ που τα έχουν ανάγκη.

    Όλα ξεκίνησαν το 1995, με την ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο. Προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, ξεκινούν το ταξίδι τους από τις αποθήκες της ΑΒ Βασιλόπουλος προκειμένου να φτάσουν στην «Τράπεζα Τροφίμων» και έπειτα να δοθούν σε κοινωφελείς φορείς.

    Από το 2013, με στόχο να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι συνάνθρωποί μας, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στα καταστήματα της εταιρείας. Τα υγιή εμπορεύματα που αποσύρονται από το ράφι προσφέρονται σε γειτονικούς, προς τα καταστήματα, κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι παραλαμβάνουν τα προϊόντα καθημερινά μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και τα διανέμουν άμεσα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Τρόφιμα Αγάπης ΑΒ Βασιλόπουλος

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης» αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα προσφοράς τροφίμων στη χώρα μας στο οποίο διατίθενται και φρέσκα είδη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προσφέρονται βασικά ειδή διατροφής όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, συσκευασμένα αυγά κ.ά., καθώς και προϊόντα συντήρησης και κατάψυξης, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά συσκευασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμοί. Επιπρόσθετα δίνονται και έτοιμα γεύματα.

    Φέτος ξεκίνησε και μία ακόμη συνεργασία, με το εστιατόριο του σχεδία home. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει τα κοντόληκτα τρόφιμα από το Home Shop Center στου Ρέντη (το οποίο τροφοδοτεί με τρόφιμα και το e-shop της αλυσίδας) στο εστιατόριο του σχεδία home, όπου οι υπάλληλοι του εστιατορίου δημιουργούν διαφορετικά πιάτα ημέρας, κάθε εβδομάδα, με τα προϊόντα που τους παρέχονται. Για να είναι γεμάτο κάθε τραπέζι.

    Ένα πρόγραμμα με εντυπωσιακά οφέλη

    Τα οφέλη του προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» είναι εντυπωσιακά.

    Μέσα από το πρόγραμμα, το 2022 δόθηκαν πάνω από 9,1 εκατομμύρια γεύματα σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

    Από την έναρξη του προγράμματος (2013-2023) έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες 250 φορέων που στηρίζουν πάνω από 123.000 συνανθρώπους μας καλύπτοντας έως και το 90% των αναγκών σίτισης που υπάρχουν.

    Το 2023 έχει ήδη προσφέρει πάνω από 10,1 εκατομμύρια γεύματα (στοιχεία μέχρι 31/10/2023). Και συνεχίζει, με στόχο καμία μερίδα φαγητού να μην πάει χαμένη.

    Τρόφιμα Αγάπης, ΑΒ Βασιλόπουλος

    Τοπικά και περιβαλλοντικά οφέλη

    Το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης αποτελεί, επίσης, ένα καταπληκτικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας.

    Τα περιβαλλοντικά οφέλη του προγράμματος είναι πολύ μεγάλα, καθώς αυτά τα τρόφιμα θα κατέληγαν στα απορρίμματα, αυξάνοντας τις επιβλαβείς ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων είναι και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Και, ταυτόχρονα, βοηθά στον περιορισμό του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, το οποίο εκτός από την κοινωνική του διάσταση, είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για το περιβάλλον.

    Σημαντική, τέλος, είναι και η συνεισφορά του προγράμματος στις τοπικές κοινωνίες.

    Το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης έχει έντονο το στοιχείο της εντοπιότητας, καθώς τα τρόφιμα δίνονται μόνο σε φορείς των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι στη συνέχεια τα διανέμουν σε ανθρώπους της συγκεκριμένης περιοχής που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται δίπλα σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, εκεί όπου, καθημερινά, χτυπάει η καρδιά της!