• Business

    Το παρασκήνιο για το νέο ναυάγιο πώλησης της Forthnet

    Βαγγέλης Μαρινάκης


    Η σε εξέλιξη διαδικασία για την πώληση της Forthnet ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 αν και ουσιαστικά η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέων μετόχων – κεφαλαίων από το 2012.

    Ο πρώτος ενδιαφερόμενος ήταν η Wind, στη συνέχεια προστέθηκε η Vodafone, ενώ το 2014 προσφορά για τη Nova κατέθεσε ο ΟΤΕ.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια αρχικά οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς με ποσοστό στην Forthnet 15,1%, Εθνική 12,1%, Alpha Bank 8,4% και Αττικής 0,46%) διαπραγματεύτηκαν με τις Vodafone και Wind και στη συνέχεια με τον επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού (Αντέννα).

    Η Alter Ego του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη πέρσι στο τέλος του καλοκαιριού και έφθασε πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας.

    Ο εν λόγω επιχειρηματίας, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, απέσυρε το ενδιαφέρον του με επιστολή του προς τις τράπεζες και τον σύμβουλό τους στην οποία καταλογίζει την ευθύνη για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις σε μια εκ των τραπεζών, την Alpha Bank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίζεται πως η προαναφερόμενη τράπεζα δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα στην προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας. Δεν διευκόλυνε την όλη διαδικασία αλλά αντίθετα κινήθηκε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ανταγωνιστικών προσφορών, όπως αυτής του Duet Capital. Το προαναφερόμενο fund εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα ενώ η συζήτηση με την Alter Ego ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί  εκνευρισμός στις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν έχουν την ίδια άποψη και επιθυμούσαν η συμφωνία για την εξαγορά της Forthnet να προχωρήσει.

    Στην κατεύθυνση αυτή είχαν συναινέσει στην παροχή ρευστότητας προς την Forthnet μέσω της αποδοχής αιτήματος αποδέσμευσης λογαριασμών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (για την πληρωμή μεταξύ άλλων δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών ομάδων από τη μετάδοση των αγώνων από τη Nova) αίτημα το οποίο απέρριψε η Alpha Bank. Η κίνηση αυτή της τράπεζας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, λειτούργησε ως η χαριστική βολή για τη συμφωνία εξαγοράς της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

    Άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις, αποδίδουν την υπαναχώρηση της Alter Ego και στις επιπτώσεις που έχει στις υπόλοιπες δραστηριότητες του κ. Μαρινάκη (κυρίως στη ναυτιλία) η παγκόσμια πανδημία από τον κορονοϊό.

    Διχογνωμία μεταξύ των τραπεζών για την υπόθεση Forthnet είχε παρουσιαστεί πάντως και στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί με τους άλλους ενδιαφερόμενους. Αυτό οδηγεί ορισμένα στελέχη τραπεζών να συζητούν πλέον την ανάγκη για μια σειρά διευθετήσεις μεταξύ των τραπεζών, προκειμένου να γίνει εφικτό να προχωρήσει η πώληση.



    ΣΧΟΛΙΑ