• Business

    Το ΣτΕ αποφασίζει για τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Πιθανή η ανατροπή βάσει της πρώτης απόφασης

    Το «παιχνίδι» της κυβέρνησης με την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ανεξάρτητη αρχή η οποία ρυθμίζει κλάδους με σημαντική συμβολή στην οικονομία, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, πιθανότατα θα έχει συνέπειες.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητείται σήμερα σε διευρυμένο τμήμα (7μελές) η προσφυγή του πρώην προέδρου της ΕΕΤΤ, Δημήτρη Τσαμάκη, κατά της απόφασης της κυβέρνησης (υπουργικό συμβούλιο) κατόπιν εισήγησης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για τον διορισμό του νυν προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου.

    Απόφαση του 5μελούς τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου έχει εκδώσει ήδη απόφαση που δικαιώνει τον κ. Τσαμάκη και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα την υιοθετήσει και το 7μελές τμήμα. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός απρόοπτου, θα σημαίνει αλλαγές στη σύνθεση της ΕΕΤΤ, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη αγορά των τηλεπικοινωνιών και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον είναι έντονο.

    Ο κ. Τσαμάκης, είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της ΕΕΤΤ τον Μάϊο του 2016 από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη (ο οποίος είχε τότε την αρμοδιότητα των τηλεπικοινωνιών) και αφού η Επιτροπή είχε αφεθεί χωρίς πρόεδρο για περίπου ένα χρόνο.

    Στη συνέχεια ο κ. Παππάς αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ΕΕΤΤ διόρισε νέο πρόεδρο τον κ. Μασσέλο με την αιτιολογία ότι η θητεία του κ. Τσαμάκη είχε λήξει (θεωρώντας ότι είχε τοποθετηθεί για να ολοκληρώσει τη θητεία του προηγούμενου προέδρου που είχε παραιτηθεί).

    Ο κ. Τσαμάκης εξαρχής κατήγγειλε ως παράνομη την απομάκρυνσή του και τον διορισμό του κ. Μασσέλου, υποστηρίζοντας ότι η θητεία του είναι 4ετής και ξεκίνησε από τη στιγμή του διορισμού του, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομολογία που έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το 5μελές τμήμα του ΣτΕ ο διορισμός του προέδρου της ΕΕΤΤ γίνεται για 4 χρόνια.

    Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι τόσο η εισήγηση του κ. Σπίρτζη για τον διορισμό του κ. Τσαμάκη, όσο και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προηγήθηκε για την επιλογή του, ανέφεραν ρητά την 4ετη θητεία.



    ΣΧΟΛΙΑ