• Business

    ΟΛΘ: Αναζητά στρατηγικές «συμμαχίες» στα Βαλκάνια

    • Γιώργος Μανέττας
    Θεοφάνης ΟΛΘ

    Σωτήριος Θεοφάνης,


    Ο ΟΛΘ πρέπει να αναζητήσει την επέκτασή του εκτός συνόρων

    Σε μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης στοχεύει ο ΟΛΘ, μέσα από την σύναψη στρατηγικών συμμαχιών ή την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε λιμάνια, εμπορευματικούς σταθμούς και συνδυασμένες μεταφορές.

    Ήδη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Θεοφάνη, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες στη Β. Μακεδονία, την Βουλγαρία τη Σερβία, οι οποίες όπως είπε, θα ενταθούν με συγκροτημένο τρόπο το επόμενο διάστημα.

    «Πρέπει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να πρωτοπορήσει στις στρατηγικές συμμαχίες με πιο δυναμικό τρόπο και στην ελληνική επικράτεια και στην Βαλκανική», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα αποκτήσει το λιμάνι ουσιαστικό ρόλο στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

    Ο στόχος, υπογράμμισε, είναι να μπορέσει ο Οργανισμός να κερδίσει αυτές τις αγορές, απ’ όπου υπάρχει προοπτική άντλησης νέων πελατών.

    Βέβαια, όπως παραδέχθηκε «δεν είναι ένας στόχος που κερδίζεται εύκολα», αλλά χρειάζεται «επίμονη και σοβαρή προσπάθεια».

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη, η ελληνική ενδοχώρα είναι πεπερασμένη και πρέπει ο ΟΛΘ να αναζητήσει την επέκτασή του εκτός συνόρων, μέσα από συνεργασίες με εμπορευματικά δίκτυα που θα συνδεθούν απευθείας με την Θεσσαλονίκη (dry ports). Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από το άνοιγμα στην Βαλκανική, δεκαπέντε μήνες μετά την είσοδο των νέων επενδυτών στον Οργανισμό είναι αρκετά ενθαρρυντικές.

    Μάλιστα, τα «transit φορτία» που κατάφερε να προσελκύσει από την βαλκανική αγορά είναι ο βασικός λόγος που αυξήθηκε κατά 6% η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την περσινή χρονιά.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση περισσότερου έργου από την ευρύτερη περιοχή είναι η υλοποίηση των επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις λειτουργίες του λιμανιού.

    Βασικότερη όλων είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος κοντεύει να πιάσει τα όριά του. Το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

    Στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσουν το αργότερο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ