• Business

    Το να αγοράσετε σπίτι στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να σας αφήσει φτωχούς στα χρόνια της σύνταξης


    Οι Βρετανοί κάνουν τσιγκουνιές για να αποταμιεύσουν με στόχο να μπουν στο παιχνίδι της αναζήτησης της κατάλληλης κατοικίας – έτσι κι αλλιώς, όταν έχετε το δικό σας σπίτι, δεν χρειάζεται να πληρώνετε κανενός άλλου το στεγαστικό.

    Όμως, τα τελευταία νούμερα που παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), δείχνουν ότι αν έχετε το δικό σας σπίτι τώρα, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε φτωχότεροι από τους άλλους που δεν έχουν το δικό τους σπίτι.

    “Από προσωπική άποψη, το να αγοράσει κανείς σπίτι αποτελεί μια επένδυση – συνολικά, χωρίς καμία αύξηση στην προσφορά, η αγορά ενός σπιτιού είναι μια οικονομικά αντιπαραγωγική μεταφορά κεφαλαίου”, είπε ο Angus Armstrong, επικεφαλής μακροοικονομίας του NIESR.

    To NIESR υποστηρίζει ότι όσοι αγοράσουν το δικό τους σπίτι, είναι πιο πιθανό να αποταμιεύσουν πολύ λιγότερα για το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα ή σε κάποιον άλλο αποταμιευτικό λογαριασμό – περίπου 15% λιγότερη σύνταξη από εκείνους που δεν έχουν να πληρώνουν κάποιο στεγαστικό δάνειο.

    Δηλαδή με λίγα λόγια, θα έχετε το σίγουρο κεφάλαιο της πρώτης κατοικίας αλλά πολύ λιγότερα μετρητά διαθέσιμα για τα χρόνια της σύνταξης. Αυτά είναι πολύ κακά νέα για έναν ιδιοκτήτη σπιτιού γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αξία των σπιτιών όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή.

    Για την ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από έλλειψη σπιτιών και υπάρχουν πάρα πολλοί που αναζητούν σπίτι. Αυτή η ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση εκτοξεύει τις τιμές των σπιτιών σε δυσθεώρητα ύψη.

    Η μέση τιμή αγοράς ενός σπιτιού στη Μεγάλη Βρετανία αυτή τη στιγμή είναι στις 284.000 λίρες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Λονδίνο είναι στο τρομακτικό ύψος των 551.000 λιρών!

    Για να κατανοηθεί πλήρως αυτό, το Resolution Foundation εκτίμησε ότι το μέσο εισόδημα, στις 24.300 λίρες, είναι μόνο 3% υψηλότερο από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2007-2008.

    Οι Βρετανοί, λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θέλουν να κληρονομήσουν δάνεια ή μετρητά από την οικογένειά τους και να βρουν φίλους για να αγοράσουν μαζί μια κατοικία.

    Την Τρίτη έγινε γνωστό από μια έρευνα του Insurer Legal & General και του Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας ότι οι Βρετανοί γονείς θα ρίξουν 5 δισ. λίρες στην αγορά ακινήτων διαμέσου των παιδιών τους.

    Οπότε, όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ένα σπίτι, παίρνουν το ρίσκο να πάθουν ένα μεγάλο σοκ όταν φτάσουν στα χρόνια της συνταξιοδότησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-irthe-to-telos-tis-idioktisias-akiniton-sti-megali-vretania/41462

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article1-to-efialtiko-senario-tou-brexit-mpori-na-kostizi-173-disek-lires-sti-vretania/38726



    ΣΧΟΛΙΑ