• Business

    Ύστατη προσπάθεια για την πώληση της Forthnet

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Πάνος Παπαδόπουλος


    Σε ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης για την πώληση της Forthnet έχουν εισέλθει οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Αττικής) με τον όμιλο ΑΝΤ1 και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone.

    Πιθανότατα πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε στο τέλος του 2017 και αφού δεν τελεσφόρησαν οι διαπραγματεύσεις με τις Vodafone και Wind.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα ΑΝΤ1 – Blackstone πραγματοποιεί εκ νέου έλεγχο των οικονομικών και νομικών δεδομένων της Forthnet (due diligence) σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια και ο οποίος θα διαρκέσει περί τις τέσσερις εβδομάδες. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι μείζον ζήτημα παραμένει το ύψος του «κουρέματος» των υψηλών υποχρεώσεων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας που θα αποφασίσουν οι προαναφερόμενες τράπεζες οι οποίες ελέγχουν συνολικά περίπου το 36% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Την 31 Δεκεμβρίου 2018, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Forthnet υπερέβαιναν κατά 364,9 εκατ. περίπου τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της, ως αποτέλεσμα της απεικόνισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων δανείων ως βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με τις ταμειακές ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν αρνητικά (1,5 εκατ. ευρώ), ενώ οι ζημιές προ φόρων κατά την προηγούμενη χρήση αυξήθηκαν σε 34,2 εκατ. ευρώ από 32,8 εκατ. ευρώ το 2017.

    Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Forthnet με τη Vodafone, για τη σύναψη συμφωνίας εισόδου της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) με βάση τις αποφάσεις της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τις τιμές χονδρικής. Δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, ωστόσο, πρακτικά για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στην κινητή η Forthnetθα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

    Σημειώνεται σχετικά ότι η διοίκηση της Forthnet υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Πάνο Παπαδόπουλο, έχει χαρακτηρίσει «Game Changer» την είσοδο της εταιρείας στην κινητή γιατί, όπως έχει πει, «για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επιτρέπει την προσφορά με ανταγωνιστικούς όρους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».



    ΣΧΟΛΙΑ