• Business

    Τρ. Πειραιώς : Αυτοί είναι οι όροι της εθελουσίας. Δείτε αναλυτικά 4 παραδείγματα


    Tις επόμενες ώρες αναμένεται να εκκινήσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για περίπου 1.500 εργαζόμενους, μετά την έγκριση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τράπεζα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό κίνητρο αποχώρησης αφού το ανώτατο όριο αποζημίωσης φθάνει τις 200 χιλιάδες ευρώ και αυτό το όριο μάλιστα αφορά 270 άτομα.

    Καθώς ο στόχος της τράπεζας, όπως και των άλλων ομίλων, είναι να δελεάσει εργαζόμενους παραγωγικής ακόμη ηλικίας, τα κίνητρα είναι ελκυστικά ώστε να πετύχει το πρόγραμμα. Η Πειραιώς επιδιώκει την αποχώρηση συνολικά 2.500 εργαζόμενων μέχρι το τέλος του 2017, εκ των οποίων οι 1.500 φέτος, ώστε ο αριθμός των εργαζομένων να μειωθεί σε 13.200 άτομα και έχει υπολογίσει κόστος ύψους 110 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις αποχωρήσεις υπαλλήλων ηλικίας άνω των 40 ετών, το 54% του προσωπικού της τράπεζας σήμερα, και κυρίως άνω των 45 ετών, όπως επίσης και στις αποχωρήσεις υπαλλήλων που εργάζονται σε περιφερειακά καταστήματα, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε καταστήματα τα οποία πρόκειται να κλείσουν.

    Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν είτε να πάρουν αποζημίωση και μπόνους και να αποχωρήσουν άμεσα, ή να επιλέξουν τη λύση της διετούς άδειας με αποδοχές και αποχώρησης στη συνέχεια. Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ η απόσβεση του προγράμματος υπολογίζεται στα δύο χρόνια.

    Για παράδειγμα, εργαζόμενος ηλικίας 42 ετών, με μικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος εργάζεται στην Αττική, εάν αποχωρήσει άμεσα θα λάβει συνολικά 35 μισθούς, δηλαδή 70.000 ευρώ ενώ αν επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια θα λάβει συνολικό ποσό 64.000 ευρώ.

    Εργαζόμενος ηλικίας 55 ετών, σε περιφερειακά υποκαταστήματα, με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, στην περίπτωση που επιλέξει να φύγει, θα λάβει συνολικά 58 μισθούς, δηλαδή 116.000 ευρώ ενώ όποιοι επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια θα λάβουν 64.000 ευρώ.

    Υπάλληλος της τράπεζας ηλικίας 58 ετών, με μηνιαίο μεικτό μισθό 2.500 ευρώ, εάν εργάζεται στην περιφέρεια, για άμεση αποχώρηση θα λάβει 66 μισθούς, ήτοι 165.000 ευρώ.

    Οσοι πάλι επιλέξουν τη διετή άδεια θα λάβουν συνολικό ποσό 80.000 ευρώ, το οποίο φθάνει στις 100.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών.

    Για μια διετία η τράπεζα θα καλύπτει όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ διατηρεί μέχρι τη λήξη του το ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) και για 12 μήνες το χαμηλό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.



    ΣΧΟΛΙΑ