• Business

    TotalEnergies: Βουτιά 35% στα καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με πέρσι

    • Bloomberg

    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies


    Πτώση 35% στο γ’  τρίμηνο στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η TotalEnergies σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, «λαβωμένη» από την πτώση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες κινούνταν ψηλά, απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του γ’  τριμήνου της εταιρείας ανήλθαν στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με ένα ποσό –  ρεκόρ 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε καταγραφεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

    Σημειώνεται ότι οι αναλυτές είχαν προβλέψει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

    Ωστόσο, τα κέρδη του γ’ τριμήνου παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, τερματίζοντας μια σειρά τριών διαδοχικών πτώσεων, καθώς ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και διύλισης.

    Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε επαναγορές μετοχών 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος, καθώς μοιράζεται μέρος των εσόδων από την πώληση καναδικών περιουσιακών στοιχείων με επενδυτές.

    Ανακοίνωσε προμέρισμα 0,74 ευρώ ανά μετοχή, αμετάβλητο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και αυξημένο κατά 7,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Όπως σημείωσε, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν ανοδικές στα 90 δολάρια το βαρέλι περίπου στις αρχές του δ’  τριμήνου.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, μια αύξηση 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στα προϊόντα πετρελαίου φέτος προήλθε από τις αναδυόμενες χώρες, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στον τομέα των αερομεταφορών και της ζήτησης από την πετροχημική βιομηχανία της Κίνας.

    Να σημειωθεί ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρσι, η επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου της TotalEnergies υπήρξε σημαντική κινητήριος  δύναμη, λόγω του επικερδούς εμπορίου εκτροπής φορτίων προς την Ευρώπη από αγορές χαμηλότερων τιμών.

    Η εταιρεία τώρα αναμένει ότι οι αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν «τεταμένες» στην περιοχή αυτόν τον χειμώνα, παρά τα υψηλά αποθέματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Euroxx για Mytilineos: Θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2023 – Έρχονται EBITDA πάνω από 1 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ