• Business

    Το στοίχημα Φραγκιαδάκη με τους μικρομέτοχους 

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Σε «αγωνιστική ετοιμότητα» παραμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να ολοκληρώσει επιτυχώς την τελευταία φάση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης.

    Από σήμερα και ως τις 2 Δεκεμβρίου διαρκεί η δημόσια προσφορά για Έλληνες επενδυτές για συνολικό ποσό ως 300 εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων αλλά και μικρών επενδυτών αφού δεν υπάρχει ελάχιστο όριο συμμετοχής.

    Η διοίκηση της τράπεζας – Λούκα Κατσέλη, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και Δημήτρης Δημόπουλος, ειδικά ο τελευταίος λόγω των σχέσεών του με την επιχειρηματική κοινότητα – συνεχίζουν το μπαράζ συναντήσεων με πελάτες της τράπεζας. Το ενδιαφέρον είναι ήδη σημαντικό και άλλωστε μεγάλοι πελάτες της τράπεζας τοποθετήθηκαν στο μέρος της αύξησης που καλύφθηκε από το διεθνές book building.

    Η αύξηση της Εθνικής  ήταν «ελληνοκεντρική», αφού μικρό μέρος κάλυψαν τελικώς ξένοι επενδυτές και η προσπάθεια ήταν εξαρχής να καλυφθεί όλη η γκάμα του εγχώριου πελατολογίου, δηλαδή τα πολύ μεγάλα πορτοφόλια να μπουν στο book building και οι μεσαίοι στην δημόσια προσφορά.

    Η διοίκηση επιδιώκει πάντως να προσελκύσει και μικρομετόχους, θεωρώντας ότι έχουν αδικηθεί από τη διαδικασία που δεν επέτρεψε συνολικά για τον κλάδο τη συμμετοχή υφιστάμενων μετόχων. Τιμή διάθεσης είναι τα 0,30 ευρώ που αντιστοιχούν στα 0,02 ευρώ του book building μετά το reverse split.

    Η Εθνική συγκέντρωσε από την ιδιωτική τοποθέτηση 457 εκ. ευρώ και 709 εκ. ευρώ από την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, ενώ τα 300 εκ. ευρώ που θα προέλθουν από τη δημόσια προσφορά, θα συμπληρώσουν το βασικό σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών . Θα ακολουθήσει  η κάλυψη του εναπομείναντος ποσού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η διοίκηση Φραγκιαδάκη πάντως «βλέπει» την επόμενη ημέρα, με πρώτο βήμα την πώληση της Finansbank με τρόπο όσο γίνεται πιο αποδοτικό για τον όμιλο. Το τίμημα για την Finansbank θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των coco΄s του ΤΧΣ και ενώ υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον, το ζητούμενο είναι με βάση τις παρούσες συνθήκες –και η αγορά της Τουρκίας είναι ευάλωτη σε οικονομικά αλλά και πολιτικά ρίσκα- η πώληση να είναι επωφελής.

    Οποιοσδήποτε κλυδωνισμός, και αυτή την περίοδο η Τουρκία αντιμετωπίζει την κρίση με την Ρωσία, έχει αντίκτυπο σε μια συναλλαγή όπως η πώληση της Finansbank, κάνοντας τη διοίκηση εξαιρετικά προσεκτική όσο αφορά το timing.

    Σε κάθε περίπτωση, χωρίς την Finansbank, η Εθνική αλλάζει φυσιογνωμία, περιορίζοντας τα έσοδα – η θυγατρική κρατά σε κερδοφορία τον Όμιλο και το ενεργητικό της.

    Όπως αποκαλύπτει το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής, χωρίς την Finansbank το ενεργητικό του Ομίλου περιορίζεται σε 84,1 δις ευρώ, από 110,9 δις ευρώ, και το παθητικό σε 76 από 22,8 δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα δάνεια με στοιχεία εννεαμήνου 2015 θα διαμορφώνονταν στα 46,4 δις ευρώ από 63,8 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 41,9 δις ευρώ από 55,8 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ