• Business

    Το τρίπτυχο της ανάπτυξης: Φόροι, φόροι , φόροι και στα καύσιμα


    Τρία σενάρια επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την τιμή των καυσίμων, ως «όπλα» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση. Ας τα δούμε σχηματικά:

    Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση φόρου.

    Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση φόρου.

    Και το τρίτο σενάριο προβλέπει (δε θα το πιστέψετε) αύξηση φόρου!

    Όπως καταλαβαίνετε, για άλλη μία φορά θα πληρώσουν οι… συνήθεις ύποπτοι.

    Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο θέλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη να αυξάνεται κατά 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο – που μεταφράζεται σε επιβάρυνση περίπου 13 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο στις αντλίες των βενζινάδικων.

    Το δεύτερο σενάριο είναι πιο… προχωρημένο: αφορά σε αλλαγή του υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με τη μείωσή τους στο μισό, αλλά και παράλληλη αύξηση του φόρου στις τιμές των καυσίμων – αυτή τη φορά όχι μόνο στη βενζίνη, αλλά και στο ντίζελ κίνησης, αλλά και στο υγραέριο!

    Και το τρίτο σενάριο είναι ίσως το χειρότερο, καθώς προβλέπει εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη, κάτι που θα σήμαινε αύξηση του ντίζελ κίνησης που θα άγγιζε το… 40%! Μάλιστα, το σενάριο αυτό θα «άγγιζε» και το φυσικό αέριο, που ήδη στην Ελλάδα φορολογείται υπερβολικά σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η «συνταγή», λοιπόν, μένει ίδια: Φόροι, φόροι κι ακόμα περισσότεροι φόροι, που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των απλών πολιτών και δείχνουν ότι κανείς τελικά δεν έχει μάθει το μάθημά του τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή η υπερφορολόγηση εν τέλει όχι μόνο δεν αυξάνει τα έσοδα, όπως ευελπιστούν κυβέρνηση και δανειστές, αλλά αντίθετα τα περιορίζει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο λιτότητας πάνω στη λιτότητα, με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

    Είναι μάλιστα εντελώς εξωφρενικό το γεγονός ότι εξετάζονται νέες επιβαρύνσεις σε έναν τομέα (καύσιμα) όπου ήδη οι φόροι που επιβάλλει το κράτος είναι εξοντωτικοί και εκτοξεύουν στα ύψη την τιμή, μετατρέποντας ακόμα και τις καθημερινές μετακινήσεις ενός ανθρώπου για να πάει στη δουλειά του σε… πολυτέλεια.

    Ίσως θα ήταν καλό κάποιοι να έρθουν ξανά σε επαφή με την πραγματικότητα, για το καλό όλων μας…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Παιδιά- “εγκληματίες” κάτω των 10 ετών συλλαμβάνονται για φόνους στην Μεγάλη Βρετανία



    ΣΧΟΛΙΑ