• Κοινωνία

    Αποκάλυψη: Αγωγή της κ. Κ. Μαντωνανάκη στην Alpha Bank – Γιατί ζητά 1,27 εκατ. ευρώ, τι απαντάει η τράπεζα

    Κωνσταντίνος Μαντωνανάκης - Αποκάλυψη: Νέα αγωγή της οικογένειας Μαντωνανάκη σε Τράπεζα - Γιατί η χήρα του ιδρυτή του Ομίλου ζητά 1,27 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank

    Κωνσταντίνος Μαντωνανάκης


    Ένα νέο δικαστικό μέτωπο ανοίγει ανάμεσα στην οικογένεια Μαντωνανάκη και την τράπεζα Alpha.

    Η χήρα του ιδρυτή του ξενοδοχειακού Ομίλου στρέφεται με αγωγή της σε βάρος του τραπεζικού ιδρύματος, διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη και επιπλέον 276.962 ευρώ, ποσό που ισχυρίζεται ότι υπεξαιρέθηκε παράνομα από προσωπικό λογαριασμό της.

    Η ενάγουσα Κλειώ Μαντωνανάκη ήταν η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη.

    Του προσφάτως αποβιώσαντος ιδρυτή του Ομίλου που σήμερα εκμεταλλεύεται 7 πολυτελή ξενοδοχεία.

    Ανάμεσα τους τα διάσημα ELOUNDA BEACH και ELOUNDA BAY PALACE, στην Ελούντα Αγίου Νικολάου Κρήτης και το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα GRAND RESORT LAGONISSI, στο Λαγονήσι.

    Με την αγωγή που πρόσφατα κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, η Κλειώ Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι η Alpha Bank (με την οποία τα παιδιά της Παντελής και Αννα έχουν εδώ και χρόνια σφοδρή δικαστική αντιδικία) αφαίρεσε παράνομα από προσωπικό της λογαριασμό το ποσό των 276.962, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές της κόρης της.

    Στην αγωγή που αποκαλύπτει σήμερα το mononews, η Κλειώ Μαντωνανάκη αναφέρει ότι το σύνολο των χρημάτων στο λογαριασμό της στην εναγόμενη τράπεζα αποτελούν ατομική  της περιουσία, προερχόμενη από την πώληση ενός ακινήτου το 2005, το οποίο ανήκε σε εκείνην και τα αδέλφια της.

    Περιουσία δηλαδή που ουδεμία σχέση έχει με τις εταιρείες του Ομίλου Μαντωνανάκη.

    «Η κόρη μου Άννα Μαντωνανάκη – φέρεται να υποστηρίζει στην αγωγή της- είχε υπογράψει τη σύμβαση επενδυτικού χαρτοφυλακίου και έγινε συνδικαιούχος στο συνδεδεμένο με αυτόν τραπεζικό λογαριασμό,  χωρίς στην πραγματικότητα να αντλεί δικαιώματα επί του περιεχομένου του, αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους διευκόλυνσής μου κατά την κίνηση του λογαριασμού, εξαιτίας της ηλικίας μου, γεγονός που είχε διευκρινιστεί και τονιστεί εξ αρχής στην Τράπεζα, μέσω της υπηρεσίας Private Banking.

    Τα χρήματα αυτά αποτελούν τη συνολική μου περιουσία -κάτι που γνώριζε η Τράπεζα – και είναι η εξασφάλιση των γηρατειών μου.»

    Η χήρα του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη  υποστηρίζει ότι είναι το παράπλευρο θύμα της πολυετούς δικαστικής αντιδικίας ανάμεσα στην οικογένεια της και 4 τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Alpha Bank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στην πολυσέλιδη αγωγή της:

    «Η συμπεριφορά της Alpha Bank δεν υπήρξε τυχαία ή συμπτωματική.

    Επρόκειτο για κακόπιστη ενέργεια, η οποία αποφασίστηκε και εκτελέστηκε μεσούσης σφοδρότατης  αντιδικίας μεταξύ του επιχειρηματικού Ομίλου Μαντωνανάκη και των τραπεζών Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στα 2 παιδιά μου προκειμένου αυτά να υποκύψουν στις επιθυμίες τους».

    «Υπεξαιρέσατε το ποσό εν αγνοία μου»

    Η ενάγουσα περιλαμβάνει στην αγωγή της την επιστολή της προς την Τράπεζα, με την οποία της είχε ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα κατ΄ εκείνην, εκταμιεύθηκαν από το λογαριασμό της.

    Φέρεται να αναφέρει στην επιστολή της:

    «Στις 8 Νοεμβρίου του 2019  προβήκατε αυθαιρέτως σε αναγκαστική είσπραξη του χρηματικού ποσού των 276.962,10 ευρώ από το λογαριασμό μου, χωρίς καμία αιτία, χωρίς καμία ενημέρωση σε εμένα και χωρίς ουδέποτε να αιτιολογήσετε την υπεξαίρεση του ποσού αυτού. Δηλαδή, προβήκατε σε αναγκαστική είσπραξη χρημάτων που γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι ανήκουν αποκλειστικά σε εμένα, επικαλούμενοι ως αιτία φερόμενη οφειλή της κόρης μου, στην οποία φερόμενη οφειλή εγώ δεν έχω την παραμικρή εμπλοκή.»

    Κατά τη χήρα του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη, η Τράπεζα προχώρησε στην αφαίρεση των χρημάτων από τον επίμαχο λογαριασμό με συνδικαιούχο την κόρη της, επικαλούμενη  την καταγγελία κοινού ομολογιακού δανείου, με εγγυήτρια την Άννα Μαντωνανάκη,  το οποίο είχε λάβει η ΗΛΙΟΣ ΑΕ, εταιρεία του ξενοδοχειακού Ομίλου. Μία οφειλή που η οικογένεια αμφισβητεί.

    «Η αναγκαστική είσπραξη του επίμαχου χρηματικού ποσού από την Τράπεζα  πραγματοποιήθηκε παράνομα, καταχρηστικά και σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη. Η ενέργεια της Τράπεζας έχει κλονίσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μου απέναντι της, έπληξε βίαια και καίρια το επίπεδο διαβίωσής μου και μου προκάλεσε σοβαρή ταραχή, θλίψη και αβεβαιότητα», φέρεται να υποστηρίζει στην αγωγή της η Κλειώ Μαντωνανάκη.

    Η ενάγουσα αναφέρει ότι ο γιος της Παντελής, επικεφαλής πλέον του ξενοδοχειακού Ομίλου και η κόρη της προσπάθησαν επί μακρόν να έρθουν σε συνεννόηση με την Τράπεζα προκειμένου να της επιστραφεί το ποσό.

    Τι υποστηρίζει η Alpha Bank

    Ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2020, η Τράπεζα, σε απαντητική επιστολή της προς την κ. Μαντωνανάκη (η οποία περιλαμβάνεται στην αγωγή), αναφέρει ότι νόμιμα εισπράχθηκαν οι 276.962,10 καθώς «ο  συμψηφισμός του ανωτέρω ποσού έγινε απολύτως νόμιμα, εντός των ορίων της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού και οικονομικού σκοπού του δικαιώματος της τράπεζας.

    Ουδείς νόμιμος λόγος υφίσταται για την επιστροφή του συμψηφισθέντος από ποσού.

    Οι  ισχυρισμοί περί αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ανωτέρω ποσού, εκτός από το ότι δεν επιβεβαιώνονται, είναι νομικά αδιάφοροι».

    Επιπρόσθετα, φέρεται να υποστηρίζει  η Τράπεζα ότι η Κλειώ Μαντωνανάκη είχε ζητήσει «να μεταφερθούν τα λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα που αποτελούσαν μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της σε νέα σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με μοναδική δικαιούχο εκείνη».

    Τον Αύγουστο του 2022 η Τράπεζα, κατά την ενάγουσα, αρνήθηκε ξανά να της επιστρέψει τα χρήματα, αν και , όπως υποστηρίζει, «είχαν ήδη γίνει δεκτά από τη Δικαιοσύνη τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία απαγορεύτηκε στην Alpha Bank να εκτελέσει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, δυνάμει της οποίας πραγματοποιήθηκε ο συμψηφισμός», βάσει του οποίου έγινε η είσπραξη των 276.000 ευρώ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές της κόρης της.

    «Έχασα τις οικονομίες μου…»

    Η Κλειώ Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι είναι το παράπλευρο θύμα της αντιδικίας της οικογένειας της με τις τράπεζες. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε και δεν είχε μετοχική ή συμβατική σχέση ή άλλη θέση ευθύνης  με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας της και τις εταιρίες του ξενοδοχειακού Ομίλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικόγραφο της αναφέρει ότι η αφαίρεση των χρημάτων από τον προσωπικό λογαριασμό της έγινε ως μέσο διπλής πίεσης:

    «Αφενός, με τη μορφή ψυχολογικής πίεσης στα τέκνα μου, εξαιτίας του γεγονότος ότι εγώ, η μητέρα τους, έχασα τις οικονομίες μου, χωρίς να έχω την παραμικρή εμπλοκή με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των παιδιών μου, αφετέρου με τη μορφή της οικογενειακής μας διαπόμπευσης στην κλειστή κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, στην οποία η είδηση της κατάσχεσης του τραπεζικού μου λογαριασμού έγινε πασίγνωστη, προκαλώντας συζητήσεις, εικασίες και κουτσομπολιά προσβλητικού περιεχομένου για εμένα και ευρύτερα για την οικογένεια μου.»

    «Να αποκατασταθεί η ζημία μου»

    Η χήρα του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη αναπτύσσει στο δικόγραφο της τους λόγους για τους οποίους ζητά από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την Τράπεζα να αποκαταστήσει την υλική της ζημία, επιστρέφοντας της, με τους νόμιμους τόκους, τις 276.962 ευρώ.

    Όπως υποστηρίζει:

    «Η εναγόμενη Τράπεζα επέλεξε δολίως να εμπλέξει μια γυναίκα που βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, στην αντιδικία που είχε με τα λοιπά μέλη της οικογένειας της, ενώ γνώριζε ότι η γυναίκα αυτή είχε ρητώς και σαφώς διαχωρίσει τη θέση της από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας της, σε ολόκληρη της ζωή της.

    Και το έκανε αυτό, ευελπιστώντας ότι η ταραχή και η ψυχική πίεση που θα της ασκήσει αυτή η εμπλοκή, θα έχει αντανάκλαση στα παιδιά της, με τα οποία η εναγόμενη αντιδικούσε.  (…) Με την ανωτέρω συμπεριφορά της, η εναγόμενη παραβίασε τα χρηστά ήθη, αφού εκμεταλλεύτηκε τη συμβατική σχέση που διατηρούσα μαζί της, προκειμένου να εξασφαλίσει απαιτήσεις της, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με εμένα, παρά με την κόρη μου και την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

    Η κακόπιστη συμπεριφορά της επιρρωνύεται και από το γεγονός ότι, λόγω των εξατομικευμένων υπηρεσιών private banking που η ίδια διαφημίζει, θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ορισμός της κόρης μου ως συνδικαιούχου, κάτι που δεν έπραξε, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι μου.»

    Γιατί ζητά 1 εκατ. ευρώ

     Από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, η Κλειώ Μαντωνανάκη ζητά να της επιδικαστεί αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ηθική βλάβη, την οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη από τις ενέργειες της Τράπεζας.

    Στην αγωγή της υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες :

    «Η Τράπεζα, με τη συμπεριφορά της, μου προκάλεσε τεράστια θλίψη, στενοχώρια, ψυχολογική πίεση και άγχος, καθώς το ποσό το οποίο η εναγόμενη ανέλαβε από το λογαριασμό μου αποτελεί το μισό της συνολικής περιουσίας που έχω διαφυλάξει προς εξασφάλιση των γηρατειών μου.

    Υπενθυμίζεται ότι τυγχάνω 91 ετών  και το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που διατηρούσα στο λογαριασμό μου, μου εξασφάλιζε ένα αίσθημα ασφάλειας.

    Πέραν αυτού, το ψυχικό άλγος που δοκιμάζω είναι ανείπωτο. Η στενοχώρια μου επιτείνεται από το γεγονός ότι η Τράπεζα με εξαπάτησε και κατ’ ουσίαν πρόδωσε την πολυετή εμπιστοσύνη εμού και της οικογένειας μου, υποσχόμενη ότι η σύμβαση private bank ήταν προς το συμφέρον μου, ενώ στην πραγματικότητα έπραττε το αντίθετο, αφού απώτατος της σκοπός ήταν, όχι μόνο να δράσει σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος των παιδιών μου, Παντελή και Άννας και να πλήξει τα οικονομικά τους συμφέροντα και την επιχειρηματική τους δράση.

    Πλέον, ζω υπό το διαρκή φόβο, ότι η προσωπική μου περιουσία βρίσκεται σε κίνδυνο και είμαι προσωπικά υπόλογη για απαιτήσεις που η εναγόμενη ισχυρίζεται ότι διατηρεί έναντι των τέκνων μου.

    Επιπλέον, με το «συμψηφισμό», στον οποίο η εναγόμενη προέβη και τον οποίον φρόντισε η ίδια να καταστήσει γνωστό στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, όπου η οικογένειά μου τυγχάνει ευρείας αναγνωρισιμότητας, διέσυρε εμένα και την οικογένειά μου στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, αφού πλέον παρουσιάζομαι ως οικονομικά αφερέγγυα και καλούμαι να εξηγήσω στον κοινωνικό μου περίγυρο, για ποιον λόγο η εναγόμενη επιτέθηκε εναντίον μου.

    Οι συνεχείς επιθέσεις της εναγόμενης με παράνομες διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, εναντίον των επιχειρήσεων της οικογένειας μου, εναντίον των παιδιών και του συζύγου μου, με στόχο την κατασυκοφάντησή μας στον κοινωνικό μας περίγυρο και την υφαρπαγή όλων των περιουσιακών μας στοιχείων, έχουν κλονίσει την ψυχική μου υγεία ανεπανόρθωτα.

    Είδα τον σύζυγό μου να «σβήνει» αποκαρδιωμένος και βαθιά προσβεβλημένος, που το επιχειρηματικό του δημιούργημα, έγινε έρμαιο των παράνομων επιθέσεων της εναγόμενης και των λοιπών Ομολογιούχων Δανειστών, αλλά και προδομένος ιδίως από τη στάση της εναγόμενης, προς την οποία είχε δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη, όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν.

    Είδα τα παιδιά μου να αγωνιούν και να χάνουν τον ύπνο τους, για την πιθανή απώλεια των κόπων μιας ζωής.

    Είδα την οικογένειά μου, που πάντοτε έχαιρε εκτίμησης στους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς κύκλους, να γίνεται αντικείμενο δυσμενούς σχολιασμού, χάρις στις παράνομες ενέργειες της εναγόμενης και των λοιπών Ομολογιούχων σε βάρος μου και σε βάρος των λοιπών μελών της οικογένειάς μου.»

    Η Κλειώ Μαντωνανάκη αναφέρει στο δικόγραφο της ότι από το 1 εκατομμύριο της αποζημίωσης που διεκδικεί,  τις 500.000 ευρώ θα τις προσφέρει στο «Χαμόγελο του Παιδιού»,  στη μνήμη του συζύγου της.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο εμβληματικός ξενοδόχος της Κρήτης, Κώστας Μαντωνανάκης



    ΣΧΟΛΙΑ