• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την ΑΜΚ – «Στο 26% το ποσοστό του ΤΧΣ;»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Στην κυβέρνηση δεν σχολιάζουν την πληροφορία που υπάρχει τις τελευταίες ώρες ότι «ίσως υπάρξει ένας Corner Investor ο οποίος ενδιαφέρεται να τοποθετήσει ένα θηριώδες ποσό ίσως και 300 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Το όνομα του εκτιμάται οτι θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

    Η υπόθεση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς παρά το γεγονός ότι δημιουργεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση εν τούτοις είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα προχωρήσει στα βήματα που έχει χαράξει η διοίκηση.

    Η κυβέρνηση θέλει η νέα ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς, να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

    Το μέιζον πρόβλημα αυτή την στιγμή για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου «στοκ» των προβληματικών δανείων που αποτελεί μονόδρομο.

    Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το σχέδιο Sunrise, που συνιστά στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου.

    Προκειμένου να υπάρξει η επόμενη ημέρα για την τράπεζα, που  εξ αντικειμένου  έχει κομβικό ρόλο, τόσο για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και  για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Η εξυγίανση γεννά ζημιές 

    Τα επικαιροποιημένα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ενεργητικό 71,5 δισ. ευρώ, έχει 484 καταστήματα στην Ελλάδα με 10.379 υπαλλήλους.

    Παράλληλα παράλληλα κατέχει την πρωτιά στις εγχώριες χορηγήσεις (46,8 δισ.) αλλά και τις καταθέσεις (48,3 δισ.).

    Διαθέτει επίσης 5,5 εκατ. πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 60% της τραπεζικής πελατείας στην Ελλάδα.

    Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 22,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 21,7 δισ. αφορούν τις δραστηριότητες εντός των ελληνικών συνόρων.

    Όπου  η τράπεζα έχει κι άλλα 25,1 δισ.  δάνεια, «πράσινα» αυτή τη φορά και κανονικά εξυπηρετούμενα

    Το στρατηγικό σχέδιο της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας στη χώρα, προβλέπει ότι σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου θα έχει αποχαρακτηριστεί ο μεγαλύτερος όγκος των «κόκκινων» δανείων.

    Ρίχνοντας το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( ΝPEs) στα 3,6 δισ. ευρώ.

    Συνυπολογιζόμενων και αυτών που θα προκύψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Όμως, η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου για την Τράπεζα Πειραιώς «γεννά» αναπόφευκτα και ζημιές.

    Που με τη σειρά τους  καθίσταται αναγκαίο να αντιμετωπιστούν.

    Έτσι, για  να αποκατασταθούν οι επιπτώσεις της μεγάλης «θυσίας» κεφαλαίων από όλο το πλέγμα των τιτλοποιήσεων (project Phoenix και Vega, καθώς και το πρόγραμμα sunrise 1 και 2) η Πειραιώς υλοποιεί πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

    Εκ των οποίων τα 1,6 δισ. θα προέλθουν από σειρά οργανικών και «εσωτερικών» δράσεων της τράπεζας.

    Το υπόλοιπο 1 δισ. θα προέλθει από την επικείμενη και πολυσυζητημένη  αύξηση κεφαλαίου.

    Χωρίς αυτήν και χωρίς την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων το μέλλον της τράπεζας θα ήταν δυσοίωνο, στην επιεικέστερη εκδοχή.

    Τι λέει η κυβέρνηση και οι μεγάλες επιχειρηματικές αντιδράσεις

    Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που μίλησε στo mononews.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέρει ότι, αυτή την στιγμή υπάρχουν διάφορα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιδρούν λυσσαλέα στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας.

    Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ληστεία και απληστία.

    Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – Εθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank– είχε διαμορφωθεί στα 33,4 δισ. ευρώ.

    Τότε η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ ανερχόταν στα 19,7 δισ. ευρώ.

    Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2015, οι τράπεζες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, είχαν επιβληθεί capital controls και υποχρεώθηκαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

    Με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να έχουν συρρικνωθεί στα… 750 εκατ. ευρώ.

    Χάθηκαν δηλαδή 33 δισ. ευρώ σε διάστημα 12 μηνών με την αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ να εξανεμίζεται.

    Η υπόθεση του 2015 δεν εμπόδισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, να πραγματοποιήσει σφοδρή επίθεση πριν από 2 ημέρες στην κυβέρνηση με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κάνοντας λόγο για «ληστεία» και «απιστία».

     «Μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.

    Προφανώς ο κ. Τσίπρας λησμόνησε ότι ένας εκ των σημερινών μετόχων της Πειραιώς ο John Paulson επένδυσε ένα σημαντικό ποσό στην Τράπεζα και το 2015.

    Η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς

    «Το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την στιγμή είναι ότι, έτσι που σχεδιάζεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου βοηθάει την τράπεζα να «φύγει μπροστά» απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος» επισημαίνει ο ίδιο κορυφαίο στέλεχος που απηχεί τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

    «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν 2-3 μεγάλοι επενδυτές που θα βάλουν ο καθένας από 100 εκατ. και πάνω.

    Αυτή την στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον το οποίο θα γίνει περισσότερο εμφανές προς την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας» εξηγεί το ίδιο στέλεχος.

    Κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι σε πιο επίπεδο θα υποχωρήσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τώρα υπερβαίνει  το 61%.

    Στο 26% το ποσοστό του ΤΧΣ;

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το ποσοστό του ΤΧΣ είναι δεδομένο ότι θα υποχωρήσει κάτω του 33% με πιθανότερο το 26%, για να προσεγγίσει τα ίδια επίπεδα που ήταν πριν τα Cocos της Πειραιώς μετατραπούν σε μετοχές.

    Δηλαδή πριν τον Δεκέμβριο του 2020.»

    «Το ποσοστό του ΤΧΣ εάν υποχωρήσει στο 26% τότε θα επιτραπεί να μπει ένας μεγάλος ξένος παίκτης ο οποίος θα γνωρίζει ότι βάζει τα λεφτά του σε μια τράπεζα και θα έχει ρόλο στην διοίκηση.  Το ΤΧΣ δεν είναι hedge fund» λένε με νόημα οι ίδιες πηγές.

    Σε ερώτηση εάν στην κυβέρνηση θέλουν έναν μεγαλομέτοχο με βαρύ όνομα, του διαμετρήματος του Prem Watsa στην Eurobank, η απάντηση είναι «φυσικά γιατί όχι».

    Τέλος αρνούνται να σχολιάσουν την φήμη που υπάρχει τις τελευταίες ώρες ότι «ίσως υπάρξει ένας Corner Investor ο οποίος ενδιαφέρεται να βάλει ένα υψηλό ποσό ίσως και 300 εκατ. ευρώ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

    Και πάντως πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ της Πειραιώς».

    Στις νέες μετοχές το δέλεαρ των υπεραξιών

    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με βάση το σχέδιο Sunrise της διοίκησης Μεγάλου που προβλέπει ότι η απολύτως «καθαρή» τράπεζα Πειραιώς θα μπορεί να αποδίδει καθαρά κέρδη άνω του 10% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της, οι «κρυμμένες» υπεραξίες βρίσκονται στις νέες μετοχές.

    Αυτές δηλαδή  που θα προέλθουν από την ΑΜΚ.

    Ειδικά μάλιστα όταν οι αναλυτές διαβλέπουν ότι το 2022 η ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας θα έχει πάει στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ, από όπου θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    Εκ των πραγμάτων σε όσο χαμηλότερα επίπεδα κινηθεί η ΑΜΚ τόσο περισσότερες νέες μετοχές θα εκδοθούν.

    Κατά συνέπεια τόσο περισσότερο θα σμικρυνθεί το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων, αν αυτοί δεν μετάσχουν στην κεφαλαιακή αύξηση.

    Γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για το ΤΧΣ, το οποίο απομένει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

    Σε…μαθηματική βάση πάντως, εάν η ΑΜΚ γίνει στα 6,9 ευρώ (μετά το reverse split) τότε το Ταμείο θα πρέπει να καταβάλει 173 εκατ. ευρώ για να έχει ποσοστό 33% μετά από τη κεφαλαιακή αύξηση.

    Εάν καταβάλει  135 εκατ. ευρώ θα κατέχει το 26%.

    Σε περίπτωση που η ΑΜΚ γίνει στα 2,475 ευρώ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να εισφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ για να έχει το 33% στην τράπεζα και περίπου 234 εκατ. ευρώ για το 26%.



    ΣΧΟΛΙΑ