• Business

    Τράπεζες! Στους κερδισμένους της ημέρας Paulson και Watsa

    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Με τη συμβολή των τραπεζών αλλά και του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο Prem Watsa της Eurobank είναι στους κερδισμένους της ημέρας, καθώς η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 6,4  εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς κέρδισε 5,8 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ομαλοποίηση των διεθνών αγορών μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η νίκη του Τραμπ, αφήνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο το περιθώριο να εστιάσει και στις εσωτερικές εξελίξεις. Έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει  τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

    Την ίδια ώρα θετικά επέδρασε στην αγορά και η δήλωση του διοικητή Γ. Στουρνάρα, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δεχθεί έναν καλό αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs (μη εξυπηρετούμενη έκθεση ή άνοιγμα) και που έχουν εμπειρία αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων σε άλλες χώρες που το τραπεζικό τους σύστημα αντιμετώπισε δυσκολίες, όπως στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο μείωση του ποσοστού των επισφαλών δανείων κατά 40% μέχρι το 2019.

    Η συνεδρίαση

    O γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 587,02 μονάδες, ενώ σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 591,33 μον. (+1,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,2 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,90%, στις 1.553,81 μονάδες, ενώ κέρδη 1,36% κατέγραψε ο Mid Cap, στις 751,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,51% στις 669,25 μονάδες.

    Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Eurobank, η Alpha Bank και η Βιοχάλκο σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη άνω του 3%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη υψηλότερα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Εθνική τερμάτισαν στο +2,98% και στο +2,16% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Jumbo και ΟΤΕ.

    Περιορισμένα κέρδη κατέγραψαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

    Αντίθετα, τις περισσότερες απώλειες άνω του 1% κατέγραψε η μετοχή της Lamda. Οριακή πτώση σημείωσαν οι τίτλοι ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Grivalia, Folli Follie και Aegean. ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ έκλεισαν αμετάβλητες, χάνοντας τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ