• Business

    Τράπεζες!!!


    Αλλαγή σκηνικού σήμερα στο ΧΑ, με τις τράπεζες να κλέβουν την παράσταση, λόγω αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, αναζωπυρώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μετά από την παρατεταμένη επενδυτική απραξία, λόγω θέρους και ελλείψει σημαντικής ειδησεογραφίας, η αφορμή για το ανοδικό ξέσπασμα που ανέμεναν οι αναλυτές ήρθε από τον τραπεζικό κλάδο.

    Βέβαια, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες η Πειραιώς και η Alpha Bank ικανοποίησαν την αγορά και διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ανησυχία για το μέλλον του κλάδου παραμένει, εν αναμονή των διοικητικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθούν.

    Στο μεταξύ, θερμός αναμένεται για τους Έλληνες τραπεζίτες ο Σεπτέμβριος, με τη δράση τους να μεταφέρεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο μεγάλων roadshows που θα πραγματοποιηθούν στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τους επενδυτές προκειμένου να πειστούν οι τελευταίοι ότι «υπάρχει ακόμη story στον κλάδο».

    Στου κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών. Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς και ο Prem Watsa της Eurobank είδαν την αξία των τίτλων τους να αυξάνεται κατά 32 εκατ. ευρώ και 27,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημαντικά κέρδη κατά 11,6 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και οι μετοχές του Θ. Βασιλάκης της Aegean.

    Οι δείκτες και οι μετοχές

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 577,39 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 562,96 μονάδες και υψηλότερη στις 580,33 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,30%, στις 1.550,05 μονάδες, ενώ άνοδο 1,13% σημείωσε ο Mid Cap, στις 719,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,43% στις 707,85 μονάδες.

    Θεαματικά αυξήθηκε η αξία των συναλλαγών που ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τζίρο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα 12 εκατ. ευρώ τις συναλλαγές του ΟΠΑΠ.

    Σε επίπεδο Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,45% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,05%, καθώς ευνοήθηκαν σημαντικά από τη σημερινή συνεδρίαση.

    Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 17,32%, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 14,96%, η Εθνική κατέγραψε κέρδη 12,83% ενώ η Alpha Bank τερμάτισε με άνοδο 9,55%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

    Ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Aegean με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.  Άνω του 1% ήταν η άνοδος για τις μετοχές Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, ενώ περιορισμένα κέρδη εμφάνισαν οι Lamda και Motor Oil.

    Αντίθετα, η Grivalia και η Τιτάν έκλεισαν με απώλειες 2,78% και 2,30% αντίστοιχα, άνω του 1% ήταν η πτώση για τις μετοχές ΕΕΕ, ΟΛΠ και Folli Follie.

    Κινητικότητα σημειώθηκε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη MIG να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 8,55%, ενώ η Fourlis ενισχύθηκε κατά 2,78%.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/epithesi-exapolioun-ellines-trapezites/70376

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ